Βράβευση Δήμου Πεντέλης στα βραβεία «Greek Green Awards 2018»-Παρουσίαση της Διακριθείσας Πρότασης από τον Δήμαρχο Πεντέλης.

OmiliaVraveia_Greek_Green_Awards_2018Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στο MEC Παιανίας στα πλαίσια των Βραβείων της Αυτοδιοίκησης «Greek Green Awards 2018» με θέμα: «Βέλτιστες Πρακτικές Οργανισμών και Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», την διακριθείσα πρόταση του Δήμου μας στην κατηγορία: ¨Οργάνωση και Διοίκηση στο Βραβείο Εθελοντισμός¨.

                     Η τελετή της βράβευσης θα λάβει χώρα σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 στο MEC Παιανίας..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δ/νση : Καλαμβόκη 2Α

Τ.Κ. 15127 Μελίσσια                                                                          Μελίσσια, 2 Μαρτίου 2018

Τηλ: 2132050017-18

Φαξ : 2132050039

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 56

ΘΕΜΑ: Βράβευση Δήμου Πεντέλης στα βραβεία «Greek Green Awards 2018»-Παρουσίαση της Διακριθείσας Πρότασης από τον Δήμαρχο Πεντέλης.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στο MEC Παιανίας στα πλαίσια των Βραβείων της Αυτοδιοίκησης «Greek Green Awards 2018» με θέμα: «Βέλτιστες Πρακτικές Οργανισμών και Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», την διακριθείσα πρόταση του Δήμου μας στην κατηγορία: ¨Οργάνωση και Διοίκηση στο Βραβείο Εθελοντισμός¨.

Η τελετή της βράβευσης θα λάβει χώρα σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 στο MEC Παιανίας.

Την παρουσίαση του Δημάρχου της διακριθείσας πρότασης του Δήμου παρακολούθησαν ο άμισθος Σύμβουλος του Δημάρχου κος Κωνσταντίνος Καζάκος, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ κος Βλάσσης Σιώμος, ο Τοπικός Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Μελισσίων κος Σάββας Βορέας, ο Τοπικός Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Ν. Πεντέλης κος Λευτέρης Κιτσούλης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Τίτσα Κυβέλου, οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Εθελοντικού Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης κ.κ. Χρήστος Γκολετσόπουλος και Βασιλική Στεργίου Καψάλη αντίστοιχα, και πλήθος Εθελοντών.

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

 

Συνημμένο 1: Η ομιλία του Δημάρχου για το θέμα βράβευσης ¨Οργάνωση και Διοίκηση στο Βραβείο Εθελοντισμός¨.

 


 ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Καλαμβόκη 2α – 151 27 Μελίσσια

Τηλ. 2132050002-   Fax 2132050039

 

Μελίσσια, 22 Ιανουαρίου 2018

 

Βραβείο- Κατηγορία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης

1. Ο Δήμος μας λόγω της θέσης του (ορεινός) και της μορφολογίας του εδάφους του (μεγάλη δασική έκταση) αντιμετωπίζει προβλήματα πολιτικής προστασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις δασικές πυρκαγιές και κατά τους χειμερινούς μήνες τις χιονοπτώσεις.

2. Στο Δήμο μας λειτουργεί ένα πρωτοποριακό σύστημα πολιτικής προστασίας, η εφαρμογή του οποίου έχει σαν αποτέλεσμα το καλοκαίρι «καμία πυρκαγιά να εκρήγνυται εντός των ορίων του Δήμου μας να μην επεκτείνεται, αφού καταστέλλεται άμεσα» και το χειμώνα «να μην διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους του Δήμου μας και η πρόσβαση στα νοσοκομεία της πόλης μας και η λειτουργία της γενικά να είναι απρόσκοπτη».

3. Οι κανόνες που διέπουν το σύστημά μας είναι ότι οι θεομηνίες:

α. Δεν καταστέλλονται προλαβαίνονται (Πρόληψη-Πρόληψη-Πρόληψη) με επιτήρηση – άμεση επέμβαση

β. Απαιτούν για την αντιμετώπισή τους:

Σοβαρή και δοκιμασμένη σχεδίαση που δεν αφήνει ‘’Τίποτα στην Τύχη’’

γ. Άριστη εκπαίδευση του προσωπικού με κατάλληλο ατομικό εξοπλισμό σε συνεχή επαγρύπνηση κυρίως πριν να εκδηλωθεί η θεομηνία.

δ. Πλήρη γνώση από τα στελέχη του θεάτρου των επιχειρήσεων

ε. Κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό

στ. Συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και κοινό επιχειρησιακό έλεγχο κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

ζ. Πειθαρχία και έλεγχο κατά την εξέλιξή τους με σταθερό και κινητό (επί τόπου) κέντρο επιχειρήσεων που διαθέτει άριστο σύστημα επικοινωνιών (Διοίκηση=Επικοινωνίες) που λειτουργεί με πειθαρχία και κανόνες.

η. Αξιοποίηση κατά φάση και κυρίως στην πρόληψη του Εθελοντισμού

θ. Ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών ώστε να μην αιφνιδιαστούν.

4. Λόγω της μεγάλης σημασίας που δίνουμε στην πολιτική προστασία στο Δήμο μας έχουμε προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

α. Στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (Ο.Ε.Υ.) υπάρχει Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

β. Έχουμε ιδρύσει και λειτουργούν:

(1).Εθελοντικό Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας με ενεργό δύναμη περίπου εκατό (100)   εθελοντών σε όλες τις κατευθύνσεις ανάπτυξης δράσης.

(2). Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης τα μέλη του οποίου εκπαιδεύονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και λειτουργούν υπό τον επιχειρησιακό του έλεγχο.

γ. Υπάρχει μεγάλος αριθμός εξοπλισμού ανά Δημοτική Κοινότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής.

δ. Καλά οργανωμένο και στελεχωμένο επί 24ώρου βάσεως Κέντρο Επιχειρήσεων.

ε. Οι υπάλληλοι και οι εθελοντές είναι εξοπλισμένοι με στολές και είδη ατομικής προστασίας.

ζ. Υπάρχει εγκαταστημένο σύστημα επικοινωνιών για την επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους στην αντιμετώπιση της θεομηνίας.

στ. Υπάρχουν λεπτομερή Σχέδια Αντιμετώπισης για πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, σεισμούς και πλημμύρες προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Δήμου, αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου και επικαιροποιημένα, στα οποία περιγράφονται οι χώροι συγκέντρωσης και επιβίωσης των πολιτών καθώς και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εκκενώσεως οικισμών και πόλεως, όταν παραστεί ανάγκη.

5. Επιπρόσθετες ενέργειες ανάλογα με το είδος του φαινομένου:

α. Πυρκαγιές :

(1). Πρόληψη

-Επιτήρηση σε 24ωρη βάση σε πυροφυλάκια από τα οποία ελέγχεται όλη η περιοχή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο στέλνει στο σημείο το όχημα επιφυλακής για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Ενημερώνει το ΚΕΠΙΧ το οποίο αξιολογεί και δίνει εντολή για άμεση επέμβαση στέλνοντας ενισχύσεις. (Με δείκτη επικινδυνότητας 4 όλα τα μέσα επιτήρησης και πυρόσβεσης βρίσκονται εντός των δασικών εκτάσεων).

- Συντήρηση των δασικών δρόμων και καλή διαχείριση των δασών. Δυστυχώς δεν ανήκει στις αρμοδιότητές μας, ανήκει στο Δασαρχείο με το οποίο δυστυχώς η συνεργασία είναι πολύ δύσκολη. Προχωρούμε με ίδια μέσα σε συντήρηση δασικών δρόμων οι οποίοι μετά τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις του χειμώνα είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δύσκολα προσβάσιμοι.

- Οργανώνουμε καθαρισμούς των περιαστικών δασών των πόλεών μας και κόβουμε τα χόρτα στα πεζοδρόμια των πόλεών μας.

- Αποστέλλουμε επιστολές σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

 - Έχουμε τοποθετήσει δεξαμενές πλήρωσης Ε/Π ERICSON ώστε να μην είναι απαραίτητη η μετάβασή τους στη θάλασσα και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

(2). Καταστολή: Ενισχύουμε με τα μέσα που έχουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

(3).Αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν: Κορμοπλέγματα- Κλαδοπλέγματα- Δενδροφυτεύσεις σε περιοχές που δεν πρόκειται να λειτουργήσει η φυσική αναδάσωση εφ’ όσον καίγονται για 2η και πλέον φορά.

β. Χιονοπτώσεις:

(1).Παρακολουθώντας τα δελτία καιρού και τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζουμε τα μέσα και τους ανθρώπους ώστε να επέμβουμε από την πρώτη στιγμή και να μην αιφνιδιαστούμε. Ρίχνουμε αλάτι ή ψηφίδα πριν το χιόνι καλύψει το οδόστρωμα καθώς το αλάτι πάνω στο χιόνι που έπεσε ή στην παγωνιά λειτουργεί λίγο ή καθόλου.

(2).Καλή και συνεχής συντήρηση των μηχανημάτων. Συνεχείς δοκιμές για την λειτουργία τους πριν και μετά το φαινόμενο, καθώς το αλάτι καταστρέφει τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα και απαιτείται καλό πλύσιμο μετά την λήξη της επιφυλακής.

(3).Η διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια ψηφίδας αλατιού γίνεται από το φθινόπωρο του κάθε έτους.

(4).Στη σχεδίαση υπάρχει πρόβλεψη για προτεραιότητες δρόμων που θα πρέπει να διατηρούνται ανοικτοί (κεντρικές αρτηρίες και δρόμοι που οδηγούν στα νοσοκομεία της πόλης ).

(5).Διατηρούμε στο Κέντρο Επιχειρήσεων όχημα άμεσης επέμβασης για ανθρωπιστική βοήθεια των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος

Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν150
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1262163

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση