Χαιρετισμός Δημάρχου Πεντέλης στη παρουσίαση του βιβλίου "Σέρρα" του Γιάννη Καλπούζου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗ

Στη παρουσίαση του Βιβλίου "Σέρρα" του Γιάννη Καλπούζου

19 Σεπτεμβρίου 2016

  SERRA_Dhmarxos SERRA_19_9_16_F1

 


 

Αγαπητοί συμπολίτες Κυρίες και Κύριοι,

Στην πόλη των Μικρασιατών και των Ποντίων, τα Μελίσσια, μια χρυσή ευκαιρία εθνικής στήριξης στις ρίζες μας και απόδοσης τιμής και μνήμης στους ήρωες νεκρούς της γενοκτονίας των Ποντίων που διώχτηκαν, σφαγιάστηκαν, εκτοπίστηκαν, βιάστηκαν, σηματοδοτεί η σημερινή μας συνάντηση.

Η ευκαιρία αυτή είναι το βιβλίο "ΣΕΡΡΑ" του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου που ο εκδότης συμπολίτης μας Θανάσης Ψυχογιός στήριξε και είναι στα χέρια σας ή κοσμεί τις βιβλιοθήκες σας.

Η ιδέα της παρουσίασης του που τέθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου, προφανώς και εδράζεται στην ποιότητα του πονήματος,  γεννήθηκε  δε σε μία πρωινή συζήτηση που είχα με τον εκδότη και με τον γνωστό Πόντιο καθηγητή, μελετητή και εκφραστή της αγάπης μας για τον Πόντο και την Ποντιακή φυλή, Αντώνη Παυλίδη.

Το βιβλίο περνάει με εναργή αφηγηματικό τρόπο την  γενοκτονία των Ποντίων το 1915 από τους Νεότουρκους, τους διωγμούς, τα βασανιστήρια και τους βιασμούς πριν και κατά τον δρόμο για την προσφυγιά, όπως και τον εξίσου βίαιο και σκληρό ρόλο της χώρας υποδοχής τους, της Ρωσίας, μέσα από την καθημερινότητα, την δουλειά, την σκλαβιά, τον έρωτα, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το βιβλίο από την ανάγνωση της πρώτης του σελίδας, επιβάλλει στον αναγνώστη να το ρουφήξει, φορτίζοντάς τον με συναισθήματα εθνικής ευαισθησίας, αγωνίας, ταύτισης με τους ήρωές του, εξερεύνησης της Ποντιακής  ρίζας. Παράλληλα δίνει στο μελετητή στοιχεία της δύσκολης ασταθούς και ατυχούς τελικά για την πατρίδα μας περιόδου 1914 -1922,23, όπου αυτή μπαίνει θαμπωμένη μετά τον θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων και οδηγείται, μάλλον ασυνείδητα, με διχασμό και εξουσίες μειωμένης ευθύνης, μετά την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Γενοκτονία  των Ποντίων και στην επακολουθήσασα Μικρασιατική Καταστροφή, με μεγάλα λάθη στο Πολιτικό,  Διπλωματικό και  Στρατιωτικό επίπεδο.

Υπάρχουν στο βιβλίο σωρεία ιστορικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών μηνυμάτων που ο Συγγραφέας σταχυολογεί και τοποθετεί στην έναρξη κάθε Κεφαλαίου, έτοιμη συμπυκνωμένη πνευματική τροφή για τον αναγνώστη:

- Η γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων με τις σφαγές, τις βιαιοπραγίες, τους βιασμούς και τις λεηλασίες των Τούρκων.

- Ο ρόλος των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, σε ένα αγώνα βιαιότητας πάνω σε επιχειρησιακή σχεδίαση τους και λειτουργία για την γενοκτονία, πρόβα για την υλοποίηση του πλήρους αφανισμού του Ελληνισμού από την Μικρασία, δυστυχώς δεν εντοπίστηκε έγκαιρα αλλά υποτιμήθηκε και σε συνδυασμό με τα βασικά Εθνικά μας μειονεκτήματα, της διχόνοιας και της αναξιοκρατίας, επέτρεψαν τελικά στο Κεμάλ και με την ανοχή των Ευρωπαίων συμμάχων μας, να οδηγήσει το λαό του στο θρίαμβο που οραματιζόταν, στον αφανισμό των γκιαούριδων και το ξερίζωμά τους με αίμα από τις εστίες τους.

- Ο αισχρός ρόλος των Τσετών των Κουρδική φυλή σε όλη αυτή την μαύρη για την πατρίδα μας περίοδο 1914-1923,24. Οι Τσέτες που έσφαξαν, βίασαν και κατακρεούργησαν τους Πόντιους, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, είναι οι ίδιοι που αποκόπτουν τις γραμμές ανεφοδιασμού και διαλύουν τις Μονάδες Διοικητικής Μερίμνης στην αλόγιστη προέλαση της Ελληνικής Στρατιάς προς τον Σαγγάριο στο πλαίσιο του δόλιου Κεμαλικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που δυστυχώς έγινε αντιληπτό αργά, βίαζαν και έσφαζαν στην καταστροφή της Σμύρνης.

- Ο διωγμός, τα καραβάνια, οι χαμένες περιουσίες, μαζί με τις χαμένες πατρίδες, η λεηλασία μόχθου Ποντιακών γενιών, ανάμικτα με την εξέλιξη της καθημερινότητας, τα πάθη, τις αδυναμίες τις δυσκολίες, την ψυχή τα ήθη και τα έθιμα της Ποντιακής φυλής.

- Τα διαβόητα Τάγματα εργασίας θανάτου "Αμελέ Ταμπουρού".

- Ο σκληρός ρόλος της Ρωσίας, στην υποδοχή και την ένταξη των Ποντίων στο Κουμουνιστικό σύστημα, με ίδιες και σκληρότερες από τους Τούρκους μεθόδους.

- Η σημαντική σε προσφορά και σε αίμα στήριξη της εκκλησίας μας.

- Η Ελλάδα διχασμένη, γεμάτη λάθη και ανικανότητα, σε πρόσωπα, θέσεις και λειτουργία, σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Με σημαία της την αναξιοκρατία που την οδηγεί σε μαζικές λιποταξίες, στο Στρατό της Μικρασίας, σε προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με ίδια κριτήρια την νίκη στην παρτίδα τάβλι στο Σύνταγμα και την νίκη στο Εσκίς Εκίρ, η Ελλάδα που φέρνει τον ήρωα Έλληνα φαντάρο μπροστά στο ίδιο Γαλλικό Pourquoi, που διέλυσε την γραμμή Μαζινό, είναι η εικόνα της Ελλάδας του 1914-1922,23.

- Είναι μερικά από τα σημαντικά θέματα που ο Συγγραφέας  με εναργή αφήγηση που πάλλεται από Εθνικό-Ποντιακό-Ελληνικό φρόνημα και βρίθει μηνυμάτων ζωής, δίνει στον αναγνώστη, την θυσία, την ψυχή του Πόντου, την βαρβαρότητα των Τούρκων, τον ξεριζωμό, τον διωγμό, τις βιαιότητες, την Ρωσική απανθρωπιά και βιαιότητα, την καθημερινότητα, την ζωή ως την διαδρομή των μεγάλων εκπλήξεων, τα πάθη, αναδεικνύοντας την Μοναδικότητα της Ποντιακής Ψυχής.

Προφανώς είναι άξιον απορίας και προσοχής το ότι το έργο δεν είναι από Πόντιο στη καταγωγή Συγγραφέα αλλά Ηπειρώτη. Αυτό όμως είναι που καταδεικνύει και την Ελληνική οικουμενικότητα της γενοκτονίας και της προσφυγιάς του Πόντου και της Μικρασίας.

Άλλωστε σήμερα εδώ, με την στήριξη Ρουμελιώτη  Συγγραφέα και την αιγίδα Σαρακατσάνου Δημάρχου και σύσσωμης της Κοινωνίας της πόλης μας, παρουσιάζεται το βιβλίο "ΣΕΡΡΑ" μνημόσυνο στους σφαγιασθέντες, στήριξη στις ρίζες της κοινωνίας μας, Τιμή στο Συγγραφέα, ντορός ζωής για τους νεώτερους,  που δείχνει ότι οι πρόσφυγες Πόντιοι και Μικρασιάτες του χτες, είναι η Ελλάδα του σήμερα.


Αγαπητοί Συμπολίτες,

Σήμερα οτιδήποτε μας γυρίζει στις ρίζες και στηρίζει τις ιστορικές μας μνήμες, των σημαντικών στιγμών του Ελληνισμού, σφυρηλατεί την Ελληνικότητά μας, ενδυναμώνει την Εθνική μας ενότητα, είναι μνημόσυνο στους σφαγιασθέντες ήρωες μας, περνάει Εθνικά μηνύματα στα παιδιά μας και αποτελεί εφαλτήριο δύναμης στη μάχη της ανάδελφης πατρίδας μας, στη σημερινή της συρρίκνωση και μήνυμα στο Ελληνικό Παγκόσμιο Ελληνικό Έθνος.

 

Να είστε όλοι καλά.

 

Δημήτριος Στεργίου- Καψάλης

Δήμαρχος Πεντέλης

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος 2019
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν11
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1139424

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση