Πρωτοβουλία Δήμου Πεντέλης & ΠΕΣΚΟ για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας.

DHMOS-PENTELHSΑναφορικά με το ζήτημα θεσμικής συνεργασίας των δικτύων και των Ενώσεων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιδημάρχου Πεντέλης κ Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο)» κλήθηκαν στις 20-11-2018 από την επιτροπή Απασχόλησης & Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, οι εκπρόσωποι του δικτύου να αναπτύξουν τις εισηγητικές της προτάσεις......

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δ/νση : Καλαμβόκη 2Α

Τ.Κ. 15127 Μελίσσια                                                                               Μελίσσια, 29 Νοεμβρίου 2018

Τηλ: 2132050017-18

Φαξ : 2132050039

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 240

ΘΕΜΑ: Πρωτοβουλία Δήμου Πεντέλης & ΠΕΣΚΟ για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας

Αναφορικά με το ζήτημα θεσμικής συνεργασίας των δικτύων και των Ενώσεων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιδημάρχου Πεντέλης κ Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο)» κλήθηκαν στις 20-11-2018 από την επιτροπή Απασχόλησης & Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, οι εκπρόσωποι του δικτύου να αναπτύξουν τις εισηγητικές της προτάσεις.

Στην σύσκεψη της επιτροπής που έγινε στα Γραφεία της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία της του Δημάρχου Ασπροπύργου κ. Νικολάου Μελετίου, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πεντέλης κος Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και το μέλος της ΠΕΣΚΟ κος Βασίλειος Τακτικός, όπου διαπιστώθηκε ο κοινός τόπος των αντιλήψεων για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου θεσμικού περιβάλλοντος και πολιτικής στρατηγικής, που βασίζεται στη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων Κοινωνικής οικονομίας.

Επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα η ανάγκη για το πέρασμα από την αποσπασματική πρακτική χωρίς πυξίδα της Κοινωνικής οικονομίας που ισχύει σήμερα, σε ένα περιβάλλον θεσμικής ένταξης στο σχεδιασμό και προγραμματισμό των Δήμων, αφού αναγνωριστεί πρώτα ο σημαίνων ρόλος της Τ.Α για την ανάπτυξη του θεσμού.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι, στην Ελλάδα η Κοινωνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακή θεσμική κατάσταση και η πρόταση της (Π.Ε.Σ.Κ.Ο) είναι ουσιαστική για τη διαμόρφωση ενός μεταβατικού προγράμματος ώστε, οι Δήμοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη δυνατότητα συστηματικής παρέμβασης στη Κοινωνική οικονομία και στην απασχόληση που θα προκύψει μέσω αυτής της διαδικασίας.

Το μεταβατικό πρόγραμμα της Κοινωνικής Οικονομίας, στο επίπεδο της Τ.Α μπορεί να ξεκινήσει από ένα μοντέλο καταγραφής διαθέσιμων κυρίως ανενεργών πόρων, καταγραφής αναγκών και διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων και κοινωνικών επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή ώστε να μπορούν οι φορείς Κοινωνικής Οικονομίας να αναλάβουν δράση. Επιπλέον για αυτή την υπόθεση θα υπάρξει η προώθηση της δημόσιας διαβούλευσης ως απαραίτητη προϋπόθεση να δημιουργηθούν «Τοπικές Κοινωνικές Συμπράξεις με την Τ.Α» με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, διασφαλίζοντας κοινωνική συναίνεση και ταυτόχρονα ένα αξιοκρατικό σύστημα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Στρατηγικοί στόχοι αυτής της πολιτικής για την Κοινωνική Οικονομία είναι αφενός η ενίσχυση των Κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και αφετέρου η ενίσχυση με εναλλακτικά μέσα της Τοπικής Απασχόλησης.

Το μεταβατικό πρόγραμμα με αιχμή τις «Τοπικές Κοινωνικές Συμπράξεις» είναι η προαπαιτούμενη διαδικασία για αναπτυχθεί το λεγόμενο «οικοσύστημα» της Κοινωνικής Οικονομίας.

Έπειτα από αίτημα του Προέδρου κου Μελετίου, οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Τακτικός θα στείλουν άμεσα προτάσεις προς την επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Τέλος αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δυο μερών και η ενθάρρυνση δημιουργίας Δικτύου Δήμων και ΠΕΣΚΟ για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στην Αυτοδιοίκηση.

 


 

Γραφείο Θεματικού Αντιδημάρχου

Θεματικός Αντιδήμαρχος: κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Τηλ: 213-2050004 εσωτ.104

 

 Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν117
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1263839

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση