Συνέντευξη Δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη στο κανάλι "ΝΕΤ" για την Πυροπροστασία 2011

Ο Δήμαρχος μιλά στο κανάλι ΝΕΤ για την έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου 2011...

dimarxos-5kamares-19-6-11_0943

 

5/5/2011: ΝΕΤ 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΘΕΜΑ : ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

 

Δημοσιογράφος:

Κύριε Δήμαρχε είναι αρκετά τα χρήματα που πιθανόν να δοθούν και δεν μειώνονται σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού κ. Παπουτσή, ή χρειάζονται και άλλα πράγματα για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές? 

Δήμαρχος:

Κυρία Σαράφογλου θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχουν εδώ στην Πεντέλη και στο Πεντελικό ευρύτερα, δυο διαφορετικά δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι το δάσος πλέον που απέμεινε είναι μέσα στον οικιστικό ιστό. Δηλαδή υπάρχει το εξής παράξενο. Για να βρει κανείς δάσος, πρέπει να μπει στην πόλη και όχι να βγει από την πόλη προς το βουνό, οπότε βλέπουμε και το καμένο περιβάλλον. Το άλλο δεδομένο είναι ότι έχουμε μπουχτίσει από σχέδια, προγραμματισμούς, κεφάλαια και ανακηρύξεις, όταν η Πεντέλη κάηκε δύο φορές από φωτιές που ξεκίνησαν η μία από το Γραμματικό και η άλλη από την Σταμάτα το ΄98 η πρώτη και η τελευταία το 2009, η φωτιά έφτασε   να σταματήσει στις αυλές των σπιτιών μας, διότι δεν λειτούργησε κανένας παρά μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση. Με αυτά τα δεδομένα μια λύση υπάρχει. Πρόληψη που σημαίνει επιτήρηση και άμεση επέμβαση, τίποτε άλλο.

Δημοσιογράφος:

Ακούσατε το Δήμαρχο κ. Γενικέ Γραμματέα τι έχετε να πείτε?

Γ.Γ.Πολ. Προστασίας:

Φέτος παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά η ώρα μας, δεν έγινε καμιά περικοπή χρημάτων . Γνωρίζουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλει αποφασιστικά στην πυροπροστασία και συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο της καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις.

Δήμαρχος :

Παρόμοιες δηλώσεις και προγραμματισμούς, τα 15- 16 χρόνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ακούσει τα αυτιά μου πάρα πολλά. Εγώ κρίνοντας εκ του αποτελέσματος το υφιστάμενο σύστημα καταστολής των πυρκαγιών, είναι ένα σύστημα το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν σβήνει κανένας τις φωτιές, παρά μόνο ο Θεός και η θάλασσα, ή ο οικιστικός ιστός όταν φτάσει με αποδεδειγμένα στοιχεία και πρέπει όπως έχω γράψει επανειλημμένως σε επιστολές μου, να καθίσουν κάτω και να το αλλάξουν άρδην. Δεν υπάρχει καταστολή , δεν πρέπει να σχεδιάζεται. Η καταστολή θα πρέπει να είναι τελευταία. Υπάρχει πρόληψη που περνάει στη σκοτεινιά , που περνάει με γρήγορο γύρισμα της σελίδας και την βλέπουμε απλά και μόνο για να την πούμε.

Δημoσιογράφος:

Τα τελευταία χρόνια το σύστημα δεν λειτουργεί επαρκώς. Έχει δίκιο ο κ. Στεργίου σε αυτά που λέει.

Γ.Γ Πολ. Προστασίας :

Μετά την μετάβαση στον Καλλικράτη, έχουμε ξεκινήσει ήδη μια σειρά επαφών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα χθες είχαμε μια σύσκεψη με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και Αιγαίου, με Περιφερειάρχες, Δημάρχους και συζητήσαμε τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν και σκοπός μας είναι και τα θέματα της πρόληψης.

Δημοσιογράφος:

Φτάσαμε στην αντιπυρική περίοδο και ακόμη συζητάμε, ενώ θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι και να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Γ.Γ Πολ. Προστασίας:

Όταν λέμε συζητάμε, να γνωρίζεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες και οι συζητήσεις συνίστανται στο αν έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα οποία προβλέπονται .

Δήμαρχος :

Μου επιτρέπεται , θέλω να πω το εξής . Άρχισε η αντιπυρική περίοδος χθες. Υπάρχει αλήθεια κανένας δασικός δρόμος στο Πεντελικό βουνό που έχει επισκευαστεί ?

Υπάρχει κανένα δασύλλιο το οποίο έχει προβλεφθεί να καθαριστεί?

Αν πιάσει φωτιά στην Β.Α πλευρά του Πεντελικού που είναι και κοινωνικοοικονομικά άλλο επίπεδο για την πατρίδα μας και προφυλάχθηκε τα τελευταία χρόνια, πιστεύεται ότι θα προφυλαχθεί φέτος?

Γιατί λοιπόν δεν κοιτάμε τα πράγματα κατάματα και να πούμε ΟΧΙ. Τόσα χρόνια εφαρμόσαμε ένα σύστημα που μας καίει με μαθηματική ακρίβεια κάθε

χρόνο. Προσέξτε γιατί και φέτος θα καούμε αν μπούμε στην διαδικασία να βάλουμε ένα σχέδιο το οποίο εφαρμόζουμε για να μας καίει……

Δημοσιογράφος:

Υπάρχει κάποια πρόταση από εσάς κύριε Δήμαρχε?

Δήμαρχος :

Φυσικά και υπάρχει και είμαι έτοιμος οποιαδήποτε ώρα να σας αναλύσω την πρόταση την οποία έχω στείλει επανειλημμένως τα προηγούμενα χρόνια στα υπουργεία, τα οποία ήταν και βαρήκοα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε.   Να καιγόμαστε κάθε χρόνο και να λέμε σε τελευταία ανάλυση τι θα κάνουμε. Έρχεται και η κα Μπιρμπίλη, Υπουργός ΠΕΚΑ, να κάνει δασικούς χάρτες και να κρίνει αναδασωτέα περιοχή την κεντρική πλατεία της Πεντέλης. Είναι οικτρό αυτό που γίνεται. Ένα Κράτος που δεν λειτουργεί να έρχεται και να βάζει τη θηλιά στο λαιμό του πολίτη, γιατί δεν λειτούργησε αυτό.

Γ.Γ Πολ. Προστασίας:

Όσον αφορά την πρόληψη, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και αν είχαμε ξεκινήσει θα ήταν μάταιο, γιατί πάλι θα είχαμε την ίδια βλάστηση . Επίσης έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ΣΑΤΑ και μέσω του ΥΠΕΣ θα χρηματοδοτηθούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνουν αυτές οι ενέργειες. Τα χρήματα φυσικά και θα δοθούν άμεσα …..

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν176
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1261902

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση