«Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή».

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου Καψάλη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Παυλίδη με τίτλο «Χαλαμονή» που διοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Μελισσίων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δ.Κ. Μελισσίων........

Paulidhs_Xalamonh_f1  Paulidhs_Xalamonh_f4 Paulidhs_Xalamonh_f5Paulidhs_Xalamonh_f3Paulidhs_Xalamonh_f2


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δ/νση : Καλαμβόκη 2Α

Τ.Κ. 15127 Μελίσσια                                                             Μελίσσια, 14 Δεκεμβρίου 2017

Τηλ: 2132050017-18

Φαξ : 2132050039

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 219

ΘΕΜΑ: «Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή». 

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου Καψάλη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Παυλίδη με τίτλο «Χαλαμονή» που διοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Μελισσίων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δ.Κ. Μελισσίων.

Ο Δήμαρχος χαιρέτησε την έκδοση του βιβλίου λέγοντας πως «…Το βιβλίο "Χαλαμονή" του Αντώνη Παυλίδη είναι μία τεκμηριωμένη μελέτη για το Ελληνικό Ποντιακό Στοιχείο γραμμένη από έναν συγγραφέα δια βίου μελετητή της Ποντιακής φυλής αντάξιο της ιστορίας της που τιμά τον ίδιο και μας κάνει υπερήφανους ως συμπολίτες του. Ο Συγγραφέας στο βιβλίο του μέσα από την ιστορία μιας Ποντιακής οικογένειας και του πρωταγωνιστή του αναλύει την Ποντιακή Ιστορία κακουχίες, καταστροφές, ήθη, έθιμα, ρίζες και ιστορία με πραγματικά στοιχεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο ρεαλισμός, η ουσία και τα πραγματικά γεγονότα γραμμένα με σίγουρη γραφή εξιστορούν μέσα από την ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου την σκληρή ποντιακή ζωή και στα δύσβατα βουνά του εσωτερικού Πόντου. ….»

Για το βιβλίο μίλησαν o Στρατηγός ε.α. και τ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού κ. Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, η Φιλόλογος, Ιστορικός, τ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κα Αναστασία Κυρκίνη και ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου για το οποίο εργάστηκε οκτώ (8) χρόνια καθώς και για τον τίτλο του "Χαλαμονή" που είναι ποντιακή λέξη και σημαίνει «καταστροφή, χαλασμός» και βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη λέξη σ’ αυτό που σημαίνει Γενοκτονία.

Τον συντονισμό της επιτυχημένης εκδήλωσης είχε ο κ. Γιώργος Βλάχος, Αρχιτέκτονας, Φιλόσοφος.

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν επίσης ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο πρ. Δήμαρχος Μελισσίων κ. Δημήτρης Τομπουλίδης, η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κα Γεωργία Χαριτίδου και το μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ομότιμος Καθηγητής κ. Γιάννης Ερμόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων κ. Δημήτρης Δαμιανίδης, ο στρατηγός της ΕΛΑΣ και τ. Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας κ. Γιώργος Τσεκούρας, ο τ. Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Στέλιος Στεφανίδης, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, Γιατρός κ. Γιάννης Αθανασιάδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μουαμελετζής, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Δ.Κ. Μελισσίων κ.κ. Γεώργιος Μαγιάτης, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου και Απόστολος Φραντζής-Αντιπρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης Ειρήνης και Φιλίας (Β.Ε.Φ.), ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Β΄ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Άγγελος Παλαιοδήμος, και κα Χρυσούλα Μπάμπου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων κ. Κωνσταντίνος Μωϋσίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» κ. Παναγιώτης Γκαντζόλης που είχαν και την διοργάνωση της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Ο.Π.ΑΘ. κ. Παναγιώτης Μούστρης, το μέλος ΔΣ του Ο.Π.ΑΘ. κ. Δημήτρης Τζαμτζής, η Υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Δ.Κ. Μελισσίων κα Γιώτα Τσινού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών-Γκιουλμπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» κ. Χρήστος Κάζος, ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Νέας Πεντέλης πατέρας Ιωάννης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου, ενώ μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Συνημμένο 1:Χαιρετισμός Δημάρχου

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων 

 


 

Χαιρετισμός Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου –Καψάλη

-Στο βιβλίο «Χαλαμονή» του Αντώνη Παυλίδη παρουσιάζεται η ιστορία μιας ποντιακής οικογένειας που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα από τον παππού και τον 20ο αιώνα από ταξίδι του εγγονού στην Κωνσταντινούπολη για την διεκδίκηση της περιουσίας του.

-Ο Συγγραφέας αναφέρεται στις «ιερές» ρίζες που δένουν την ποντιακή φυλή ξεκινώντας την ιστόρησή του από την ιστορική πατρίδα της οικογένειας των πρωταγωνιστών  Σταυρί κοντά στην Αργυρούπολη, «γατζωμένο» λίγο χαμηλότερα από την κορυφή του αρχαίου όρους Θήχη απ’ όπου οι Μύριοι του Ξενοφώντα ανεφώνησαν «Θάλαττα – Θάλαττα».

-Αναφέρεται στην ίδρυση και διατήρηση για 2,5 αιώνες της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών στην Τραπεζούντα μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204).

-Περιγράφει την διαφυγή των Ποντίων στο ορεινό εσωτερικό του Κεντρικού και Ανατολικού Πόντου μετά την άλωση της Τραπεζούντας, οκτώ (8) χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, για να αποφύγουν τις σφαγές.

-Αναφέρεται στη μεγάλη σημασία  των εκδηλώσεων και την πανηγυριών για την Ποντιακή κοινωνία και το ιερό τους δέσιμο για το σμίξιμο με τις εκκλησίες και το Χριστιανισμό.

-Περιγράφει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της εποχής με βάση την εξόρυξη και την επεξεργασία των μετάλλων και κυρίως του αργύρου  η οποία μετέτρεψε τη Χαλδία σε μαγνήτη προσέλκυσης μεγάλων Ελληνικών πληθυσμών. Με απόγειο αυτής της ανάπτυξης το τέλος του 18ου αιώνα αφού με τον ερχομό του 19ου αιώνα το κέντρο εξόρυξης και επεξεργασίας των μετάλλων μετακινήθηκε στη Νότια Αφρική και το μεγαλύτερο μεταλλείο της Χαλδιάς καταστράφηκε.

-Από αρχές του 19ου αιώνα μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης  Ποντίων για πέντε δεκαετίες προς Καύκασο και το εσωτερικό της Τουρκίας και κυρίως στο  δυτικό Πόντο, όπου ξεχέρσωσαν εκτάσεις, εκτοπίζοντας το τουρκικό στοιχείο.

-Αναφέρεται στην προσπάθεια εξισλαμισμού των Ποντίων του 18ου αιώνα και στις ευεργετικές για τους Ποντίους μεταρρυθμίσεις του Σουλτάνου με το διάταγμα του 1856.

-Περιγράφει τον αγώνα διατήρησης της Χριστιανικής Θρησκείας και την διακίνηση των εμπορευμάτων από Κωνσταντινούπολη – Τραπεζούντα στην Περσία και στην Βαγδάτη με τα καραβάνια και αντίστροφα με μεταξωτά, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, χουρμάδες, καρύδια, νήματα και λεπτοκάρυα.

Αγαπητοί μου κυρίες και κύριοι

-Ο Συγγραφέας στο βιβλίο του μέσα από την ιστορία μιας Ποντιακής οικογένειας και του πρωταγωνιστή του, μέσα δηλαδή από ένα μυθιστόρημα,  αναλύει την ποντιακή ιστορία - που είναι γεμάτη από κακουχίες, καταστροφές, ήθη, έθιμα, ρίζες και ιστορία - με πραγματικά στοιχεία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

-Ο ρεαλισμός, η ουσία και τα πραγματικά γεγονότα γραμμένα με σίγουρη γραφή εξιστορούν μέσα από την ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου την σκληρή ποντιακή ζωή και στα δύσβατα βουνά του εσωτερικού Πόντου.

-Το βιβλίο «Χαλαμονή» του Αντώνη Παυλίδη είναι μία τεκμηριωμένη μελέτη για το ελληνικό ποντιακό στοιχείο, γραμμένη από έναν συγγραφέα δια βίου μελετητή της ποντιακής φυλής, αντάξιο της ιστορίας της, που τιμά τον ίδιο και μας κάνει υπερήφανους ως συμπολίτες του.  Τον ευχαριστούμε.

 


Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν41
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1263253

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση