Discover North Athens «Οδός Λιθαγωγίας: Ο δρόμος από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» από την Περιφέρεια Β.Τ. Αττικής.

Discover_North_Athens_Lithagogia_f1 Discover_North_Athens_Lithagogia_f2Στα πλαίσια δράσεων του Συνεργατικού Σχηματισμού «Discover North Athens» της Περιφέρειας Αττικής – ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης διοργανώθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου πολιτιστική ημερίδα με θέμα: «Οδός Λιθαγωγίας: Ο δρόμος από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» ....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δ/νση : Καλαμβόκη 2Α

Τ.Κ. 15127 Μελίσσια                                                                                   Μελίσσια, 5 Οκτωβρίου 2017

Τηλ: 2132050017-18

Φαξ : 2132050039

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- 171

ΘΕΜΑ: Discover North Athens «Οδός Λιθαγωγίας: Ο δρόμος από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» από την Περιφέρεια Β.Τ. Αττικής. 

Στα πλαίσια δράσεων του Συνεργατικού Σχηματισμού «Discover North Athens» της Περιφέρειας Αττικής – ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης διοργανώθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου πολιτιστική ημερίδα με θέμα: «Οδός Λιθαγωγίας: Ο δρόμος από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» της ομώνυμης εφημερίδας, παρουσία πλήθους κόσμου, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κου Ιωάννη Μπαλάφα εκπροσώπων κομμάτων, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων όλων των φορέων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης εξήρε την πρωτοβουλία για την προώθηση της δράσης και την οργάνωση της εκδήλωσης και επεσήμανε ότι ο Δήμος Πεντέλης, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Περιφέρειας του Β.Τ. με αναρίθμητα ιστορικά, περιβαλλοντικά και τουριστικά μνημεία εντός της ζώνης ευθύνης του στηρίζει το πρόγραμμα, συμμετέχει σ’αυτό και προτείνει δράσεις, η υλοποίηση των οποίων θα αναπτύξει τουριστικά την περιοχή για την πρόοδο του τόπου και των ανθρώπων του.

Συνημμένο 1: Η ομιλία του Δημάρχου.

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

 

 


 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1

 

Πολιτιστική Ημερίδα:

«Οδός Λιθαγωγίας: Ο δρόμος από την Πεντέλη στον Παρθενώνα»

4.10.2017, Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ»

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗ

 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Αττικής για την τουριστική προβολή της περιοχής του Β.Τ. Αττικής, ο Δήμος Πεντέλης στη ζώνη ευθύνης του οποίου ανήκει η Πεντέλη και το Πεντελικό Βουνό σας παρουσιάζει τα ιστορικά και τουριστικά στοιχεία της περιοχής του, η ανάδειξη των οποίων θα συντελέσει αποφασιστικά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας που όλοι προσδοκούν και επιδιώκουν προς εθνικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό όφελος της περιοχής και της πατρίδας ευρύτερα.

Το Πεντελικό βουνό:

-   Είναι η γενέτειρα του Συμβόλου της Δημοκρατίας, του Παρθενώνα.

-   Είναι ο τόπος που πότισε τους Αθηναίους νερό για δύο χιλιετηρίδες.

-   Είναι το ευλογημένο βουνό που η Χριστιανοσύνη βρήκε προσφυγή και στήριξη τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

-   Είναι το βουνό που με τα πλούσια δάση του χάρισε ζωή στους φυματικούς τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50 και φώλιασαν στις πλαγιές του μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες.

-   Είναι το βουνό όπου οι αυτόχθονες Σαρακατσάνοι κάτοικοι στήριξαν το δοκιμαζόμενο από την πείνα Αθηναίο με τα γιδοπρόβατά τους και τις αντάρτικες ομάδες δολιοφθοράς κατά  των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, κατάσταση για την οποία πλήρωσαν μεγάλο φόρο αίματος με τις εκτελέσεις των Γερμανών στην Παλλήνη.

-   Αποτέλεσε και αποτελεί σοβαρό οικονομικό παράγοντα στην περιοχή τουριστικής αξιοποίησης, εξόρυξης και εμπορίας μαρμάρου, στηρίζοντας για δύο δεκαετίες του ’50 και του ’60 την εσωτερική μετανάστευση των νησιωτών, λαξευτών μαρμάρου, κύριος παραθεριστικός τόπος για τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες για πολλές δεκαετίες.

 2. Ιστορικά στοιχεία

Δήμος Πεντέλης τόπος γενέτειρας του Παρθενώνα

Παλαιοντολογική Περίοδος – Ευρήματα Λεκάνης Καλισσίων

Στους πρόποδες του πεντελικού βουνού έχουν ανακαλυφθεί πολλά παλαιοντολογικά ευρήματα τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στο βουνό πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Τα ευρήματα αυτά που αντιστοιχούν σε περισσότερα από σαράντα (40) είδη ζώων βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε ξένα μουσεία του Βερολίνου, της Βιέννης, του Μονάχου, του Λονδίνου και του Παρισιού.

Αρχαία Ελληνική Περίοδος

Στον Θουκυδίδη (7ος αιώνας π.Χ.) και τον Ηρόδοτο απαντάται το Πεντελικό βουνό ως Βριλησσός, ενώ τον 3ο αιώνα π.Χ. αναφέρεται από τον Παυσανία ως Πεντελικό Όρος. Ωστόσο η ονομασία του ενισχύθηκε περισσότερο με την ίδρυση του αρχαίου Δήμου Πεντέλης από τους λατόμους της αρχαιότητας, που βρισκόταν νότια και σε επαφή με τη σημερινή κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας.

-  Λατομείο

Τον 5ο αιώνα π.Χ. αποφασίστηκε η ανακατασκευή της Ακρόπολης αντικαθιστώντας τον πωρόλιθο με μάρμαρο προκειμένου να οικοδομηθεί ένας τόσο μεγαλοπρεπής ναός δωρικού ρυθμού που θα ήταν ορατός ακόμα και από την Αίγινα.

Έως τότε μάρμαρο χρησιμοποιείτο μόνο για την κατασκευή μικρών αγαλμάτων προερχόμενο κυρίως από κυκλαδίτικα νησιά. Η ανακάλυψη του λατομείου του Πεντελικού έδωσε στους Αθηναίους  την δυνατότητα για την κατασκευή της Ακρόπολης καθώς το μάρμαρο ήταν κατάλευκο και εξαιρετικής ποιότητας ενώ η εξόρυξη τεράστιων μονοκόμματων κομματιών τους έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Η επιλογή μάλιστα του σημείου του λατομείου για την εξόρυξη έγινε με γνώμονα την προστασία του βουνού από την αλλοίωση του τοπίου του παρά τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα δημιουργούσε στην εξόρυξη και στη μεταφορά των κομματιών ως την οδό Λιθαγωγίας, την λιθόστρωτη, στενή, ευθύγραμμη και κατηφορική οδό που συνέδεε το Πεντελικό Όρος με την Ακρόπολη.

-   Νυμφαίο Πεντέλης

Σε υψόμετρο 800 μέτρων, λίγο πιο πάνω από το αρχαίο λατομείο, βρίσκεται το Νυμφαίο της Πεντέλης, ένα μικρό μα σπουδαίο σπήλαιο καθώς είναι το μοναδικό άντρο Νυμφών στην Ελλάδα που αποδεικνύει και την ύπαρξή τους. Αυτό χάρη στα σπουδαία ευρήματα, με υπ’ αριθμό 4465 και 4466 (Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών), ανάγλυφα των Πάνα, Ερμή και Νυμφών, του 350 π.Χ. και 310 π.Χ. αντίστοιχα, που έφερε στο φως ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου.

-   Εκτός από το Μάρμαρο τα πλούσια Πεντελικά δάση από

πεύκο έδωσαν στους Αθηναίους ξυλεία, έντονα εμποτισμένη με ρητίνη κατάλληλη για να κλείνει τους αρμούς, με την οποία κατασκευάστηκαν οι Τριήρεις για την από θάλασσα προστασία της Αθήνας.

-   Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στα χρόνια του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, τον 2ο αιώνα μ.Χ. γίνεται η πρώτη συστηματική υδροδότηση της πόλης των Αθηνών με την κατασκευή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, η οποία ξεκίνησε το 134μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140μ.Χ. και υδροδοτούσε την ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας, το σημερινό Ζάππειο από το Καλλιμάρμαρο ως τη Βουλή.

Το έργο μήκους 25 χλμ ξεκινούσε με υπόγεια σήραγγα στο δυτικό αδιέξοδο της οδού Μεσολογγίου της περιοχής Αγ.Τριάδος Πεντέλης, έτεμνε την οδό Αγ.Τρύφωνος, περνούσε το δυτικό άκρο της πλατείας Αγ.Τριάδος και διαμέσου της Ιεράς Μονής Πεντέλης συνεχίζει προς Χαλάνδρι και Λυκαβηττό, όπου κατασκευάστηκε η Αδριάνειος Δεξαμενή .

Μετά τη Ρωμαϊκή Περίοδο και κατά την Βυζαντινή εποχή και την Περίοδο της Φραγκοκρατίας δεν γίνεται καμία αναφορά σε υδροδοτικά έργα ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σημειώνονται μόνο καταστροφές με αποτέλεσμα να αχρηστευτούν. Έτσι μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους οπότε και ανακαλύφθηκε το Αρχαίο Αδριάνειο Υδραγωγείο (1840) και η Αδριάνειος Δεξαμενή (1870) επισκευάστηκαν και ανακατασκευάστηκαν αντίστοιχα και λειτούργησαν μέχρι το 1940.

 

-   Πηγή της Αφροδίτης

Η πηγή της Αφροδίτης, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, βρίσκεται σε μία τοποθεσία της περιοχής της Αγίας Μαρίνας ή αλλιώς Μαγερίνας στη ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου, στα Μελίσσια.

 

Η Χριστιανοσύνη στην Πεντέλη

 

-   Δ.Κ.Μελισσίων

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (1896), 1η Ενορία Δ.Κ. Μελισσίων.

Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου (1958-1960), 2η Ενορία Δ.Κ. Μελισσίων.

Ιερός Ναός Αγ.Μαρίνας (1985), 3η Ενορία Δ.Κ. Μελισσίων.

Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη (1946)

Παρεκκλήσι Αγ. Νεκταρίου

Ιερός Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών (1989), Κοιμητήριο Δ.Κ Μελισσίων.

 

-   Δ.Κ.Ν.Πεντέλης

Ιερός Ναός Αγ.Παρασκευής, Ενορία Δ.Κ. Ν.Πεντέλης

Ιερός Ναός Αγ.Σύλλα

Ιερά Μονή Αγ.Παντελεήμονα

Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία

Μοναστήρι Αγ.Τριάδος

 

-   Δ.Κ.Πεντέλης

Ιερά Μονή Ταώ Πεντέλης Παντοκράτωρος (10ος αιώνας)

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1546-1578)

Ναϋδριο Αγ.Σπυρίδωνα(7ος αιώνας μ.Χ.)

Ναϋδριο Αγ. Νικολάου (12ος αιώνας μ.Χ.)

Αγ.Νικόλαος (Πρώην Κοιμητήριο Δ.Κ. Πεντέλης)

Αγ.Τριάδα (14ος)

Αγ. Νικόλαος Καλισσίων

Άγιοι Ασώματοι (10ος αιώνας)

Αγ. Πέτρος

Αγ. Γεώργιος (Μορτερό)

Αγ. Γεώργιος (κοιμητήριο)

Αγ. Τρύφων

Αγ. Σεραφείμ – Προφήτης Ηλίας (1975) Ενορία Δ.Κ. Πεντέλης

Αγ. Ιωάννης

Αγ. Τιμόθεος

Βαγιάτι (κατεστραμμένος)

Αγία Σωτήρα. Κορυφή Πυργάκι.

 

Νεώτεροι Χρόνοι

 

-   Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Το 1840, με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Κλεάνθη ήρθε στην Πεντέλη η Σοφία Ντε Μπαρμπουά, γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας, μετά το θάνατο της κόρης της. Ο Φιλελληνισμός της που την είχε φέρει λίγα χρόνια πριν στην Ελλάδα, της δημιούργησε την επιθυμία να κτίσει το παλάτι της στην περιοχή, σε γη που ανήκε στη Μονή Πεντέλης. Αφού αγόρασε τους αγρούς και υπέγραψε τα συμβόλαια, οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Κλεάνθη και το μηχανικό – γεωμέτρη, Αλέξανδρο Γεωργαντά. Τελικά έκτισε τις οικίες της όπως το «Tourelle» στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, ερείπιο στις μέρες μας, δίπλα του το «Plaisance», το οποίο πλέον ανήκει σε ιδιώτη, τη «Maisonette» στη γωνία των οδών Τσάκωνα και Αθανασιάδη, επίσης ιδιοκτησία ιδιώτη, και το «Καστέλο της Ροδοδάφνης», το οποίο από το 1950 ως το 1967 χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή κατοικία του κληρονόμου του ελληνικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου. Το κύριο οίκημα της Δούκισσας στην Πεντέλη ήταν το Καστέλο της Ροδοδάφνης, το οποίο πήρε αυτό το όνομα από τις πολλές ροδοδάφνες και ήταν φτιαγμένο από Πεντελικό μάρμαρο σε γοτθικό ρυθμό. Κατόπιν παραχωρήθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και σήμερα έχει παραχωρηθεί στη Δ.Κ. Πεντέλης.

 

-   Η Γέφυρα με τις Πέντε Καμάρες

Η Γέφυρα με τις Πέντε Καμάρες ήταν ένα από τα πολυάριθμα έργα που δημιουργήθηκε μετά από χορηγία της Δούκισσας της Πλακεντίας, στα μέσα του 19ου αιώνα, και υπάρχουν πολλές αναφορές αρχιτεκτονικών μελετών, ιστορικού, παραδοσιακού καθώς και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Η τοξοειδής γέφυρα, χώρος πλέον ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Μελισσίων, βρίσκεται επί της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας και συνδέεται με τα Βριλήσσια. Είναι κτισμένη από πέτρα και εργάστηκαν για την επισκευή της Μελισσιώτες κτίστες και έμπειροι τεχνίτες. Αποτελείται από πέντε τόξα (καμάρες), με εμφανή όλα τα χαρίσματα της τέχνης του 19ου αιώνα. Μία άλλη ιστορική αναφορά μας εξιστορεί ότι η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από τους λατόμους της εποχής εκείνης γι’ αυτό και ονομάζεται επίσης «η Μεγάλη Γέφυρα των Λατομείων». Λέγεται μάλιστα ότι, επειδή το φορτίο των μαρμάρων ήταν πολύ βαρύ, οι ρόδες των κάρων λείαιναν τις πέτρες της γέφυρας.

 

-   Γέφυρα με Μία Καμάρα (ή μικρή γέφυρα του δάσους)

Η μικρή λιθόκτιστη γέφυρα βρίσκεται στη ρεματιά της Αγίας Μαρίνας, σε μικρή απόσταση από την Πηγή της Αφροδίτης. Έχει δύο ονομασίες, «Γέφυρα του δάσους» ή «Γέφυρα με μία Καμάρα», η οποία κτίστηκε μετά από χορηγία της Δούκισσας της Πλακεντίας. Εξυπηρετούσε τη διαδρομή από την Αθήνα αφού ξεκινούσε από το Χαλάνδρι, περνούσε πάνω από τη Γέφυρα με τις Πέντε Καμάρες, κατευθυνόταν στην οδό Παλαιών Λατομείων και αμέσως μετά υπήρχε η μικρή γέφυρα του δάσους της οδού Αγίας Μαρίνας, φτάνοντας πλέον στη σημερινή κοινότητα της Πεντέλης.

 

-   Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Το Αστεροσκοπείο Πεντέλης βρίσκεται στο λόφο Κουφού, επί της Οδού Ι. Μεταξά από το 1937. Το κτίριο είναι κτισμένο εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.

 

-   Χρόνια Κατοχής

Τα χρόνια της κατοχής η Πεντέλη έδωσε προσφυγή στις ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην Αθήνα με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να υποστούν τις συνέπιες, αντίποινα από τους Γερμανούς κατακτητές με αποκορύφωμα αυτών τη σύλληψη όλων των ανδρών του χωριού Νταού Πεντέλης, την ημέρα της Αγίας Μαρίνας. Η εκτέλεσή τους έγινε στην Παλλήνη , στο χώρο αμέσως βορείως του παλαιού κτήματος Λεβίδη, σε αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού φρούραρχου της Ραφήνας και η ταφή τους έγινε στο Πικέρμι δεξιά πηγαίνοντας προς Ραφήνα επί της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Στην περιοχή επίσης έδρασαν αντάρτικες απελευθερωτικές ομάδες. Οι κάτοικοι της Πεντέλης στο σύνολό τους Σαρακατσαναίοι βοσκοί δεν έζησαν την πείνα των Αθηναίων αφού είχαν τη δυνατότητα να τρέφονται από την παραγωγή τους. Τα ευγενή όμως και αλτρουιστικά τους αισθήματα ήταν εκείνα που έσωσαν πολλούς Αθηναίους που πρόσφευγαν εδώ για λίγο γάλα και ένα κομμάτι ψωμί.

 

-   Δεκαετία του 50 - Φυματίωση

Η Πεντέλη τη 10ετήα του 50 αποτέλεσε για την Αττική πνεύμονα ζωής για τις χιλιάδες των άρρωστων φυματικών που προσπαθούσαν κατά τη θερινή κυρίως περίοδο να εκμεταλλευτούν το καλά οξυγωνούμενο Πεντελικό περιβάλλον.

Η φυματίωση που για την εποχή εκείνη ήταν μια σοβαρή θανατηφόρα ασθένεια ήταν η βασική αιτία που οδήγησε αρκετούς φορείς να δημιουργήσουν πνευμονολογικά κυρίως νοσοκομεία και αναρρωτήρια στην πόλη μας.

 

-   Οικοπεδικοί – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί

Αναμφίβολα η καταστροφή του Πεντελικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια συνδέθηκε με την ανάπτυξη των οικοπεδικών – οικοδομικών συνεταιρισμών.

 

-   Νοσοκομεία

Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (1936)

Σανατόριο - Νοσοκομείο Τσαγκάρη (1928)

Σανατόριο Μπόμπολα (1948)

Νοσοκομείο Παπαδημητρίου (1933).  Έκλεισε

Φυσιοθεραπευτήριο - Αναρρωτήριο Αδελφών Ασημακόπουλου (κατόπιν απαλλοτρίωσης για λόγους δημόσιας ωφέλειας ανεγέρθη το ΔΑΚ Μελισσίων)

Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εργατών Θαλάσσης Ν.Ι.Ε.Θ.

414 ΣΝΕΝ (1947)

Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης (1981)

Αναρρωτήριο Πεντέλης (1937)

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπητοί μου,

Η Πεντέλη και το Πεντελικό Βουνό ειδικότερα δεν είναι ένας συνηθισμένος τόπος. Είναι ο τόπος που καταξιώθηκε ιστορικά με την φυσική ανθρωπιστική και ουσιαστική προσφορά του στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην Ελληνική και Παγκόσμια ιστορία.

Σήμερα η Πεντέλη εκτός από τα τεράστια ιστορικής αξίας μνημεία που έχει να προσφέρει στον παγκόσμιο επισκέπτη της όπως με λίγα λόγια προσπάθησα να σας αναπτύξω παραπάνω διαθέτει:

-   Μια πλούσια ποικίλα βλάστηση η οποία είναι σε πλήρη αναγέννηση φυσική και τεχνική μετά τη φωτιά του 2009.

-   Ποικιλόμορφη πανίδα με πέρδικες, λαγούς, σκίουρους, αλεπούδες και τα τελευταία τσακάλια.

-   Πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που εκφράζεται με δεκάδες πηγές και ρέματα που ακόμα και τον Αύγουστο έχουν νερό.

-   Δεκάδες πλατανορέματα.

-   Μονοπάτια περιήγησης για την προσέγγιση των σημαντικών σημείων.

-   Δασικούς δρόμους για την ανάπτυξη ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα στο βουνό (mountain bike, τρέξιμο).

-   Υπέροχους φυσικούς χώρους εστίασης και αναψυχής.

 

Η προώθηση και ανάδειξη της ιστορίας και της φυσικής ομορφιάς της Πεντέλης και του Πεντελικού σε συνδυασμό με την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού από εξειδικευμένους ανθρώπους (περίπατος, ποδηλασία, ιππασία, λάξευση μαρμάρων, εξερεύνηση σπηλαίων και άλλα) προφανώς αναδεικνύει τουριστικά και πολιτιστικά έναν τόπο με κρυμμένο ιστορικό και περιβαλλοντικό μεγαλείο.

 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

στα πλαίσια αυτά αναδεικνύεται το πόσο επίκαιρη και επιτυχημένη είναι η πρωτοβουλία σας και ο Δήμος Πεντέλης με όλα αυτά τα προσόντα που σας ανέφερα προφανώς και μπορεί να αποτελέσει τον χώρο ανάπτυξης δράσεων στα πλαίσια της σχεδίασής σας, προς όφελος του τόπου, των ανθρώπων του και της πατρίδας ευρύτερα.

 

Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης

Δήμαρχος Πεντέλης

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν208
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1263930

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση