Συνέντευξη Δημάρχου Πεντέλης για τον 1 χρόνο Καλλικρατικής Αυτοδιοίκησης

Συνέντευξη Δ. Στεργίου - Καψάλη

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΕΝΤΕΛΗ

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 10:36

Σελίδα 1 από 4

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, η οποία θα συζητηθεί, παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου στη διοίκηση του γειτονικού Δήμου.

Συνέντευξη στους Κατερίνα Καρύγιαννη - Θάνο Σταθόπουλο

Κάνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Στεργίου παρουσίασε το «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά και διοικητικά του Δήμου ως το στοίχημα που κέρδισε η διοίκησή του, τον χρόνο αυτό. Ο ίδιος περιγράφει τις δυσκολίες αυτής της πρώτης χρονιάς, τις οποίες συνδέει αφενός με το διάτρητο -όπως το χαρακτηρίζει- θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» και αφετέρου με τα «σκοτεινά» οικονομικά του πρώην Δήμου Μελισσίων.

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσουν οι δηλώσεις του περί ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα δανειοδότησης για προμηθευτές και εργολάβους, τη στιγμή που η απόφαση του Δ.Σ. πρότεινε μονομερή υπαγωγή της Δ.Κ. Μελισσίων στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, αλλά και τα περί ισοσκελισμού του Δημοτικού Φόρου στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες.

Πέραν τούτων, ο δήμαρχος Πεντέλης επαναλαμβάνει, αναφορικά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό, τη δηλωμένη θέση του ότι θα ζημίωνε τον Δήμο μια ευθεία αντιπαράθεση με την Εκκλησία για το θέμα, ενώ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι η απόφαση να στραφεί δικαστικά ο Δήμος Πεντέλης κατά της Τουρκίας γίνεται για το ονόρε...

Απαντά, βέβαια, και για τις ανεξαρτητοποίησεις (σ.σ.: η συνέντευξη είχε προηγηθεί της δήλωσης ανεξαρτητοποίησης του Τοπικού Συμβούλου Σπύρου Μάστορα) και τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί στην παράταξή του, σχολιάζοντας ότι δεν τον τρομάζουν οι διαφορετικές θέσεις.

«Η εισήγηση του Δήμου
είναι να μπει η Δ. Κ. Μελισσίων
στο πρόγραμμα εξυγίανσης.
Όμως, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα
από το υπουργείο αν θα μπει
ή ο Δήμος ή η Δ.Κ. Μελισσίων
ή αν θα μπούμε μόνο
στη δανειοδότηση για προμηθευτές
και εργολάβους».

Τέλος ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης, δηλώνει «παρών» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ
υποστηρίζει ότι θα αναλάμβανε και πάλι τα ηνία του ΣΠΑΠ, αν η υποψηφιότητά του στηριζόταν ομόφωνα από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Ας δούμε αναλυτικά τι μας είπε.

«Α»: Κύριε Στεργίου, μετράτε ένα χρόνο στη διοίκηση του «Καλλικρατικού» Δήμου Πεντέλης... Ποιος θα ήταν ένας σύντομος απολογισμός αυτής της πρώτης χρονιάς; Ποια στοιχήματα κερδίσατε, ποια χάσατε και γιατί;

Δ.ΣΤ.: Ένα χρόνο μετά θα έλεγα και πάλι ότι ο «Καλλικράτης» έγινε εσπευσμένα με ένα θεσμικό πλαίσιο διάτρητο σε πολλά σημεία, που σίγουρα ήταν τελείως διαφορετικό, από αυτό που ονειρευτήκαμε. Ο «Καλλικράτης» θέλει θεσμικές και χωροταξικές διορθώσεις. Είναι αδιανόητο χωροταξικά, για παράδειγμα, το Ντράφι να μην ανήκει στην Πεντέλη και να ανήκει στη Ραφήνα, ένας ορεινός οικισμός σε έναν παραθαλάσσιο Δήμο. Υπάρχουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και στην καθημερινότητα. Με τις σκέψεις αυτές ένας «Καλλικράτης ΙΙ» ήταν αναγκαίος.

Ο «Καλλικράτης ΙΙ», όμως, πρέπει να προσεγγίσει διαφορετικά δύο σημαντικά θέματα: Καταρχήν το ότι οι δήμοι δεν έχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Καλούμαστε τις αποφάσεις των δήμων να τις εγκρίνει ή να μην τις εγκρίνει ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επίσης, είναι αδιανόητο ο «Καλλικράτης ΙΙ» να δίνει δικαιοδοσία στον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όταν το είδα, επαναστάτησα και έστειλα έγγραφο στους αρχηγούς των κομμάτων να παρέμβουν. Κατά την άποψή μου, το θέμα της εισήγησης της διόρθωσης του «Καλλικράτη» πρέπει να το χειριστεί ένα έμπειρο τμήμα αυτοδιοικητικών αρχόντων νυν και διατελεσάντων.

«Α»: Μας παρουσιάσατε ένα γενικό πλαίσιο λειτουργίας -ή μάλλον μη λειτουργίας του «Καλλικράτη»- το ερώτημά μας όμως είναι στον Δήμο Πεντέλης τι κερδίσαμε και τι χάσαμε...

Δ.ΣΤ.: Καταρχήν, να πούμε ότι ο δημότης πρέπει να καταλάβει ότι με το «καλλικρατικό» αυτοδιοικητικό σύστημα, ο δήμαρχος δεν είναι εφικτό να έχει την αμεσότητα που είχε πριν με τον πολίτη, λόγω εύρους ευθύνης των Καλλικρατικών Δήμων. Δηλαδή ο δήμαρχος της παρέας και της γειτονιάς σε μια πόλη 10.000 κατοίκων, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος σε μια πόλη 70.000 και 80.000 κατοίκων. Ο πολίτης αισθάνεται άμεσα την απομάκρυνση του δημάρχου. Στον αντίποδα αυτού πρέπει, κατά τη γνώμη μου, τα Τοπικά Συμβούλια να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο, ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι η Αυτοδιοίκηση κρατά τα βασικά της στοιχεία της αμεσότητας και της συμμετοχής. Στον δικό μας «καλλικρατικό» Δήμο, που προέρχεται από τη συνένωση τριών πρώην Δήμων, που έχουν διαφορετικά προβλήματα και πιθανόν διαφορετικές νοοτροπίες, χρειάζεται ο συντονισμός και ο έλεγχος να είναι στενός.

Ένα χρόνο μετά αισθάνομαι ότι η ροή εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτη» και στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση των εντολών άρχισε να λειτουργεί αμφίδρομα, και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω. Το να συντονίσεις όμως μια τέτοια διαδικασία, δεν είναι εύκολο. Και με ενοχλεί που και η όλη αυτοδιοικητική φιλοσοφία του κράτους μας δεν προσανατολίζεται σε τεχνοκράτες δημάρχους με τελεσίδικες αποφάσεις, που να μπορούν να χαράσσουν στρατηγική για την περιοχή τους. Πρέπει με την «καλλικρατική» διακυβέρνηση να πάμε σε δημάρχους άλλου πνεύματος, για να φύγει από την πλάτη μας η αντίληψη που υπάρχει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Πρέπει να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου των οικονομικών συνεχής και σκληρός για τους παραβάτες. Θα πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες δήμαρχοι, οι οποίοι θα περνούν πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους και στη συνέχεια σχολείο και σεμινάρια.

Η οργάνωση και η διοίκηση διδάσκονται εφ’ όρου ζωής. Διδάσκομαι οργάνωση και διοίκηση όσα χρόνια ζω, και ακόμα δεν έμαθα. Ειδικά για τον Δήμο Πεντέλης, ο «Καλλικράτης» και στήθηκε και λειτουργεί, παρά τα κενά που αυτός παρουσιάζει. Δεν θέλω να πω με αυτό ότι ο «Καλλικράτης» πέτυχε, γιατί εγώ ακόμα δεν μπορώ να κόψω ένα πεύκο, χωρίς να μου το εγκρίνει ο δασοφύλακας, και ακόμα χρειάζομαι 30 εγκρίσεις για να κάνουμε ένα γεφυράκι σε μια γειτονιά. Αν θέλουμε ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν γίνεται να σχεδιάζεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Πεντέλη, χωρίς εμάς και να ονομάζονται οι κεντρικές πλατείες και οι πατροπαράδοτοι οικισμοί της Πεντέλης κτισμένοι με άδειες από το 1934 δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις την ίδια στιγμή που το «Λυκόρεμα» είναι εντός Σχεδίου και να προσπαθούμε να πείσουμε για τα αυτονόητα.

Σελίδα 2 από 4

«Όχι νόμιμα τα Μελίσσια»

«Α»: Κύριε Στεργίου, έχετε δηλώσει εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου ότι τα οικονομικά στοιχεία του πρώην Δήμου Μελισσίων έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Πού βρίσκονται σήμερα αυτές οι διαδικασίες;

Δ.ΣΤ.: Από τη διαδρομή μου στο στρατό έμαθα ότι όταν παραλαμβάνεις, πρέπει να ξέρεις τι παραλαμβάνεις. Όταν παρέδωσα τον ΣΠΑΠ, ζήτησα από το Ελεγκτικό Συνέδριο να μου κάνει κατασταλτικό έλεγχο της 10ετίας που πέρασε. Και για τον Δήμο Πεντέλης το ίδιο. Και ο κατασταλτικός έλεγχος έδειξε ότι «ορθώς έχοντες οι λογαριασμοί» για όλα τα χρόνια. Ήταν εντολή του υπουργείου να μετρήσουμε την οικονομική κατάσταση της κάθε Δημοτικής Κοινότητας.

Στη διαδικασία αυτή φάνηκε ότι η Δ.Κ. Μελισσίων είχε λειτουργήσει σε πολλές περιπτώσεις όχι νόμιμα. Είχε πάρει, για παράδειγμα, λεφτά από το κράτος για συγκεκριμένο σκοπό και δεν τα είχε αποδώσει εκεί που όφειλε. Είχε πάρει 300.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να φτιάξει το Κλειστό Γυμναστήριο και δεν τα είχε δώσει στον εργολάβο. Είχε πάρει 134.000 ευρώ για την ΤΕΡΚΑΤ, από τα προγράμματα του ΘΗΣΕΑ και δεν τα διέθεσε για τον σκοπό αυτό. Υπάρχουν μέσα στο αρχείο μας εντάλματα 100.000 ευρώ περίπου που τα είχε απορρίψει η Επίτροπος. Υπάρχουν τιμολόγια περίπου 190.000 ευρώ, που δεν είχαν ενταλματοποιηθεί. Είχαν διακινηθεί χρήματα από το Δήμο, ύψους 104.000 ευρώ σε Δημοτική Επιχείρηση, χωρίς διαδικασίες και τώρα φέρονται ως έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου.

Όλα αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, έχουν μαζευτεί και έχουν σταλεί αρμοδίως. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη πολλές ανακρίσεις... Και μακριά από μένα αυτό που προσπαθούν να μου καταλογίσουν: Καμία εμπάθεια με κανέναν. Έμαθα να λειτουργώ στρατιωτικά και η καθαρότητα και η τιμιότητα είναι το υπ’ αριθμόν ένα στοιχείο μου. Δεν λειτουργώ ποτέ με αντιπαλότητα. Τι έπρεπε να κάνω όταν πήγαμε να παραλάβουμε την ΑΜΝΕΠ και βρήκαμε το αρχείο της στο υπόγειο; Θεωρείτε ότι έπρεπε να τα κρύψουμε;

«Α»: Από τον έλεγχο που έχει γίνει προκύπτει ότι υπάρχουν χρήματα που έχει λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν έχουν διατεθεί για δημοτικούς σκοπούς;

Δ.ΣΤ.: Θα απαντήσουν οι αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές, γι’ αυτό και δεν θα πάρω θέση. Τα στοιχεία έχουν πάει εκεί που πρέπει. Και αυτόν τον καιρό είναι σε εξέλιξη μερικές ανακρίσεις, για θέματα όπως οι ακάλυπτες επιταγές που δόθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, όπως κάποια τιμολόγια που βρέθηκαν στην επιχείρηση Πολιτισμού. Το βέβαιο είναι ότι στον πρώην Δήμο Μελισσίων δεν υπήρχε η επιβαλλόμενη στα οικονομικά διαχείριση. Λέω σαφώς ότι η διαχείριση που έγινε, προσωπικού και οικονομικών, δεν ήταν νοικοκυρεμένη. Είναι αδιανόητο να διατίθενται χρήματα για άλλο σκοπό, απ’ αυτόν για τον οποίο εγκρίθηκαν, χωρίς καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Α»: Εφόσον λοιπόν οι φάκελοι έχουν πάει στις αρμόδιες αρχές, γιατί κρατάτε αυτό το θέμα των οικονομικών ψηλά στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να προκαλείται μια απίστευτη αντιπαράθεση με τη μείζονα μειοψηφία του πρώην δημάρχου Μελισσίων, και να δίνεται η εντύπωση ότι με αυτό τον τρόπο χάνονται άλλα πολύ σημαντικά θέματα για την κοινωνία;

Δ.ΣΤ.: Το να ακούς ανθρώπους που διαχειρίστηκαν τα κοινά και τα οικονομικά με τόσο κακό τρόπο να στηρίζουν τη διαφάνεια και τις διαδικασίες για τους άλλους και εκ των υστέρων, δημιουργεί μια δηκτική κατάσταση. Όχι ως προς εμένα, γιατί εγώ είμαι από τους ανθρώπους που έχουν υπομονή, αλλά ως προς τους συνεργάτες μου, που βλέπουν και ξέρουν τι έχει γίνει. Όποιος διαβάσει τα στοιχεία που έχω στείλει στον εισαγγελέα, προφανώς θα καταλάβει αρκετά πράγματα, τα οποία θα γνωστοποιηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

«Α»: Η καθαριότητα της πόλη και η διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη υπήρξε ένα δυνατό ατού σας στην Πεντέλη. Γιατί στα Μελίσσια και στη Νέα Πεντέλη έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο μηχανισμός δεν είναι αποτελεσματικός;

Δ.ΣΤ.: Δεν έχω την ίδια εντύπωση που έχετε εσείς... Στις πρόσφατες απεργίες των υπηρεσιών καθαριότητας ο Δήμος Πεντέλης έδειξε πανελλαδικά την άριστη λειτουργία του στον τομέα αυτό.

«Το δικό μου μοντέλο δημάρχου…»

«Α»: Δεν την έχουμε εμείς, οι πολίτες του Δήμου την έχουν...

Δ.ΣΤ.: Εγώ έχω την εντύπωση ότι άλλαξε και η καθαριότητα και η καθημερινότητα. Η αμεσότητα που είχα στην Πεντέλη δεν είναι αυτή που μπορεί να έχει ο δήμαρχος σε ένα Δήμο 100.000 κατοίκων. Το σύστημα εδώ είναι ομαδικό. Η καθημερινότητα του πολίτη αποτελεί και αποτελούσε τον κυρίαρχο στόχο στη λειτουργία μου. Γι’ αυτό μπορεί να έρθετε στο γραφείο μου και να έχω πάει σε αυτοψία. Και το κάνω και σήμερα με τη μηχανή μου, όλο το 24ωρο. Στην καθημερινή μου λειτουργία πρυτανεύουν τέσσερις λέξεις: λιτότητα στη διοίκηση. Το δικό μου μοντέλο του δημάρχου με τη μηχανή, πρέπει να είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι: διαφάνεια. Η κάθε δαπάνη αποδεικνύεται καθημερινά και κατά θέμα. Το τρίτο είναι: εργατικότητα. Όποιος δεν με βρει στο γραφείο μου 6 και 1 λεπτό πάει να πει ότι έχω πεθάνει. Το τέταρτο είναι η ανθρωπιά: να στηρίξουμε όλους αυτούς που η αλόγιστη διακυβέρνηση της τελευταίας εικοσαετίας τους οδήγησε στη φτώχεια. Όταν μπήκαμε στον Δήμο δεν υπήρχε φωτοτυπικό χαρτί, δεν υπήρχε χαρτί υγείας, δεν υπήρχαν λεφτά για λάμπες. Ο Δήμος νοικοκυρεύτηκε. Δώσαμε 1,5 εκατ. ευρώ σε παλαιά χρέη, περπατάμε μπροστά. Περνάμε μόνο 300.000 ευρώ ΠΟΕ περίπου στον επόμενο χρόνο. Δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για την οικονομική μας λειτουργία και το νοικοκύρεμα.

Ας μας πει κάποιος πώς θα πληρώσουμε όμως τα ΠΟΕ των 8 εκατ. ευρώ που βρήκαμε το Δεκέμβριο του 2010. Μεταξύ αυτών, τα 700.000 ευρώ είναι της Πεντέλης και τα 400.000 ευρώ της Νέας Πεντέλης. Δεν μπορώ να δεχτώ όμως το υπόλοιπο ποσό για τα Μελίσσια, είναι πολύ μεγάλο. Και όχι μόνο αυτό. Κάποια από αυτά τα χρήματα είναι χωρίς παραστατικά. Η ΤΕΡΚΑΤ και η ΓΗΓΕΡΤΟΝ μας μπλοκάρισαν λογαριασμούς με διαταγές πληρωμής και τρέχουμε στα δικαστήρια να ξεμπλοκάρουμε τους μισθοδοτικούς λογαριασμούς και -υπ’ όψιν ότι τα λεφτά αυτά, το κράτος τα έχει δώσει. Ο Οργανισμός Εργασίας του πρώην Δήμου Μελισσίων χρωστά 508.000 στη ΔΟΥ. Ποιος θα τα δώσει; Γι΄ αυτό λέω, τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Προς Θεού, δεν έχω καμία εμπάθεια με κανέναν, αλλά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος οφείλουμε να είμαστε απόλυτοι.

«Α»: Η διαδικασία του δανείου για την κάλυψη αυτών των 8 εκατ. ευρώ με υπαγωγή στο πρόγραμμα εξυγίανσης που βρίσκεται;

Δ.ΣΤ.: Αυτά τα χρήματα υπήρχε σκέψη να μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης για την πληρωμή των εργολάβων και των προμηθευτών. Ζητούσαμε να μπούμε σε αυτή τη δανειοδότηση και έχουμε ραντεβού με το υπουργείο Εσωτερικών ακριβώς γι’ αυτό. Αυτά που επιτύχαμε στα οικονομικά τη χρονιά αυτή ήταν σημαντικά, γιατί εκταμιεύσαμε αρκετά χρήματα για τον Δήμο. Καταρχήν πήραμε χρήματα και ολοκληρώσαμε το Κοινωνικό Κέντρο. Πήραμε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ για να αποπληρωθούν οι λογαριασμοί του έργου των ΑμεΑ που είχε κάνει ο πρώην Δήμος Μελισσίων. Και πήραμε τα χρήματα για το 2ο όροφο του δημοτικού καταστήματος της Πεντέλης, όπου θα γίνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. Και προωθήσαμε αρκετά άλλα έργα και στο ΕΣΠΑ. Το θέμα δεν είναι να μπει κάποια Δημοτική Κοινότητα στο πρόγραμμα εξυγίανσης, ούτε βέβαια ο Δήμος.

Το θέμα είναι να κατορθώσουμε, να εξοφλήσουμε τους εργολάβους και τους προμηθευτές που περιμένουν έξω από την πόρτα, που μας μπλοκάρουν λογαριασμούς στις τράπεζες και μας φέρνουν κατασχέσεις που σε τελευταία ανάλυση ζητάνε το μόχθο τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι τα 2,5 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο πρώην Δήμος Μελισσίων στους εργαζόμενους, μεταξύ αυτού του ποσού περιλαμβάνονται βέβαια και 150.000 ευρώ της Δ.Κ. Πεντέλης και 190.000 ευρώ της Δ.Κ. Νέας Πεντέλης. Οι εργαζόμενοι της ΚΕΚΑ είναι στα δικαστήρια -και τους στήριξα στην πρόσφατη δίκη- και διεκδίκησαν 258.000 ευρώ και τα κέρδισαν. Η εισήγηση του Δήμου είναι να μπει η Δ.Κ. Μελισσίων στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από το υπουργείο αν θα μπει ή ο Δήμος ή η Δ.Κ. Μελισσίων ή αν θα μπούμε μόνο στη δανειοδότηση για προμηθευτές και εργολάβους.

Σελίδα 3 από 4

Οι αγωγοί στην Πεντέλη

«Α»: Προφανώς και τα οικονομικά «βαρίδια» της Δ.Κ. Μελισσίων είναι μεγάλα, και η Πεντέλη όμως έχει το «βαρίδι» των χρημάτων από τα έργα για τους αγωγούς ακαθάρτων... Με αυτό το θέμα τι γίνεται, έχει τελεσιδικήσει;

Δ.ΣΤ.: Όχι, δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά να έχετε υπ΄ όψιν σας ότι, στο σύνολο, η όποια οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο θα είναι της τάξης των 800.000 ευρώ. Οι εργολαβικές συμβάσεις για τα τρία έργα αποχέτευσης είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Βεβαιώθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν 1,2 εκατ. ευρώ. Το 22% εξ αυτών πήγε υπέρ Δήμου και ΕΥΔΑΠ, επομένως το ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι της τάξης των 700.000 ευρώ περίπου.

Με την προϋπόθεση ότι θα τελεσιδικήσει το θέμα στα δικαστήρια, που είναι σε εξέλιξη, αν και θεωρώ ότι θα είναι υπέρ του Δήμου. Και αυτό γιατί εμείς πριν χρεώσουμε, είχαμε ζητήσει την άποψη του γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που μας έλεγε ότι οι ΟΤΑ χρεώνουν υποχρεωτικά τη δαπάνη στους παρόδιους ιδιοκτήτες. Παράλληλα και το υπουργείο Εσωτερικών με δικό του έγγραφο υποστηρίζει την ίδια άποψη. Εάν δεν κάναμε χρέωση, εγώ θα πήγαινα για παράβαση καθήκοντος. Λειτούργησα με βάση τις εντολές του υπουργείου. Ο Δήμος Μελισσίων δεν ήταν κατοχυρωμένος με έγγραφα σε μια αντίστοιχη υπόθεση και γι’ αυτό του ζήτησαν να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα. Άρα και τα χρέη της Δ.Κ. Μελισσίων, γι’ αυτό το θέμα η διοίκηση Στεργίου τα πήρε στην πλάτη της.

«Α»: Προφανώς, αυτό οφείλει κάθε διοίκηση να κάνει...

Δ.ΣΤ.: Το πρόβλημά μου δεν είναι τα χρέη των Μελισσίων. Το θέμα μου είναι τα «σκοτεινά» χρέη, χρήματα που έχουν πάει αλλού, εντάλματα που δεν έχουν περάσει από Επίτροπο, τιμολόγια που δεν έχουν παραστατικά. Αν τα χρέη ήταν όλα κανονικά, θα τα αναλάμβανα και θα προχωρούσα. Από την άλλη, είναι ένα θέμα πως εγώ στην Πεντέλη, σε 12 χρόνια θητείας, έφτασα το χρέος στις περίπου επτακόσιες χιλιάδες ευρώ (700.000,00), ενώ ο Δήμος Μελισσίων σε δέκα εφτά εκατομμύρια ευρώ (17.000.000,00, μέσα σε μια τετραετία.

«Α»: Υπάρχουν και χρέη που προέρχονται από τις προηγούμενες διοικήσεις αφενός και αφετέρου κάθε Δήμος έχει ξεχωριστές ανάγκες...

Δ.ΣΤ.: Αυτά τα χρέη από τις προηγούμενες διοικήσεις είναι της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ.

«Δημοκρατία χωρίς πειθαρχία δεν υπάρχει»

«Α»: Σας έχουν κατηγορήσει πολλές φορές για το αυταρχικό μοντέλο διοίκησης που ακολουθείτε, στη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Τι απαντάτε;

Δ.ΣΤ: Δημοκρατία χωρίς πειθαρχία δεν υπάρχει. Αν όλο το σύστημα δεν λειτουργήσει με ένα ISO που θα το τηρήσουμε πιστά, είμαστε αποτυχημένοι. Όταν ήρθα στον Δήμο, το ISO ήταν ένα χαρτί στην πόρτα του ασανσέρ. Η διαδικασία πώς μπαίνει ένα χαρτί στον Δήμο, πώς προωθείται στην ιεραρχία δεν υπήρχε. Δεν υπήρχαν διευθυντές και τμηματάρχες. Εγώ είμαι άνθρωπος της καθαρότητας, της τάξης και της πειθαρχίας. Με αυτή την έννοια είμαι σκληρός. Αυτοί που δουλεύουν μαζί μου κλαίνε δύο φορές: Την πρώτη που θα με γνωρίσουν και όταν θα με χάσουν.

«Α»: Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης, κύριε Στεργίου, ο συνδυασμός σας μετράει αρκετά ρήγματα, με τις ανεξαρτητοποιήσεις των Λάζου και Τζουμάκα, με τις διαφοροποιήσεις εντός Δημοτικού Συμβουλίου κάποιων στελεχών σας και με την πρόσφατη «ανταρσία» στο Τοπικό Συμβούλιο Νέας Πεντέλης που ζητά να έρθει εκ νέου στο Συμβούλιο το θέμα για τα Δημοτικά Τέλη. Πώς το ερμηνεύετε;

Δ.ΣΤ.: Δεν τα βλέπω αυτά σαν ανταρσία. Σε μια τέτοια διαδρομή τόσων ανθρώπων, οφείλουν να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις -και καλά που υπάρχουν. Δεν με τρομάζει το να έχει κάποιος διαφορετική θέση, το πώς και το γιατί την εκφράζει, με απασχολεί. Άλλωστε, εκείνο που προέχει είναι να προχωράει το έργο και να γίνεται η δουλειά. Αν γίνει το κέντρο της γης το αποφαντικό όργανο και χαθεί το εκτελεστικό ενός Δήμου, καήκαμε. Το αποφαντικό παίρνει αποφάσεις και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το εκτελεστικό όμως τις «φορτώνεται» και τις υλοποιεί και προσπαθούμε να τις εκτελέσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε. Εγώ κρίθηκα σε τέσσερις τετραετίες. Είναι, άραγε, τυχαίο που την τρίτη και την τέταρτη τετραετία πήρα 82% και 80% αντίστοιχα στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης που με γνωρίζει;

«Α»: Η ανεξαρτητοποίηση όμως δεν είναι διαφοροποίηση...

Δ.ΣΤ.: Φαίνεται ότι αλλιώς τα είχαν δει τα πράγματα αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ δεν τους κρατάω κακία. Εύχομαι ο χρόνος και η λειτουργία μου να τους αναγκάσει να γυρίσουν πίσω.

Τα Δημοτικά Τέλη

«Α»: Θα ξαναφέρετε το θέμα των Δημοτικών Τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου;

Δ.ΣΤ.: Φυσικά και θα το δούμε, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υλοποιηθεί. Αλλά θέλω να διευκρινίσω ότι η Νέα Πεντέλη είχε Δημοτικά Τέλη στα 2,35 ευρώ ανά τ.μ. Με την προεκλογική μου δέσμευση ισοσκέλισα τα τέλη των τριών Κοινοτήτων στο 2,09 ευρώ ανά τ.μ. και κέρδισαν οι δημότες της Νέας Πεντέλης περίπου 250.000 ευρώ. Το θέμα ήταν ο Δημοτικός Φόρος. Στην Πεντέλη και τα Μελίσσια ήταν χαμηλά και στη Νέα Πεντέλη στα 0,65 ευρώ. Τα Μελίσσια όμως είχαν και τον πράσινο φόρο του 0,50, που σημειωτέον δεν διατέθηκε για το σκοπό που εισπράχθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, περίπου 2 εκατ. στην τετραετία. Έτσι έμεινε η πλατεία Πόγγα να περιμένει τη διοίκηση Στεργίου να την αγοράσει. Και μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να αγοράσουμε το οικόπεδο απέναντι από το Κολυμβητήριο. Θα αγοράσουμε και την πλατεία Πόγγα την επόμενη τετραετία.

Για να επανέλθω όμως, στη Νέα Πεντέλη είδαμε τι παίρναμε για να ισοσκελίσουμε τα ανταποδοτικά. Και προφανώς η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν ότι ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ θα χανόταν από τα έσοδα του Δήμου, αν πηγαίναμε σε ισοσκελισμό. Και αισθάνθηκα ότι θα κλυδωνίζονταν τα οικονομικά του Δήμου από τον ισοσκελισμό, τον οποίο αν δεν τον φέρω άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα τον εφαρμόσω οπωσδήποτε, συνεκτιμώντας και την πρόοδο των εσόδων σύντομα. Παρ΄ όλα αυτά τον κατεβάσαμε τον Δημοτικό Φόρο στη Νέα Πεντέλη κατά 20% και επιπλέον δεσμεύτηκα πως ότι όσα χρήματα μπορούν να βγουν από αυτό, θα πέσουν ανταποδοτικά σε έργα στη Δ.Κ. Νέας Πεντέλης. Αυτοί που αντέδρασαν δεν κατάλαβαν ότι ο δήμαρχος βλέπει το πρόβλημα, και το αντιμετωπίζει συλλογικά με δίκαιο και προοπτική. Στόχος άμεσος ο ισοσκελισμός του Δημοτικού Φόρου στο χαμηλότερο της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης όπως έγινε πέρσι για τα τέλη και όπως έχω δεσμευτεί.

«Α»: Επομένως δεν έρχεται άμεσα το θέμα στο Συμβούλιο, αλλά θα το σταθμίσετε μελλοντικά...

Δ.ΣΤ.: Θα το δω στο πνεύμα της γενικότερης οικονομικής λειτουργίας του Δήμου και πάντοτε στην κατεύθυνση του άμεσου ισοσκελισμού του φόρου και στις τρεις (3) Δημοτικές Κοινότητες, όπως κάναμε για τα τέλη.

«Α»: Που βρίσκονται οι διαδικασίες για την ένταξη της 3ης και 4ης γειτονιάς Μελισσίων;

Δ.ΣΤ.: Στην εκδίκαση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

«Α»: Σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν «γκρίζα» σημεία. Εσείς στην εισήγηση που φέρατε στο Συμβούλιο υποστηρίξατε με πάθος το κομμάτι των ενστάσεων του Δήμου που ήταν πολύ συγκεκριμένες. Η απόφαση όμως πήγε στην Περιφέρεια χωρίς τις ενστάσεις, γιατί;

Δ.ΣΤ.: Θεωρώ ότι θα επιμείνουμε σ΄ αυτές και σύντομα θα κάνουμε και ενέργειες.

Ο λαός και ο Θεός

«Α»: Είπατε νωρίτερα ότι θα πάρετε την πλατεία Πόγγα την επόμενη τετραετία... Άρα θα είστε και πάλι υποψήφιος;

Δ.ΣΤ.: Κοιτάξτε, κύριε Σταθόπουλε, ο λαός φέρνει κάποιον στην εξουσία και ο λαός τον διώχνει. Από μόνος μου δεν θα φύγω ποτέ εφόσον βέβαια κύρια συνηγορεί ο Θεός. Αυτό τα λέει όλα.

«Α»: Θα διεκδικήσατε και πάλι τον ΣΠΑΠ, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι φήμες που θέλουν τον δήμαρχο Αμαρουσίου να πηγαίνει για άλλα μετερίζια; Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα πορεία του ΣΠΑΠ, υπό τον κ. Πατούλη;

Δ.ΣΤ.: Θεωρώ ότι ο κ. Πατούλης έκανε λάθος που ανέλαβε τον Σύνδεσμο, και του το έχω πει πολλές φορές.

«Α»: Τελικά θα διεκδικήσετε πάλι τον ΣΠΑΠ;

Δ.ΣΤ.: Εφόσον με καλέσει μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ.

Σελίδα 4 από 4

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη

«Α»: Ένα άλλο θέμα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο Δήμο σας είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο βουνό. Γιατί κ. Στεργίου δεν πήρατε από την αρχή μια ξεκάθαρη θέση κατά των φωτοβολταϊκών και αφήσατε ένα «παράθυρο» ότι θα εξετάζατε το χωροταξικό, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και το Ρυθμιστικό της Αθήνας αποκλείει τη δημιουργία τέτοιων πάρκων στα βουνά της Αττικής;

Δ.ΣΤ.: Ο δήμαρχος της Πεντέλης με άξονα πάντα την προστασία του Πεντελικού λειτούργησε. Η Εκκλησία στην περιοχή δεν είναι ο τυχαίος φορέας. Οι ιδιοκτησίες στο μισό Δήμο έχουν αγοραστεί από την Εκκλησία και αυτή έχει νομιμοποιήσει διαχρονικά την περιουσία της στην περιοχή.

Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν σε αποφάσεις της Εκκλησίας και του Κράτους θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα φρόνιμων διαδικασιών. Είχα αφήσει από την αρχή να διαφανεί η τελική μου απόφαση, αλλά η διαδικασία έπρεπε να τηρηθεί. Για να τα βάλει ένας δήμαρχος Πεντέλης με την Εκκλησία, τη στιγμή που έχει χιλιάδες εκκρεμή θέματα στην περιοχή του με αυτή δεν είναι φρόνιμο.

«Α»: Εσείς πάτε να τα βάλετε με την Τουρκία την Εκκλησία φοβηθήκατε;

Δ.ΣΤ.: Θεωρώ την Εκκλησία ισχυρότερη της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Εκκλησίας, εμείς δεν διαφωνούμε με το σχέδιο της Εκκλησίας, εμείς διαφωνούμε στο ένα κομμάτι που αφορά τα φωτοβολταϊκά. Δεν διαφωνούμε με την Εκκλησία, διαφωνούμε με τα φωτοβολταϊκά. Η Εκκλησία είπε ότι θέλει να δενδροφυτεύσει 20.000 δενδρύλλια. Εγώ τους είπα ότι θέλω να τους βοηθήσω σε αυτό το σχέδιο. Η διαδρομή της ζωής μου είναι τέτοια που δεν μου επιτρέπει να πω εγώ αυτά που θέλουν οι άνθρωποι της μειοψηφίας; Η θέση μου ήταν δεδομένη, οι διαδικασίες έπρεπε να τηρηθούν και η σταθερή μου θέση και άποψη είναι ότι δεν είναι τέτοια θέματα για αντιπολίτευση.

«Α»: Είχατε απάντηση από την Εκκλησία στην αντιπρόταση που κάνατε για την δενδροφύτευση;

Δ.ΣΤ.: Όχι, αλλά να έχετε υπ’ όψιν σας πως λειτουργεί η φαναριώτικη εξωτερική πολιτική που εν πολλοίς εφαρμόζει και η Εκκλησία μας.


Να βγαίνει ο Τούρκος πρωθυπουργός και να λέει «σας έκαψα» και ο δήµαρχος Πεντέλης να λέει «ψιχαλίζει»;…

«Α»: Με την Τουρκία γιατί αποφασίσατε να τα βάλετε;

Δ.ΣΤ.: Η πατρίδα μας δεν ήθελε και δεν μπορούσε να λειτουργήσει, όπως λειτουργήσαμε εμείς. Και αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, όταν τον επισκέφθηκε ο ομόλογός του της Τουρκίας. Εμείς όμως ως Αυτοδιοίκηση μια περιοχής που φαίνεται -με πολλές πιθανότητες- ότι την έκαψαν Τούρκοι πράκτορες δεν είναι δυνατόν να κατεβάσουμε το κεφάλι και να πούμε, αφερίμ αφέντη μου. Και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, γιατί η αντιπολίτευση δεν έχει επίγνωση με τι κάνουμε αντιπολίτευση. Με τέτοια σοβαρά και εθνικά θέματα δεν κάνουμε αντιπολίτευση.

Εμείς λοιπόν, αφού ενημέρωσα και τους άλλους δημάρχους που τους αφορά η πυρκαγιά του 1995, θα ζητήσουμε τα χρήματα όχι για αποζημίωση, αλλά για να δενδροφυτεύσουμε. Και να το κάνουμε για να τους δείξουμε ότι στο περιβάλλον σύνορα δεν υπάρχουν. Και θα χαιρόμασταν πολύ εάν Τούρκοι και Έλληνες εθελοντές μαζί δενδροφυτεύσουν την Πεντέλη. Η αγωγή θα κατατεθεί σύντομα, όταν οριστικοποιηθεί η μελέτη για την δενδροφύτευση, για να οριστεί ακριβώς το ύψος της αποζημίωσης. Θεωρούμε ότι θα τηρήσουμε όλη τη διαδρομή από τα ελληνικά δικαστήρια μέχρι το Στρασβούργο με σταθερή γραμμή. Θα διεκδικήσουμε τα λεφτά μας και τη δενδροφύτευση και έχουμε σε αυτό τη στήριξη πολλών Ελλήνων και όχι μόνο.

«Α»: Επειδή όμως οι ισχυρισμοί αυτοί δύσκολα αποδεικνύονται, καθώς εμπλέκονται και οι μυστικές υπηρεσίες και εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας ανασκεύασε, θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι, ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται για το ονόρε...

Δ.ΣΤ.: Εσείς τι θεωρείτε; Να βγαίνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και να λέει σας έκαψα και ο δήμαρχος Πεντέλης που κάηκε δέκα (10) φορές την τελευταία 20ετία να λέει ψιχαλίζει. Δεν είμαι τέτοιος δήμαρχος. Πίστευα και πιστεύω ότι στη ζωή τίποτα δε χαρίζεται όλα κερδίζονται με αγώνες.

 

 

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν219
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1263712

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση