Τοποθέτηση Δημάρχου Πεντέλης στην Έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ για το Πρoσφυγικό.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗ 

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΣΤΙΣ  3-3-2016

ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις του Προσφυγικού, ιδιαίτερα στην περιοχή της  Αττικής»

peda_dsProsfygiko_3_3_f1

                    ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Α.Α.)  EAA3

Επικεφαλής Ε.Α.Α. - Δήμαρχος Πεντέλης

Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.stergiou-kapsalis.gr 

 


 

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗ 

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΣΤΙΣ  3-3-2016

ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις του Προσφυγικού, ιδιαίτερα στην περιοχή της  Αττικής».

 

 

Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Το προσφυγικό ή μεταναστευτικό είναι το σοβαρότερο θέμα που αντιμετώπισε το κράτους μας και η αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.

 

Το να είναι ξαφνικά μέσα στη χώρα μας πενήντα χιλιάδες (50.000) πρόσφυγες είναι ένα τεράστιο θέμα και μάλιστα όταν αυτοί είναι και διαφορετικής φιλοσοφίας ζωής, θρησκεύματος και λειτουργίας.

 

Θα πρέπει λοιπόν να δούμε το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα. Απαιτείται να χαράξουμε καταρχήν τη βασική στρατηγική αντιμετώπισής του. Μέχρι τώρα το θέμα αυτό εθνικά και ευρωπαϊκά κυρίως χειρίστηκε λάθος και κατέληξε από Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο να γίνει Ελληνικό πρόβλημα.

 

Σήμερα ο τελικός αποδέκτης του προβλήματος που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά είναι η Αυτοδιοίκηση,  είστε εσείς, είμαστε όλοι εμείς, είναι η κοινωνία.

 

Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε και να ρωτάμε τον κ. Μπαλάφα εάν θα έχουμε άποψη στη διαχείριση του προβλήματος. Δεν πρέπει να διεκδικούμε κ. Πρόεδροι άποψη, πρέπει να διεκδικούμε ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αφού στην ουσία αυτόν έχουμε εκ των πραγμάτων και το κράτος φαίνεται ότι μόνο του δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του για το θέμα.

 

Το πρώτο που ζητάω να μπει στις προτάσεις μας είναι η χάραξη στρατηγικής, το δεύτερο είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης να καθοριστεί από εμάς εδώ και την ΚΕΔΕ και ο ρόλος αυτός να είναι διακριτός, σεβαστός και καταλυτικός.

 

Αγαπητοί μου προφανώς και η άποψη που εκφράστηκε για αναλογική κατανομή και χωροθέτηση των χώρων είναι σωστή άποψη και εκεί θα πρέπει εμείς να έχουμε τον τελευταίο λόγο.

 

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να έχουμε καταλυτική άποψη στην χωροθέτηση των χώρων που θα τους υποδεχτούν. Άκουσα εδώ ότι θα μείνουν 2-3 μήνες κτλ, σας πληροφορώ ότι το στρατόπεδο των Κούρδων στην Πεντέλη είναι ο 20ος χρόνος που λειτουργεί. Άρα θα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά και με προοπτική.

 

Το τέταρτο θέμα είναι ότι απαιτείται σε συνεργασία με την κυβέρνηση να ρυθμιστούν διοικητικά, οικονομικά, οργανωτικά και ιεραρχικά θέματα.

Έπεσε εδώ η άποψη του Προέδρου μας, η οποία άποψη μίλησε για επιτροπή διαχείρισης είναι πολύ σωστή πρόταση Πρόεδρε. Και θα έλεγα ότι αυτή πρέπει να είναι και μία διαρκής επιτροπή διαχείρισης του προβλήματος, με καθημερινή συνάντηση η οποία να δουλεύει και να λειτουργεί για την περιοχή της ΠΕΔΑ καθημερινά. Θέλω να σας πω ότι σήμερα εμείς ως Δήμοι έχουμε μαζέψει όγκο από πλευράς ρούχων και τροφίμων και προσπαθούμε να βρούμε μία διαδικασία προώθησης κατανομής, δηλαδή ποιος θα τα παραλάβει και δεν βρίσκουμε σύστημα και αρμόδιους.

 

Από τώρα λοιπόν απαιτείται να λειτουργήσει αυτό το σύστημα για να στηρίξει τους πρόσφυγες. Η ανθρωπιστική διάσταση στην αντιμετώπιση του προβλήματος προφανώς είναι κυρίαρχη και δεν θα πρέπει ούτε καν να είναι συζητήσιμη.

 

Αγαπητοί μου,

 

Είναι αδιανόητο να έχεις δομές αυτοδιοικητικές με ανθρώπους με εμπειρία διοίκησης 20 και 30 χρόνων και να έρχεται  και να λέει η κεντρική εξουσία ότι θα βρει ΜΚΟ ν’ αναλάβουν το προσφυγικό. Αν δεν το είπατε να το διαψεύσετε στην τηλεόραση, γιατί κυκλοφορεί στην κοινωνία και είναι επιζήμιο.

 

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας πω αγαπητοί μου συνάδελφοι ότι το σοβαρότερο πρόβλημα, το προσφυγικό αντιμετωπίστηκε ευρωπαϊκά και εθνικά με προχειρότητα  και στο τέλος ήρθε όλη αυτή η προχειρότητα για λύση στις πλάτες μας. Δικαιολογώ την άποψη του συναδέλφου μου που εκφράστηκε πριν  για το θέμα της εμπειρίας των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό στη διοίκηση.

 

Ίσως ο τρόπος που εκφράστηκε να ήταν άκομψος, αλλά στο βάθος η ουσία είναι ότι το θέμα είναι τόσο μεγάλο που απαιτεί και υπευθυνότητα και λειτουργία 24ωρη και καλή διοικητική γνώση  και τέλεια οργάνωση και λειτουργία με εμπειρία στη Διοίκηση.

 

Χρειάζονται έμπειρα στελέχη και εμείς εδώ σαν ΠΕΔΑ πρέπει να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο πυρήνα έμπειρο, όπως και η ΚΕΔΕ και να πούμε στο κράτος ότι πλέον μας δίνει αυτό το θέμα για να μπει η πατρίδα σε καλύτερο δρόμο γιατί δεν σας κρύβω ότι σε τελευταία ανάλυση οι Δήμοι θα έχουμε το πρόβλημα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

  

«Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής»

Πρόεδρος


Δημήτριος Στεργίου -Καψάλης

           Δήμαρχος Πεντέλης

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος 2019
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν279
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1138452

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση