Ο Δήμος Πεντέλης πρωτοτυπεί-καινοτομεί. Προτεραιότητα στην πρόληψη για την μείωση των Αστικών Απορριμμάτων.

Seminario_AporrimmataΤην Τρίτη 10 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο στο Δήμο Πεντέλης για την παρουσίαση του Οδηγού Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης....

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δ/νση : Καλαμβόκη 2Α

Τ.Κ. 15127 Μελίσσια                                                                                  Μελίσσια, 16 Μαΐου 2016

Τηλ: 2132050015-17-18

Φαξ : 2132050039

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 87

ΘΕΜΑ: Ο Δήμος Πεντέλης πρωτοτυπεί-καινοτομεί. Προτεραιότητα στην πρόληψη για την μείωση των Αστικών Απορριμμάτων

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο στο Δήμο Πεντέλης για την παρουσίαση του Οδηγού Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Οδηγός Πρόληψης αποτελεί παραδοτέο του έργου «Εκπαίδευση στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δικαιούχο την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τη συμμετοχή εταίρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβενία και το Βέλγιο.

Στο σεμινάριο με εισηγητή τον Περιβαλλοντολόγο κο. Φ. Κυρίτση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων ως το πιο σημαντικό μέσο για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που προορίζονται για τελική διάθεση στους ΧΥΤΑ. Με την πρόληψη, τα απόβλητα που προορίζονται για διάθεση μπορούν να μειωθούν έως και 35%

Μετά την πρόληψη με την επαναχρησιμοποίηση άλλο 20%, με την ανακύκλωση άλλο 25%, με την ενεργειακή αξιοποίηση άλλο 20% και απομένει περίπου 1-5% υπόλειμμα για ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Seminario_Aporrimmata_skitso

Στον οδηγό, εκτός από τις βασικές πληροφορίες για 13 είδη αποβλήτων (απόβλητα τροφίμων και κουζίνας, χαρτί, συσκευασίες, πλαστικές φυάλες, πράσινα απόβλητα, ενδύματα, τρόφιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κλπ) αλλά και για χώρους όπου υπάρχει μεγάλη δημιουργία αποβλήτων  (δημόσιοι χώροι συνάθροισης πολιτών, σχολεία, γραφεία, ξενοδοχεία. Χώροι εστίασης κ.ά) παρουσιάζονται πολλά καλά παραδείγματα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης ή αλλού και έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποβλήτων. Επίσης, παρουσιάζονται διάφορες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από τους δήμους για την αύξηση της πρόληψης, όπως οι βιώσιμες δημόσιες προμήθειες, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η πρωτοβουλία «πληρώνω όσο πετάω», οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κ.ά. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης σε θέματα κόστους καθώς η εφαρμογή δράσεων πρόληψης οδηγεί τις περισσότερες φορές σε μείωση του κόστους διάθεσης των αποβλήτων αλλά και στην αύξηση θέσεων εργασίας για τους Δήμους.

Το δεύτερο μέρος του Οδηγού διαρθρώνεται σε τέσσερεις ενότητες: Μαθαίνω-Σχεδιάζω-Επιλέγω-Υλοποιώ/αξιολογώ/διορθώνω δίνοντας έτσι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας Δήμος για την επιτυχή υλοποίηση δράσεων πρόληψης.

Ο Οδηγός Πρόληψης βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.waste-prevention.gr/waste

 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η πολιτική του Δήμου και του Δημάρχου κου. Δημήτριου Στεργίου Καψάλη, είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ότι ο Δήμος είναι σύμφωνος με το σημερινό πλαίσιο που προωθείται από την Περιφέρεια Αττικής για μείωση του όγκου στην πηγή, πριν δηλ. δημιουργηθεί το απόβλητο.

Για αυτό ήδη μετά την επιτυχημένη καμπάνια με την ΕΕΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ) προχωρούμε σε νέες δράσεις πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης έως και αξιοποίησης πρώτων υλών. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και η δημιουργία του Πράσινου Σημείου που θα βοηθήσει το Δήμο στην ολοκλήρωση των ενεργειών του στην κατεύθυνση που και η Περιφέρεια σχεδιάζει.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός των εργαζομένων απ όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Πεντέλης (η μείωση των απορριμμάτων αφορά διαδιευθυνσιακά το Δήμο), οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μελισσίων, Ν. Πεντέλης και ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κος. Ν. Κάβαλος με εργαζόμενους του Δήμου, και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βριλησσίων κος. Αλ. Μαυραγάννης και κος. Π. Φικίρης.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων 

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν233
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1264442

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση