Παρουσίαση βιβλίου «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους» από τον Δήμαρχο Πεντέλης.

Το Σάββατο 29 Απριλίου παρουσιάστηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων και τον Πανελλαδικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς «Η Ελληνική Λεβεντιά», στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το βιβλίο του Ιωάννη Θ. Κουτσοκώστα «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους». Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης, γνήσιος Σαρακατσάνος, ως Πρόεδρος του Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Πεντελικού βουνού χαιρέτησε την έκδοση λέγοντας πως το βιβλίο αποτελεί μια σοβαρή στοιχειοθετημένη μελέτη....

ParVivliouSarakatsanaioi_f1

ParVivliouSarakatsanaioi_f2

 ParVivliouSarakatsanaioi_f3

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δ/νση : Καλαμβόκη 2Α

Τ.Κ. 15127 Μελίσσια                                                                                            Μελίσσια, 2 Μαΐου 2017

Τηλ: 2132050017-18

Φαξ : 2132050039

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- 79

ΘΕΜΑ: Παρουσίαση βιβλίου «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους» από τον Δήμαρχο Πεντέλης.

Το Σάββατο 29 Απριλίου παρουσιάστηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων και τον Πανελλαδικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς «Η Ελληνική Λεβεντιά», στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το βιβλίο του Ιωάννη Θ. Κουτσοκώστα «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους».

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης, γνήσιος Σαρακατσάνος, ως Πρόεδρος του Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Πεντελικού βουνού χαιρέτησε την έκδοση λέγοντας πως το βιβλίο αποτελεί μια σοβαρή στοιχειοθετημένη μελέτη με επώνυμα προσκλητήρια των σιναφιών κατά περιοχή και περίοδο και δεν έκρυψε την συγκίνησή του αφού στις σελίδες του βιβλίου επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η σαρακατσάνικη καταγωγή του, ως απόγονος του Χρήστου Καψάλη που ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη στο Μεσολόγγι και μαζί με τους γέροντες πέρασε στην αιωνιότητα.

Την έκδοση χαιρέτησαν επίσης ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής που αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για το Δήμαρχο και πρώην Διοικητή του Σαρακατσάνο Δημήτριο Στεργίου-Καψάλη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. κος Νικόλαος Ηλ. Κατσαρός, η Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς «Η Ελληνική Λεβεντιά» κα Σταυρούλα Πάνου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κος Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας, ενώ για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο πρώην Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Ζαζιάς, ο Αρχαιολόγος και πρώην Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών κος Νικόλαος Καλτσάς, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κος Αθανάσιος Χρήστου και ο Συγγραφέας του βιβλίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κος Νικόλαος Αλικάκος, ο επιχειρηματίας κος Κωνσταντίνος Καζάκος, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Ποιητής και Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Σ.Λάτση κος Βαγγέλης Χρόνης, ο Τοπικός Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Ν.Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης κος Λευτέρης Κιτσούλης και πλήθος κόσμου.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την ομιλία του Δημάρχου Πεντέλης ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=PgZcRMYu6S8

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Συνημμένο 1: Η ομιλία του Δημάρχου

 

 


 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΛΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017


Το βιβλίο του Ιωάννη Κουτσοκώστα αναφερόμενο στην συμμετοχή των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του Έθνους μας στην Νεώτερη Ελληνική Ιστορία από το 1821 μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο 1940 αποτελεί μία σοβαρή στοιχειοθετημένη μελέτη με επώνυμα προσκλητήρια των σιναφιών κατά  περιοχή και περίοδο.

Στο βιβλίο παρατίθενται στοιχεία, στο Α΄ Μέρος του, από τον  μεγάλο επαναστατικό αγώνα του 1821, όπου τεκμηριώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος ηγετικών μορφών της φάρας μας με αδιάσειστα στοιχεία της προσφοράς τους.

Με συγκίνηση διάβασα στη σελίδα 35 την επιβεβαίωση για μια ακόμη φορά της σαρακατσάνικης καταγωγής μου, ως απόγονου του Χρήστου Καψάλη που ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη στο Μεσολόγγι και μαζί με τους γέροντες τους ανήμπορους πέρασε στην αιωνιότητα.

Σαρακατσάνικες μορφές της Επανάστασης του 1821 και η δράση τους περιγράφονται με στοιχεία στο βιβλίο που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν όπως:

1.Ο Κατσαντώνης «Σταυραετός της Κλεφτουριάς». Τα όπλα του που παραδόθηκαν από τον απόγονο του ήρωα Νίκου Γαλαζούλα φυλάσσονται στον α΄ όροφο της μπλε αίθουσας του Πολεμικού Μουσείου.

2.Ο Αγραφιώτης Κώστας Λεπενιώτης, αδελφός του Κατσαντώνη γεννημένος στα χειμαδιά κοντά στο χωριό Λεπενού του Βάλτου.

3.Ο Γιώργος Χασιώτης, γιος του Γιάννη Μακρυγιάννη που πήρε το όνομα κατά μία εκδοχή γιατί γεννήθηκε στα Χάσια και κατά μία άλλη γιατί βρέθηκε δούλος σε Αγά μετά την διάλυση του τσελιγκάτου του πατέρα του, επειδή τροφοδοτούσε τον Δίπλα.

4.Ο Γιώργος Καραϊσκάκης, Αρχιστράτηγος της Ρούμελης.

5.Ο Βασίλης Δίπλας, ο Οπλαρχηγός και κλεφταρματολός των Αγράφων.

Όπως και άλλες μορφές και σαρακατσάνικα σινάφια από τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, την Δυτική Μακεδονία, τον Όλυμπο,  τον Πλαταμώνα και τον Μοριά.

Οι Σαρακατσαναίοι στήριξαν την επανάσταση του 1821 και οικονομικά και στρατιωτικά με δεκάδες στελέχη τους και βαθμοφόρους στον αγώνα από όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της Σαρακατσάνας γυναίκας στον επανάσταση του 1821 με μεγάλες ηρωικές μορφές.

Το Β΄ Μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη συμβολή των Σαρακατσαναίων στα απελευθερωτικά κινήματα του 1854 και 1878, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους και με συνοπτική αναφορά στον Μικρασιατική Εκστρατεία στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αγαπητά σινάφια, Έλληνες, στο βιβλίο του Ιωάννη Κουτσοκώστα όλοι μας βρήκαμε το όνομα του σιναφιού μας, τις ρίζες μας, την ιστορία και τη δράση των προγόνων μας σε ένα γενικό εθνικό προσκλητήριο των Σαρακατσάνικων σιναφιών που μας κάνει υπερήφανους.

Στο βιβλίο βρίσκει κανείς εμπειρίες και βιώματα ζωής της φυλής μας, όπως και αντιπροσωπευτικές αποτυπώσεις του σαρακατσάνικου χαρακτήρα μας. Με εντυπωσίασαν οι αποτυπώσεις:

«Βέβαιοι, λιγόλογοι και εχέμυθοι. Άρα ήταν Σαρακατσαναίοι»

«Η έλλειψη ανθρώπων των γραμμάτων, που προκαλούσε ο παραδοσιακός τρόπος ζωής»

«Το ολιγόλογό τους, η μυστικοπάθειά τους και η επιφυλακτικότητά τους να μιλήσουν ελεύθερα στον άγνωστο».

Τεκμηρίωσα για μία ακόμη φορά την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού σιναφιών που ζουν στην Αττική με μετακινήσεις που έγιναν πριν και μετά την επανάσταση του 1821 όπως Καψαλαίοι- Μαγγιναίοι- Μακραίοι- Μπισμπιρουλαίοι- Μακροδημητραίοι-   Αλεξανδραίοι- Γουλαίοι-  Σκουφαίοι-  Μασουραίοι (πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη)- Γαλαζουλέοι- Σφετσαίοι- Μπαλιουσαίοι- Καραγιανναίοι- Τσιρκαίοι- Ζαχαραίοι- Κλεφτακαίοι- Λαμπραίοι- Τσουναίοι.

Ένας μεγάλος αριθμός που μέχρι και την 10ετία του 1950 δραστηριοποιείτο με τα γιδοπρόβατα γύρω στο Πεντελικό και την Αττική ευρύτερα.

Σήμερα που το να παντρευτούμε «ξένη» μάλλον έγινε συνήθεια δεν πρέπει η λαίλαπα του δήθεν πολιτισμού να μας οδηγήσει στο να χάσουμε τις ρίζες μας.

Μέσα στο βιβλίο αναδεικνύεται η έντονη, σκληρή, αψύ, ηγετική σαρακατσάνικη μορφή ζυμωμένη με την φύση και γαλουχημένη με τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, στοιχεία που αναδεικνύουν τον Έλληνα, τον άνθρωπο των αρχών και των αξιών.

Η «βέβαια» σαρακατσάνικη φυσιογνωμία του, σε συσχετισμό με το εχέμυθο και λιγομίλητό του χαρακτήρα του, προσδίδουν δυσκολίες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Το άνοιγμα του σαρακατσάνικου στοιχείου στην μεγαλούπολη της Αθήνας και ευρύτερα στην Αττική με τις επιμειξίες της φυλής με «ξένες» και «ξένους» απειλεί  να μειώσει σταδιακά την δυναμική του, τη διαχρονική προσφορά του στην Πατρίδα, την αντιπροσώπευσή του στα Τοπικά και Κεντρικά Κέντρα Εξουσίας με κίνδυνο τον εκφυλισμό του.

Το χτες μας ας αποτελέσει εφαλτήριο, ρίζα και βάση αρχών για ένα αύριο δράσης και μάζωξης για μία καλύτερη Ελληνική Χριστιανική Κοινωνία.  Εδώ ο ρόλος των σαρακατσάνικων ηγετικών μας μορφών του χθες και του σήμερα αποτελούν «ντορό» και επένδυση που πρέπει οι οργανώσεις μας να δείξουν και να αναδείξουν.

Τα ανταμώματά μας πρέπει να πάρουν μορφή μαζώξεως στήριξης των ριζών μας, του μέλλοντός μας, χάραξης στρατηγικής για την φυλή και την πατρίδα, ανάδειξης των ηγετικών αντιπροσωπευτικών μας γκουσεμιών. Να λειτουργήσουν πάνω σε σίγουρους Στρατηγικούς Ντορούς με διαχρονική θωριά προοπτικής, πάντα με βάση το «εμείς», πράγμα δύσκολο για την Ελληνική και συνάμα Σαρακατσάνικη αυτόνομη ρίζα μας. Η Σαρακατσάνικη φυλή και η τύχη της στη σημερινή μας κοινωνία πρέπει να οριοθετηθεί και να σφυρηλατηθούν οι λειτουργίες εκείνες που θα την κρατήσουν και θα την αναδείξουν για το ευρύ Εθνικό και Κοινωνικό καλό.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ το συγγραφέα του βιβλίου «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους» Ιωάννη Θ. Κουτσοκώστα γιατί με το βιβλίο του μας βοηθά να βρούμε τις ρίζες μας, να στηρίξουμε την σαρακατσάνικη ψυχή μας και να δρομολογήσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας στο δρόμο μιας ζωής χωρίς δολοπλόκους συμβιβασμούς, με βέβαιη και καθαρή λειτουργία, με αγώνα, με αξιοκρατία με μπροστάρηδες γεννημένους που η σαρακατσάνικη μας καταγωγή γεννά.  Αρχές που σήμερα παρά ποτέ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Τέλος, πρόσκληση στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων του Πεντελικού βουνού στο ξωκλήσι των Αγίων Ασωμάτων στο Πεντελικό την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 από 08.30 ώρα. Λεπτομέρειες: 6945705260- 2132050017.

 

 Δημήτρης Στεργίου Καψάλης

Δήμαρχος Πεντέλης

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν140
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1264592

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση