Δελτίο Τύπου Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ)

Ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών (Σ.Φ.Ε) σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης κ. Δ. Στεργίου-Καψάλη πραγματοποίησαν στις 7,8,9 Φεβρουαρίου 2019 έκθεση με έργα Ιρανικής φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, καλλιγραφίας και χαλκού στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων......

SFE_IRAN_F1  SFE_IRAN_F3 SFE_IRAN_F4SFE_IRAN_F2

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση Ιρανικής Φωτογραφίας, Ζωγραφικής, Χειροτεχνίας, Καλλιγραφίας και Χαλκού

 

Ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών (Σ.Φ.Ε) σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης κ. Δ. Στεργίου-Καψάλη πραγματοποίησαν στις 7,8,9 Φεβρουαρίου 2019 έκθεση με έργα Ιρανικής φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, καλλιγραφίας και χαλκού στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και παράλληλα προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ από τη ζωή του Ιράν και ταινίες που έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικά εργαστήρια από Ιρανούς καλλιτέχνες για μικρούς και μεγάλους ενδιαφερόμενους.

Ο πρέσβης του Ιράν κ. Σαμπεσταρί στη σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι ανάμεσα στις 195 χώρες του κόσμου μόνο 10 χώρες έχουν αρχαίο πολιτισμό και ιστορία, ανάμεσα σε αυτές το Ιράν, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος έχουν ιστορία χιλιάδων ετών, πλουσιότατη πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά. Ανάμεσα σε αυτές το Ιράν και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που χάρισαν πολιτιστική και επιστημονική προσφορά στην ανθρωπότητα. Στην ουσία μπορούμε να πούμε ότι το Ιράν είναι η μητέρα, η κοιτίδα του πολιτισμού της Ανατολής και η Ελλάδα μητέρα, κοιτίδα του πολιτισμού της Δύσης.

Στη σύγχρονη εποχή από το 1956 οι δύο χώρες έχουν συμφωνία πολιτιστικής και επιστημονικής ανταλλαγής & με βάση αυτή τη συμφωνία επεκτείνεται η πολιτισμική και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών.

Ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Πεντέλης κ. κ. Δ. Στεργίου Καψάλη, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη την Πρόεδρο του Σ.Φ.Ε κ. Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου και το Δ.Σ αυτού για την ωραία πρωτοβουλία που είχαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδήλωση στο Δήμο Πεντέλης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής, τόνισε ότι η Πεντέλη και το Πεντελικό βουνό είναι η γενέτειρα του Παρθενώνα, πότισε του Αθηναίους με νερό. Είναι ευλογημένο βουνό της χριστιανοσύνης, χάρισε με τα πλούσια δάση του ζωή στους φυματικούς και αποτελεί σοβαρό τουριστικό παράγοντα της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος επέδωσε πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου στον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν καθώς και Λεύκωμα με την ιστορία της Δ.Κ Μελισσίων.

Ο Πρέσβης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο για τις προσπάθειες των δύο λαών στην ανάπτυξη πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων.

Στη συνέχεια ο μορφωτικό σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν κ. Χελμί εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο και τον Σ.Φ.Ε, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ιρανικής Επανάστασης και στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών καθώς και την συνεργασία τους σε πολλούς τομείς. Στο τέλος της ομιλίας του επέδωσε τιμητική πλακέτα στην κ. Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου και ένα συμβολικό δώρο από το Ιράν ως ελάχιστη αναγνώριση για τις προσπάθειες του Σ.Φ.Ε και την εξαιρετική συνεργασία του.

Ακολούθησε η ομιλία της Αντιπροέδρου κ.Τζένης Μιχαλοπούλου -Ραγκούση η οποία αναφέρθηκε στου στόχους του Σ.Φ.Ε και τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί τιμή για το Ιράν και το Δήμο της Πεντέλης, ένα Δήμο που μέσω των μαρμάρων του ανέδειξε πολιτισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης

Για το Σύνδεσμο Φιλίας των Εθνών είναι η συνέχεια των αφιερωμάτων που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια σε διάφορους Δήμους & Πανεπιστημιακά Ιδρύματα προκειμένου να προωθήσει τον Ελληνικό πολιτισμό & τον πολιτισμό άλλων κρατών,
μέσω των οποίων συσφίγγονται οι φιλίες, οι σχέσεις, η ευγενής άμιλλα & οι ηθικές αξίες.

Συνεχάρη τους Ιρανούς καλλιτέχνες που εξέθεσαν τα έργα τους. Ιδιαίτερα συνεχάρη τους δύο καλλιτέχνες που ήλθαν στο Δήμο Πεντέλης για να δείξουν την τεχνοτροπία κατασκευής των καλλιτεχνημάτων τους σε μικρούς & μεγάλους ενδιαφερόμενους.

Ευχαρίστησε την πρεσβεία και το Μορφωτικό Κέντρο της Ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν για την τιμή που τους έκαναν να είναι κοντά τους και να χαρούν από κοινού αυτή την ωραία πολιτιστική εκδήλωση.

Ευχαρίστησε επίσης το μέλος του Σ.Φ.Ε και Γραμματέα του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Κο Μουσεβί Ρασίντ για την εξαιρετική συνεργασία που έχει εδώ και 20 χρόνια με τον Σύνδεσμο.

Στη συνέχεια η πρόεδρος κ. Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών στον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ.Σαμπεσταρί και στον Μορφωτικός Σύμβουλο της πρεσβείας του Ιράν κ. Χελμί.

Στους δύο καλλιτέχνες απονεμήθηκε έπαινος και βιβλίο με την ιστορία των Μελισσίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Παπακωνσταντίνου,
ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΘ Πεντέλης αντίστοιxa κ. Π.Μούστρης και
Β.Λάζος, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων κ. Γ.Τσινού, Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων, δημότες Πεντέλης καθώς και πολίτες από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Τέλος και τις τρείς ημέρες την όμορφη έκθεση επισκέφθηκαν νέοι, ενήλικες και μέλη της πρεσβείας, απόλαυσαν τα ντοκιμαντέρ και τις βραβευμένες ταινίες από τη ζωή και τον πολιτισμό του Ιράν.

 

 

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούνιος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν86
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1301117

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση