Συμπεράσματα Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) 13/3/2019 Δήμου Πεντέλης (Πυροπροστασία – Πυρασφάλεια).

STO_13_3_19Σας γνωρίζουμε ότι σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 6337/8.2.2019 πρόσκλησης του Δημάρχου Πεντέλης, συνήλθε την Τετάρτη 13/3/2019 και ώρα 12:00, το συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών.....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ                                                         Μελίσσια: 14 Μαρτίου 2019

Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ                                   Αρ. Πρωτ: 6668

Ταχ. Δ/νση: Καλαμβόκη 2Α                                             Αρ. Σχεδίου : 1902

151 27 Μελίσσια

Τηλ:  213 2050000

Fax:  21320500039

Πληροφορίες: Ξανθάκος Ι.                                               ΠΡΟΣ

Τηλ: 2132050031, 2132050030                                      ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

   ΚΟΙΝ:

   Ιστοσελίδα Δήμου Πεντέλης

   Ιστοσελίδα Δημάρχου Πεντέλης

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Συμπεράσματα Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) 13/3/2019 Δήμου Πεντέλης (Πυροπροστασία – Πυρασφάλεια).

ΣΧΕΤ.: Το από 13/3/2019 πρακτικό 4ης Συνεδρίασης Σ.Τ.Ο. Δήμου Πεντέλης

1. Σας γνωρίζουμε ότι σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 6337/8.2.2019 πρόσκλησης του Δημάρχου Πεντέλης, συνήλθε την Τετάρτη 13/3/2019 και ώρα 12:00, το συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών. Συμμετέχοντες θέματα που συζητήθηκαν και αποφάσεις που λήφθησαν όπως το σχετικό.

2. Ειδικότερα θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω :

α. Οργάνωση και υλοποίηση από τούδε των καθαρισμών οικοπέδων και κοινοχρήστων χώρων στη ζώνη ευθύνης κάθε Δημοτικής Κοινότητας.

Προς τούτο, άμεσα να αποσταλούν οι επιστολές προς τους ιδιοκτήτες και να οργανωθεί κατά Δημοτική Κοινότητα ο καθαρισμός και η χρέωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 4/2012 και το ά. 94 του Ν. 3852/2010.

β. Για τις μεγάλες ιδιοκτησίες ΝΙΕΝ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΞΟΧΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ να ειδοποιηθούν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες για τον άμεσο καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Οι ιδιοκτησίες αυτές αναπτυσσόμενες στο Κέντρο του οικιστικού ιστού Μελισσίων και αποτελούσες ΔΑΣΟΣ που δεν έχει διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια αποτελούν εγκαιροφλεγή βόμβα στην αγκαλιά του οικιστικού ιστού της Πόλης. Η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου μας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, θα προωθήσει σχετική μελέτη για κάθε μια από τις τρείς (3) παραπάνω φερόμενες ιδιοκτησίες, την οποία θα υλοποιήσει μετά τις σχετικές εγκρίσεις χρεώνοντας σχετικά τους φερόμενους ιδιοκτήτες.

Στην προσπάθεια έγκρισης και υλοποίησης των μελετών που αφορούν στους καθαρισμούς των Δασών ΝΙΕΝ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΕΞΟΧΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ καλούνται οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, να προσέλθουν σε σύσκεψη στο Δήμο Πεντέλης την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 και ώρα 12:00 στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Δασάρχης Πεντέλης για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις εγκαταλελειμμένες από πλευράς διαχείρισης των Δασών, εκτάσεις τους.

γ. Ο Δήμος θα οργανώσει στα πλαίσια της υφιστάμενης σχεδίασης, Δράσεις καθαρισμού αστικών και περιαστικών Δασών με πρώτη τη Δράση καθαρισμού του Άλσους Τσαγκάρη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου.

3. Ο Δήμος μας έχοντας ως προτεραιότητα τον ΑΝΘΡΩΠΟ προχωρά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με βάση της σκέψη της ΠΡΟΛΗΨΗΣ και σε αυτή τη διαδικασία οφείλουν να λειτουργήσουν και οι Δημότες – Πολίτες του Τόπου μας. Ειδικότερα :

α. Κανένα οικόπεδο ακαθάριστο εντός τοι οικιστικού ιστού

β. Καμία οικοδομή χωρίς μέτρα πυροπροστασίας (μία γεννήτρια και μια αντλία μπορούν να σώσουν την ιδιοκτησία σας, ειδικά και αν υπάρχει πισίνα)

γ. Καθολική και εθελοντική συμμετοχή στην επιτήρηση των Δασών εγγύς και πέριξ του οικιστικού ιστού μας με Δείκτη Επικινδυνότητας 4, κατάσταση που επιβάλει όλα τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα στα αστικά και περιαστικά δάση, μόνιμα σταθμευμένο καθ’ όλη τη θερινή περίοδο εντός του ΝΙΕΘ και του Δάσους ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

δ. Για επικοινωνία – ενημέρωση με το Κέντρο Επιχειρήσεων, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2108040580 και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης το τηλέφωνο του Δημάρχου Πεντέλης +306945705260.

4. Οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι να μεριμνήσουν :

α. Για τη συντήρηση των Πυροφυλακείων εντός της ζώνης ευθύνης τους και συγκεκριμένα :

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ : ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗ, ΜΙΚΡΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ : ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ : ΔΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

β. Ενισχυόμενοι με δύο (2) νέες αρπάγες από 20/3/2019, να μεριμνούν καθημερινά για τη περισυλλογή των κλαδεμάτων και το θρυμματισμό με το ειδικό μηχάνημα (θρυμματιστή) που ο Δήμος μας έχει μισθώσει.

γ. Τον πλήρη έλεγχο και προετοιμασία των υδατοδεξαμενών των ελικοπτέρων ERICSON με καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου, πλήρωση των δεξαμενών, ύπαρξη των αναγκαίων σωληνώσεων για την εκ του μακρόθεν τροφοδοσία με νερό καθώς επίσης και εξασφάλιση πρόληψης κινδύνων ατυχήματος από παιδιά που θα θελήσουν να κολυμπήσουν στις υδατιοδεξαμενές ελικοπτέρων.

5. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου :

α. Να αποστείλει έγγραφο προς την ΕΥΔΑΠ και τον ΑΔΜΗΕ για τον έλεγχο των πυροσβεστικών κρουνών και το πλύσιμο των πυλώνων υπερύψηλής τάσης αντίστοιχα.

β. Να μεριμνήσει για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού και την ανάρτησή του στις Ιστοσελίδες του Δήμου και του Δημάρχου καθώς και να θέσει σε λειτουργία κοινοποιώντας στους Πολίτες – Δημότες την εφαρμογή PENTELI SOS

γ. Να εκδόσει ανακοινώσεις και οδηγίες αυτοπροστασίας των Πολιτών σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

δ. Στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων που δίδουν οι αντίστοιχοι κωδικοί να μεριμνήσει για την προμήθεια νέων φορητών ασυρμάτων (ΤETRA).

6. Η Δ/νση Διοκητικών Υπηρεσιών του Δήμου να προωθήσει άμεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο , πρόταση για την πρόσληψη δεκαεννέα (19) τετραμηνιτών (όπως έκανε για το έτος 2018) ως εργάτες πυροπροστασίας – πυρασφάλειας.

7. Η Δ/νση Υποδομών σε συνεργασία με το Τεχνικό Συνεργείο του Δήμου να μετατρέψει τα εκχιονιστικά μηχανήματα σε πυροσβεστικά έως την 15/4/2019 και να επιμεληθούν της συντήρησης και της υπηρεσιακής ετοιμότητάς τους.

8. Η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών να συνδράμει στις άλλες Δ/νσεις σε θέματα αρμοδιότητάς της.

9. O Υπεύθυνος του Κ.ΕΠΙΧ. εθελοντής να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία του επικοινωνιακού συστήματος και τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, με εθελοντές και ΙΔ.Ο.Χ. από 1/5/2019.

10. Παρακαλούνται:

α. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την άμεση έκδοση απόφασης κατανομής πιστώσεων για το έτος 2019 για δαπάνες πυροπροστασίας.

β. Η Περιφέρεια Αττικής να εξασφαλίσει υδροφόρα οχήματα είκοσι (20) τόνων, για την ανατροφοδότηση των δεξαμενών πλήρωσης των ελικοπτέρων ERICSON και να πραγματοποιήσει αυτοψία και δοκιμή στους χώρους των υδατοδεξαμενών σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό σώμα.

γ. Η ΕΥΔΑΠ να ελέγξει τους πυροσβεστικούς κρουνούς στη ζώνη ευθύνης του Δήμου μας.

δ. Η ΑΔΜΗΕ να φροντίσει για το πλύσιμο των πυλώνων υψηλής τάσης και την ορθή λειτουργία του πεπαλαιωμένου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

ε. Το Δασαρχείο Πεντέλης να συντηρήσει το δρομολόγιο σύνδεσης των δασικών δρόμων της Δυτικής με την Ανατολική πλευρά του Πεντελικού (Νταού Πεντέλης – Άγιος Σπυρίδωνας – Μαυρινώρες – Κατσουλιέρη – Πρώην Εργοστάσιο Μουζάκη – Λατομείο Ράϊκου – Περιφερειακός Κηφισιάς) και να συνδράμει στην έγκριση και υλοποίηση των μελετών που αφορούν στους καθαρισμούς των Δασών ΝΙΕΝ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΞΟΧΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

στ. Οι ευαίσθητες μονάδες εκπαίδευσης και υγείας εντός των ορίων του Δήμου μας, να σχεδιάσουν για την πρόληψη και πυρασφάλεια των υποδομών τους και την εκκένωσή τους εφόσον απαιτηθεί.

ζ. Οι προς ενέργεια αποδέκτες να υλοποιήσουν όλα τα μέτρα πρόληψης και πυρασφάλειας που διαλαμβάνονται στο παρόν.

η. Επισημαίνουμε την άριστη συνεργασία με τους 9ο και 12ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς και το Α’ και Β’ Τμήματα Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής, τους οποίους καλούμε στη στήριξη εφαρμογής του παρόντος.

11. ΙΔΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

 

                            Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ                          Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

                                  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

                                     ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΑΚΟΣ                           ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Συν.: Τρείς (3) σελίδες


 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δ/νση Οικονομικής &

Αναπτυξιακής Πολιτικής

Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α.

Σταδίου 27   101 83 ΑΘΗΝΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

κα. Δούρου Ρένα

Συγγρού 15 – 17 117 43 Αθήνα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

κ. Ταφύλλη Ιωάννη

Ευαγγελιστρίας 2, 105 63 Aθήνα 

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

κα. Κορωναίου Σοφία

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Π.Σ. - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

κ. Τζουβάρας Αχιλλέας

E- MAIL: pdattiki@psnet.gr 

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ Π.Σ. - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

κ. Λάμπρης Χρήστος – Ταξίαρχος

Πειραιώς 31 105 52 Αθήνα

Λ. Κηφισίας 20   151 25 Μαρούσι

ΕΥΔΑΠ

Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών

Περιφερειακό Κέντρο Αμαρουσίου

Ωρωπού 156   111 46 Γαλάτσι

ΑΔΜΗΕ Α.Ε

Δυρραχίου 89 & Κηφισού   104 43 Αθήνα

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Κλεισθένους 403   153 44 Γέρακας

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Δ.Κ. ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

κ. Βορέα Σεβαστό

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Δ.Κ. ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

κ. Αποστολόπουλο Θεόδωρο

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Δ.Κ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Κ. Ζώη Ιωάννη

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ» & «ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ»

κ. Κουταλά Εμμανουήλ

Σισμανογλείου 37 151 26 Μαρούσι

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»

κ. Μιχαλακούκο Ιωάννη

25ης Μαρτίου 14   151 27 Μελίσσια

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

κ. Τριγώνη Ευάγγελο

Ιπποκράτους 8 152 36 Πεντέλη

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Ταξιάρχου Βέλλιου 152 36 Πεντέλη

ΠΙΚΝΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Τέρμα Ιπποκράτους 152 36 Πεντέλη

ΔΙΟΙΚΗΤΗ Α.Τ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ

κ. Στασινό Νικόλαο

25ης Μαρτίου 32Α 151 27 Μελίσσια

ΔΙΟΙΚΗΤΗ Τ.Α. ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Κ. Τζατζάκη Γ.

25ης Μαρτίου 32Α 151 27 Μελίσσια

Α’ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαράς 1   145 64 Κηφισιά

Β’ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κανάρη 6   153 54 Γλυκά Νερά

9Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΘΗΝΩΝ

Λ. Κηφισίας 37   151 23 Μαρούσι (ΟΑΚΑ)

12Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μιλήση 3 & Λ. Μαραθώνος   153 51 Παλλήνη

Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Πεντέλης

Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Πεντέλης

Δ/νση Υποδομών, Διοικητικής Υποστήριξης, Καθαριότητας & Πρασίνου Δήμου Πεντέλης

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

 


 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 4ης Συνεδρίασης Σ.Τ.Ο. Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης 2019

 

Πρακτικό της 4ης Συνεδρίασης του Σ.Τ.Ο. Δήμου Πεντέλης την 13.3.2019.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος (Καλαμβόκη 2α, Μελίσσια), συνήλθε σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:00 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης, έπειτα από την υπ. αρ. 6337/8.3.2019 έγγραφη πρόσκληση του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτριου Στεργίου-Καψάλη με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε θέματα Σχεδιασμού και Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών.

 

Παρόντες ήταν:

 • Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης, Δήμαρχος                                                           Πρόεδρος
 • Ξανθάκος Ιωάννης – Πρ/νος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης                    Εισηγητής
 • Βορέας Σεβαστός - Αντιδήμαρχος Δημ. Κοιν. Μελισσίων
 • Ζώης Ιωάννης – Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Πεντέλης
 • Βιλιώτης Ηλίας – Αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης
 • Μιχελακάκης Μανώλης – Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου ΔΚ Νέας Πενέλης
 • Μεταξάκης Μιχαήλ - Εκπρόσωπος Νοσοκομείου ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ
 • Θεοδωρόπουλος Ιωάννης-Πύραρχος Διοικητής 9ου Π.Σ. Αθηνών
 • Τσίγκας Κωνσταντίνος - Επιπυραγός - Υποδιοικητής 12ΟΥ Π.Σ. Αθηνών
 • Κώτσης Έκτορας- Υπαστυνόμος – Τροχαία Βορειανατολικής Αττικής
 • Κατσάπης Θεόδωρος – Υπαστυνόμος Τροχαία Κηφισιάς
 • Λιάκος Νικόλαος- Εθελοντικό Πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεντέλης
 • Χαχλάκης Αναστάσιος – Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας
 • Τουμπακάρης Νίκος – Αναρρωτήριο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
 • Χριστίδης Αναστάσιος – Πρ/νος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών
 • Κωνσταντάκης Κώστας – Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας
 • Νικολαίδου Ζαχαρένια -Εθελοντικό κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας
 • Αρναουτόπουλος Χρήστος -Εθελοντικό κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας

Απόντες αν και προσκλήθηκαν, ήταν:

 • Κορωναίου Σοφία – Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα
 • Σιώμος Βλάσσης – Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.
 • Κεχαγιά Δήμητρα – Εκπρόσωπος μειοψηφίας Δήμου Πεντέλης     
 • Αποστολόπουλος Θεόδωρος – Αντιδήμαρχος Δημοτικής Κοινότητας Ν. Πεντέλης
 • Βορέας Γεώργιος – Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Κ. Μελισσίων
 • Καπράλου - Σουτάδη Χρυσούλα – Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Κ. Πεντέλης
 • Εκπρόσωπος ΟΑΣΠ
 • Εκπρόσωπος ΠΙΚΠΑ Πεντέλης        
 • Εκπρόσωπος «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου

Τα πρακτικά τηρήθηκαν από τον Δ/ντη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης κ. Ιωάννη Ξανθάκο

Ο Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο. και Δήμαρχος Πεντέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση αρχικά ευχαρίστησε τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους στο Σ.Τ.Ο.

Στη συνέχεια ανέγνωσε τμήμα του εισαγγελικού πορίσματος που αφορούσε τις ευθύνες των αιρετών για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και επισήμανε ότι σε ένα μη λειτουργικό σύστημα πολιτικής προστασίας οι ευθύνες πάντα αποδίδονται σε αιρετούς και υπαλλήλους χωρίς να υπάρξει ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τους φόβους του για τις ιδιωτικές δασικές εκτάσεις ( Παπαδημητρίου, ΝΙΕΘ, Εξοχών Χωροφυλακής) που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου και αποτελούν "βραδυφλεγείς βόμβες" για την ασφάλεια της πόλης.

Καθορίζοντας τις δράσεις πολιτικής προστασίας επ’ ευκαιρία της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου επικεντρώθηκε στα παρακάτω:

1. Ανακοίνωση δράσης LET’S DO IT, το Σάββατο 6.4.2019.
2. Σε σχέση με τα οργανωτικά θέματα για την αντιπυρική περίοδο 2019 επισήμανε τις παρακάτω δράσεις:

α)  Έγγραφο προς ιδιοκτήτες οικοπέδων για καθαρισμό.

β)  Έκδοση Ανακοίνωσης για αποφυγή ενεργειών κατά την αντιπυρική περίοδο

γ)  Προετοιμασία κλιματιζόμενων χώρων σε περίοδο καύσωνα.

δ)  Αποστολή εγγράφου στο Δασαρχείο για βατότητα δασικών δρόμων

ε)  Γνωστοποίηση του προγράμματος καθαρισμού των αστικών δασών στο Δασαρχείο για συμμετοχή υπαλλήλου του

στ) Έλεγχος των δεξαμενών των ελικοπτέρων τόσο ως προς την πληρότητα σε ύδωρ όσο και ως προς την περίφραξή τους, ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος ατυχήματος από τους Πολίτες.

ζ)   Καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου δεξαμενών.

η)  Πλήρωση των οχημάτων (βυτιοφόρων και πυροσβεστικών) ώστε από την 1η Μαΐου να είναι σε ετοιμότητα.

θ)  Στελέχωση του Κέντρου Επιχειρήσεων του Δήμου από εθελοντές.

ι)   Στελέχωση των πυροφυλακείων από εθελοντές και Σ.Π.Α.Π.

κ)  Συνδρομή Τροχαίας για αστυνόμευση και κλείσιμο των δρόμων προς τα δάση σε περίπτωση επικινδυνότητας δείκτη 4.

3. Στελέχωση Πυροφυλακείων

Δ.Κ. Πεντέλης

α) Κατσουλιέρη (σε ισχυρό άνεμο)

β) Μικρή Καλλιθέα (σε λιγότερο ισχυρό άνεμο)

Δ.Κ. Νέας Πεντέλης

Κεντρικό (Μόνιμα)

Δ.Κ. Μελισσίων

Παπαδημητρίου – ΝΙΕΘ – Εξοχών Χωροφυλακής (αναλόγως καιρικών συνθηκών και διαθεσιμότητας προσωπικού

Τέλος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ζήτησε από τον εκπρόσωπο της περιφέρειας Αττικής την διάθεση εικοσατόνων βυτιοφόρων για την πλήρωση των δεξαμενών ελικοπτέρων εάν και όταν χρειαστούν.

Ο Διοικητής του 9ου και ο υποδιοικητής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού επεσήμαναν την ύπαρξη σχεδίου δράσης και δεσμεύτηκαν για τη διάθεση ενός (1) οχήματος επί εικοσιτετραώρου βάσεως στη Περιοχή «Πάτημα». Τόνισαν την αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού και την απόλυτη ανάγκη συμμετοχής των εθελοντών, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να περάσουμε στο στάδιο της καταστολής της πυρκαγιάς. Επισήμαναν επιπλέον την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών έτσι ώστε να μη χρησιμοποιούν εύφλεκτα μέσα και να μην πραγματοποιούν δράσεις με τροχούς, ηλεκτροσυγκολλήσεις κ.λ.π. σε περιόδους με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας.

Οι εκπρόσωποι της Τροχαίας ενημέρωσαν ότι θα καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε σε περίοδο με δείκτη επικινδυνότητας 4 να κλείνουν οι δρόμοι προς τα δάση.

Ο εκπρόσωπος του Νοσοκομείου ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ ζήτησε την βοήθεια του Δήμου για τον καθαρισμό της πτέρυγας Τσαγκάρη και Μπόμπολα και δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην εθελοντική δράση καθαρισμού στις 6.4.2019.

Ο εκπρόσωπος του Αναρρωτήριο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ενημέρωσε για τη σύσταση ομάδας πυρασφάλειας του Αναρρωτηρίου Πεντέλης και τη κατάσταση του πυροσβεστικού δικτύου του Νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων δήλωσαν την παρουσία τους στον αγώνα κατά της φωτιάς και επεσήμαναν την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο. και Δήμαρχος Πεντέλης κος Στεργίου-Καψάλης Δημήτριος, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η φωτιά αντιμετωπίζεται πριν να εκραγεί και αυτό σημαίνει πρόληψη – πρόληψη – πρόληψη.

 

                                    Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας                                     Ο Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο.

                                                     Ξανθάκος Ιωάννης                                                       Στεργίου – Καψάλης Δημήτριος


Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος 2019
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν55
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1139323

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση