Video: Απόσπασμα Συνέντευξης Δημάρχου Πεντέλης για την Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία στο κανάλι Action 24

DIMITRIS_STERGIOU3 http://youtu.be/wkYAIPsA0co 

Ο Δήμαρχος Πεντέλης  Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, στο κανάλι Action 24 μιλά για θέματα Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΚΑΨΑΛΗ

στο Κανάλι Action 24 για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση:

Πόσο πολύ φοβάστε που οι Δήμαρχοι, θα γυρίσουν στην δεκαετία του ΄60-΄70 και θα είναι υπεύθυνοι μόνο για τα σκουπίδια και τις λάμπες της ΔΕΗ? Γιατί όπως φαίνεται και με τα οριζόντια μέτρα που έχει πάρει τελευταία η Κυβέρνηση, μάλλον σας αποδομεί και σας παίρνει αρμοδιότητες, παρά προωθεί μοντέλο αποκέντρωσης που θα μπορούσε να σας κάνει πολύ πιο ισχυρούς.

Δήμαρχος :

Εγώ κ. Μανουσακάκη θα μιλήσω σε αυτό το πάνελ, ως εκπρόσωπος ενός Καλλικρατικού Δήμου, ο οποίος προήλθε από την συνένωση τριών άλλων Δήμων. Οι συνάδελφοι μου εδώ είναι Δήμοι που παρέμειναν ως είχαν, χωρίς την συνένωση με άλλους Δήμους. Σας λέω λοιπόν ότι οι Δήμοι γενικά, ακολούθησαν την Κεντρική εξουσία στην οικονομική, λειτουργική και διαδικαστική κατηφόρα που πήρε το Κράτος τις τελευταίες δεκαετίες, και χώθηκαν και αυτοί μέσα στο βούρκο της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης. Σήμερα από τους συναδέλφους μου, γίνεται ένας τεράστιος αγώνας για να στηθεί το νέο σύστημα Καλλικρατικής διακυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης .

Εν πολλοίς αυτό που στηρίζουμε στηρίχτηκε στα όνειρα που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο της Κυλλήνης, όταν τοποθετήθηκε η δημιουργία του Καποδίστρια 2.

Όμως στη διαδρομή ενώ το Κράτος έδωσε πολλές από τις αρμοδιότητες στους Δήμους, δεν αντιμετώπισε το επίπεδο της Τοπική Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, με το σεβασμό και τη αξία που η λειτουργία του και η προφορά του εμπνέει. Και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες , προφανώς και δεν οφείλεται στα στελέχη, αλλά μπορεί να οφείλεται στον τρόπο και στους ανθρώπους που η αυτοδιοίκηση αντιπροσωπεύτηκε.

Τα οικονομικά και η κατάσταση της κοινωνίας με λίγες λέξεις, θέλω να σας πω ότι οι κοινωνίες σήμερα παρουσιάζουν την εξής μορφή. Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο αυξάνεται ραγδαία και είναι το κομμάτι της φτωχής κοινωνίας, το οποίο αναπτύσσεται με την ανάπτυξη του νεοπτωχισμού, μια νέα έκφραση που αντιπροσωπεύουν κοινωνίες με ποσοστό άνω του 50% στην φτώχια.

Με δεδομένο ότι η μεσαία τάξη αρχίζει να αυτοκαταργείται με τα μέτρα που λαμβάνονται, υπάρχει και το κομμάτι του πληθυσμού περίπου 15-20% , αυτοί οι οποίοι συζητάνε για την πτώση της κερδοφορίας.

Ερώτηση:

Θα ήθελα να μιλήσουμε και λίγο για το νέο νομοσχέδιο που εισάγει το Υπουργείο Εσωτερικών. Με ενδιαφέρει να μιλήσουμε και για τα νέα εργασιακά δεδομένα τα οποία εισάγονται για τους συμβασιούχους, ίσως να έχουμε μια νέα γενιά συμβασιούχων ή κάποιες νέες εναλλακτικές μορφές εργασίας , αλλά και για το πολύ σημαντικό,το οποίο είναι το χωροταξικό.

Δήμαρχος :

Σήμερα κύριε Μανουσακάκη δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα το θέμα της προώθησης του νομοσχεδίου που προωθεί το ΥΠΕΣ και αφορά και σε χωροταξικά και σε επεμβάσεις στον Καλλικράτη. Εάν κάποιος μελετήσει τις πρώτες γραμμές που είδαν το φως της δημοσιότητας ,θα καταλάβει ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που τίθενται στο τραπέζι για να συζητηθούν στην αυτοδιοίκηση. Συζητιέται το θέμα των αλλαγών των ορίων σε επίπεδο Καλλικρατικών Δήμων πάνω από 100.000 κατοίκους. Συζητούνται οι διευκολύνσεις στην κινητικότητα των υπαλλήλων. Συζητούνται τα θέματα που αφορούν σε δύο- τρία μεγάλα νησιά που αφορούν την τομή τους να μην αποτελούν πλέον ένα Δήμο, αλλά να χωρίζονται σε δύο και τρείς. Υπάρχουν θέματα για τον διακανονισμό των οφειλών...

Ερώτηση:

Με ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα που έχει να κάνει μες τον κόσμο. Άν αλλάξει το χωροταξικό το οποίο είναι από την εποχή του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, ουσιαστικά με αυτό το χωροταξικό είμαστε από τη δεκαετία του ΄80 , ίσως συμβούν κάποιες αλλαγές στους Δήμους...

Δήμαρχος :

Κυριε Μανουσακάκη είναι ανάγκη στους Καλλικρατικούς Δήμους να γίνουν άμεσα επεμβάσεις σε ότι αφορά το χωροταξικό. Εγώ είμαι ένας ορεινός Δήμος ο οποίος είναι 2ος στην Αττική με 75.000 στρέμματα. Υπάρχουν κομμάτια στο εσωτερικό του Δήμου μου, που ανήκουν σε άλλους Δήμους. Υπάρχει και η βούληση των πολιτών , θα αναφέρω ανοιχτά τον οικισμό του Ντραφιού, ο οποίος είναι ένα ορεινός οικισμός που ανήκει σε παραθαλάσσιο Δήμο. Πρέπει τέτοιες καταστάσεις να απαλειφθούν και νομίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αναφορά για τη διαφθορά στην Αυτοδιοίκηση και όπως διαμορφώνεται με την κρίση ...

Δήμαρχος :

Εάν μου επιτρέπεται θέλω να κάνω μια παρέμβαση: Θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η διαδικασία διαφθοράς που τοποθετείται σε επίπεδο αιρετών και πιο εξειδικευμένα Δημάρχων, προσκρούει σε δύο βασικά στοιχεία. Το Θεσμικό καταστατικό και το θεσμικό λειτουργικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. Μπορώ να σας μεταφέρω την μεγάλη μου έκπληξη όταν κατέβηκα στον καινούργιο Δήμο , όταν ανέθεσα μια αποστολή σε υπάλληλο , ήρθε και με ρώτησε «Κύριε Δήμαρχε πως να υλοποιήσω αυτό το θέμα?» Δηλαδή οι υπάλληλοι στερούμενοι μέχρι τώρα του αναγκαίου επαγγελματισμού ο καθένας στην καρέκλα που κάθονταν,απέφευγαν να λειτουργήσουν ως εισηγητικά καθαρά όργανα , με υπογραφή της εισήγησης η οποία σε τελευταία ανάλυση θα πρέπει να είναι και η απόφαση του Δημάρχου.

Ετσι, είχαμε ένα Δήμαρχο ο οποίος έδινε αποστολή και έδινε και λύση κατά το δοκούν και κατά το βόλεμα του. Έτσι λοιπόν καταντήσαμε να πάρουμε αυτή την κατηφόρα. Όσο ανεβάζουμε, δομές , υπαλλήλους με εκπαίδευση και δώσουμε τελεσίδικες αποφάσεις σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων, θεωρώ ότι θα εξαλείφονται ακόμη περισσότερο τα δείγματα αυτά κακοδιαχείρισης για τα οποία συμφωνώ και είναι στο πλαίσιο της όλης κατρακύλας που πήρε η Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια.

Ερώτηση:

Ο τίτλος βλαχοδήμαρχος σας αντιπροσωπεύει και πως βλέπεται τις αλλαγές στον επερχόμενο εκλογικό νόμο, με τα διαφορετικά ψηφοδέλτια?

Δήμαρχος :

Δεν θέλω να αποφύγω την απάντηση στην ερώτηση σας , αλλά δεν θέλω να μείνω έξω από το κάδρο να απαντήσω στην έννοια του βλαχοδήμαρχου. Θεωρώ ότι ως Βλάχος και ως Δήμαρχος , γιατί και Σαρακατσάνος είμαι και γίδια έχω φυλάξει και Δήμαρχος είμαι, προφανώς στο μυαλό του μπορεί να είχε εμένα ο κ. Τσίπρας όταν μίλαγε για βλαχοδημάρχους. Γιατί εγώ είμαι αντιπροσωπευτικός τύπος. Προφανώς αν αυτό εννοούσε με την φυσική ουσία των λέξεων και ότι αυτές αντιπροσωπεύουν. Αλλά επειδή πιστεύω ότι δεν το είπε έτσι, αλλά το είπε αλληγορικά προφανώς για την απαξίωση του θεσμού και της λειτουργίας , θέλω να του πω μια άλλη ιστορία. Μια ιστορία λόγω της ιππικής διαδρομής μου, αφού σαράντα χρόνια είμαι καβάλα σε ένα άλογο. Λέει λοιπόν ο Ξενοφώντας στον υπαρχηγό του ότι,για να επιλέξεις τον ηγέτη σε μία αγέλη αλόγων, αρκεί να τα κυνηγήσεις προς την μία κατεύθυνση ή την άλλη , για να δεις ποιο πηγαίνει μπροστά. Και αυτό δείχνει πως τα ζώα κατόρθωσαν να αναδεικνύουν αξιοκρατικά τα ηγετικά τους στελέχη. Οι κοινωνίες μέχρι τώρα αναδεικνύουν τα ηγετικά τους στελέχη με την κάλπη. Όταν η κάλπη αυτή αποφαίνεται και είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, και αυτή σε μένα έχει αποφανθεί τέσσερις φορές με 80% στο τόπο που γεννήθηκα, καταλαβαίνετε ότι προφανώς και δεν με είχε λάβει υπόψη του. Αυτό είναι η πρώτη απάντηση μου σε ερώτηση σας.

Το δεύτερο λοιπόν που τοποθετήσατε και αφορούσε τον εκλογικό νόμο, θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση . Θεωρώ ότι είναι ένας εκλογικός νόμος ο οποίος βάζει περισσότερη Δημοκρατία. Βέβαια θέλει περισσότερο δυνατό και επαγγελματία το Δήμαρχο και εδώ προκαλώ την Κυβέρνηση να έρθει να αναθεωρήσει το θέμα της κατάργησης του ασυμβίβαστου για το Δήμαρχο....

Ερώτηση:

Δεν φοβάστε μήπως βγει ένας Δήμαρχος που δεν θα μπορεί να ελέγξει το Δημοτικό του Συμβούλιο?

Δήμαρχος :

Θα απομυθοποιηθεί και ξέρετε κάτι ? Οι εξουσίες αντιπροσωπεύουν τις κοινωνίες που τις επιλέγουν. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο. Ας επιλέξουν οι κοινωνίες, αυτό είναι το αβαντάζ και το ντεζαβαντάζ της Δημοκρατίας. Η κάλπη είναι ο εκπρόσωπος του λαού ο οποίος αποφαίνεται για κείνον που θα τον κυβερνήσει. Αν έκανε λάθος η κοινωνία πρέπει να το λουστεί. Όλοι μας νομίζω αυτή την περίοδο καταλαβαίνουμε το τι πληρώνουμε για την Δημοκρατία που έχουμε . Αλλά είναι το καλύτερο πολίτευμα , αυτό στηρίζουμε και με αυτό μπορούμε να πάμε μπροστά. Δεν υπάρχει άλλο καλύτερο πολίτευμα που έχει εμφανιστεί. Άρα και εμείς σήμερα πληρώνουμε τα λάθη των επιλογών μας. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε. Φτάσαμε σε μια κατάσταση οικονομική, κοινωνική, λειτουργική, που αυξήθηκε η φτώχια, αυξήθηκε η εγκληματικότητα, αυξήθηκαν τόσα πράγματα γιατί διαχρονικά οι εξουσίες μας τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν ήταν άξιες των επιλογών μας. Με αυτή την έννοια θα ήθελα να σας πω ότι ο εκλογικός νόμος που προωθείται , θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση, γιατί έχει περισσότερη Δημοκρατία από το ένα σκέλος της. Από το άλλο σκέλος της αποφεύγονται εκείνα τα τερτίπια του δευτέρου γύρου στις πόλεις , που ήταν σκέτη διαδικασία διαπλοκής συνεργασίας, η οποία είχε άλλα αλισβερίσια πέραν της Δημοκρατίας. Εγώ επ΄ αυτών ως απόστρατος Στρατηγός και Δήμαρχος για τέσσερις τετραετίες , θα μου επιτρέψετε να είμαι απέναντι.

Ερώτηση:

Θέλω να κλείσω την εκπομπή με το σχόλιο για την Χρυσή Αυγή με τον κ. Στεργίου , πρώην Στρατιωτικός και υψηλόβαθμος, αλλά και ως Δήμαρχος ο οποίος φιλοξενεί αλλοδαπούς στην Πεντέλη, θέλω να μου κάνει το δικό του σχόλιο και να μας πει πως βλέπει τα πράγματα.

Δήμαρχος :

Θα ήθελα να τοποθετηθώ και στα δύο θέματα που είπατε κύριε Μανουσακάκη, και ξεκινώ με το πρώτο που αναφέρατε για το αυτοδιοικητικό χρίσμα. Ο κομματοκεντρισμός είναι ένα στοιχείο το οποίο δυστυχώς ευνούχισε την Αυτοδιοίκηση και είναι υπεύθυνος για την κατρακύλα της , στα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν υπεισήλθε μόνο σε επίπεδο Διοίκησης Δήμων, αλλά υπεισήλθε και αυτό είναι το λυπηρό, στην διεύθυνση των Κεντρικών μας Συνδικαλιστικών Οργάνων. Αυτή είναι η τοποθέτηση μου για το πρώτο ερώτημα. Για το δεύτερο ερώτημα προφανώς και είναι αδιανόητο οι κοινωνίες να στηρίζουν κόμματα τα οποία ευαγγελίζονται το Χίτλερ και το Χιτλερισμό. Ο πατέρας μου είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί για να τουφεκιστεί στην Παλλήνη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι , μόνο αυτό δείχνει το στίγμα του Ανθρώπου και την διαδρομή μου στην περιοχή μου.

Μανουσακάκης: Δεν θέλω να μου πείτε κάτι άλλο, ήσασταν απολύτως σαφής και σας ευχαριστώ.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν7
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1263729

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση