Συνέντευξη Δημάρχου Πεντέλης για τα Φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΣΤΗΝ «ΘΕΣΗ TV» ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ.

30/11/2011

Κύριε Δήμαρχε, έχει προκύψει το θέμα των φωτοβολταϊκών.Έχει συζητηθεί στο ΔΣ. Με έκτακτη συνεδρίαση, η αντιπολίτευση έχει εμφανιστεί ενωμένη με κοινή συνέντευξη τύπου. Που βρίσκεται το θέμα αυτό; Ποια είναι η θέση σας ;

Κύριε Αντωνόπουλε θα σας πω το εξής. Εγώ θεωρούσα και θεωρώ ότι τα μεγάλα θέματα και όλα τα θέματα γενικά δεν είναι θέματα από τα οποία κάποιος μπορεί να λειτουργήσει αντιπολιτευτικά και μόνο, επιδιώκοντας τα όποια οφέλη. Δεν κερδίζεις τίποτα αν τα θέματα τα βλέπεις όπως οι συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης προσπαθούν να τα δουν στο Δήμο, τον δικό μου εννοείται. Σας λέω λοιπόν ότι, τα τελευταία χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στην περιοχή είναι η προσπάθεια της Πολιτείας να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στην περιοχή. Είναι το μεγαλύτερο θέμα. Σε αυτή τη διαδικασία που προσπαθεί να δημιουργήσει η Μονή υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης: Η μία είναι να το δούμε όπως το είδαν τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία το είδανε μόνο σαν ένα μέσο με το οποίο σκέφτονται ότι μπορούν να αντιπολιτευθούν στη Διοίκηση Στεργίου. Αυτό λοιπόν είναι το ένα σημείο. Και το δεύτερο σημείο το οποίο ήθελα να σας πω είναι το ότι το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει κανένας με στρατηγική προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από τις αποφάσεις που θα πάρουμε. Το να εκφράζεται η άποψη επί της πιθανής άποψης της δικής μου, αυτό είναι τουλάχιστον εκπληκτικό και παράλογο. Εγώ δεν εξέφρασα ποτέ άποψη για τα φωτοβολταϊκά. Εκείνο που είπα πολύ εχέφρωνα νομίζω, είναι ότι: είναι ένα θέμα σοβαρό για το Πεντελικό, το χειρίζεται ένας φορέας ο οποίος είναι ίσως ο ισχυρότερος φορέας της Πατρίδας μας που είναι η Εκκλησία και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Αυτό το θέμα το οποίο χειρίζεται αυτή η αρχή και αυτή η εξουσία, έρχεται να εφαρμοστεί σε μια περιοχή στην οποία η Εκκλησία πατροπαράδοτα έχει μια σχέση ζωής, γιατί οι περιουσίες όλες στην περιοχή είναι περιουσίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με συμβόλαια από την Μονή, άρα από την Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι ένας τοπικός άρχοντας με τη διαδρομή τη δικιά μου, θα πρέπει πριν να τοποθετηθεί και να πάρει αποφάσεις, να μάθει για το τι πρόκειται να γίνει πρώτον, να δει αυτό το θέμα τι επιπτώσεις έχει στο Πεντελικό περιβάλλον και να συνεχίσει. Και ερχόμαστε τώρα επί της ουσίας του θέματος.

Η ουσία λοιπόν του θέματος είναι ότι δεν μπορεί το Πεντελικό να δεχθεί άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο με το οποίο ξεκινάμε στην όποια συζήτηση. Και γιατί θα μου πείτε ξεκινάμε συζήτηση; Ξεκινάμε συζήτηση για να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα της πρότασης που εγώ έκανα και κάνω στην Εκκλησία. Αν θέλει κάτι να προσφέρει η Εκκλησία στο Πεντελικό, χρησιμοποιώντας μας σαν μέσο και σαν εφαλτήριο γι΄ αυτό, είναι το να το ξαναγυρίσει στο πράσινο του χθές. Ξέρω πολύ καλά, λόγω εμπειρίας και διαδρομής μου στα θέματα αυτά στην Πεντέλη ότι ο κρανίου τόπος που έχει δημιουργηθεί μετά την κακή λειτουργία του Κράτους το 2009, δεν πρόκειται από μόνος του να ξαναπρασινίσει. Δηλαδή η φυσική αναδάσωση είναι τελειωμένη σκέψη για το Πεντελικό πλέον. Άρα εδώ ερχόμαστε να δούμε τι σκέφτεται να κάνει το Κράτος. Προσωπικά πιστεύω ούτε σκέφτεται, ούτε έχει τη δύναμη, ούτε το απασχολεί.

Και εδώ είναι το λυπηρό. Άρα εμείς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να δρομολογήσουμε δυνάμεις δενδροφύτευσης στο Πεντελικό. Το Πεντελικό της Ν.Α πλευράς που είναι καμένο αυτή τη στιγμή, είναι γύρω στα 30.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 20.000 είναι εντός των ορίων του Δήμου Πεντέλης και ειδικότερα το περισσότερο κομμάτι στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης.

Αυτή λοιπόν η περιοχή για μένα είναι μια περιοχή στην οποία μόνο δενδροφύτευση κουβεντιάζω. Και αυτό σας τα λέει όλα. Με αυτή την έννοια και επειδή το σχέδιο της Εκκλησίας περιλαμβάνει δενδροφύτευση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι ίσως ο ικανότερος φορέας και προσωπικά και ως Δήμος, να αναλάβουμε το βάρος αυτής της δουλειάς και την αρμοδιότητα. Και την ξέρουμε και έχουμε την τεχνογνωσία γι΄ αυτό και μπορούμε να το αναλάβουμε, αν το Κράτος απλά μας στηρίξει με τα μέσα του. Δηλαδή με τα δενδρύλλια που ούτως ή άλλως τα έχει, γιατί μια υπηρεσία πληρώνεται για να παράγει δενδρύλλια κατ΄ έτος. Αν μας στηρίξει με τις μελέτες που ήδη τις έχει και εάν μας στηρίξει με τη δημιουργία αυτού που διαχρονικά έχω πει. Με την δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα αναλάβει το ξαναπρασίνισμα όλης αυτής της περιοχής. Διότι οι αποσπασματικές κινήσεις που κάνει τώρα δεν μπορεί να τις κάνει γιατί δεν έχουν την σοβαρότητα που είχε η δενδροφύτευση στον Κοκκιναρά.

Γιατί τότε πίσω από αυτή τη δενδροφύτευση, υπήρχε ένας άνθρωπος που λεγόταν Στεργίου που καλώς ή κακώς είναι τρελός μ΄ αυτό που κάνει και μπορείτε λοιπόν αύριο να επισκεφθείτε τον Κοκκιναρά και να βάλετε εδώ στο δίκτυο σας, την εικόνα της δουλειάς που έχει γίνει και σε ποιο ύψος είναι σήμερα τα δενδρύλλια και αν έχει καεί κανένα κατά περιοχή.

Αν λοιπόν αφήσουμε την ελπίδα μας στο Κράτος εγώ είμαι απαισιόδοξος. Και για τον τομέα της δενδροφύτευσης και για τον τομέα της εκμετάλλευσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος είναι τελείως απαραίτητος σε τέτοιες μεγάλες εκτάσεις να εκμεταλλευθεί για την συντήρηση της δενδροφύτευσης.

Ακούγοντας λοιπόν κάποιος την πρόταση που μετά την συνάντηση που είχαμε με τον Αρχιεπίσκοπο διεφάνει να υπάρχει, κρατάω ένα εγώ από όλα αυτά απ΄όσα μας είπε. Και το ένα είναι – του γυρίζω πίσω μια βαθειά πρόταση υπό την αιγίδα του και υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την στήριξη τους, ο Δήμος Πεντέλης μπορεί να μπεί μπροστά να δενδροφυτεύσουμε το Πεντελικό. Εις ότι αφορά τώρα..

Να σας διακόψω κύριε Δήμαρχε, για ποια επίσκεψη μιλάτε;

Κάναμε μετά από απόφαση του Δ.Σ με την πενταμελή επιτροπή μια επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο. Στην επίσκεψη αυτή έμεινα έκπληκτος γιατί διαπίστωσα ότι αυτοί που φωνάζουνε είχαν ενημερωθεί πριν από μένα. Συγκεκριμένα μου είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι ο ίδιος έχω ενημερώσει τηλεφωνικά τον κ. Πατούλη, πριν από την συνάντηση τη δικιά μας και θεωρώ ότι ο κ. Πατούλης σε αυτό το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ τώρα, ακολουθεί μια σωστή διαδικασία γιατί και αυτός ζήτησε να ενημερωθεί περί τίνος πρόκειται με την Αρχιεπισκοπή.

Αλλά εκείνο που με άφησε έκπληκτο είναι όπως είπε ο κ. Σπανάκης που ήταν μέλος της επιτροπής που μας ενημέρωσε υπό τον Αρχιεπίσκοπο, ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Πρόνοιας, ότι ο ίδιος προσωπικά είχε ενημερώσει τον κ. Γραφάκο πριν από μας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εκεί αιφνιδιάστηκα και είδα ότι όλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους σε διαδικασίες και ενημερώσεις οι οποίες έχουν γίνει. Και ενώ εγώ ακολούθησα την καλή διαδικασία, την σωστή, την προβλεπόμενη, έφερα στο Δ.Σ πρόταση να πάει μια πενταμελής επιτροπή να ενημερωθεί και στην οποία συμμετείχε ένα μέλος της αντιπολίτευσης ο κ. Τόλιος, δεν συμμετείχαν. Γιατί, τι φοβούνται; Το να ενημερώνεσαι πίσω από το παραβάν είναι άλλο και το να ενημερώνεσαι επίσημα είναι άλλο.

Έρχομαι λοιπόν να σας πω ότι πήραμε μια γεύση ενημέρωσης, αν και τα χαρτιά της Εκκλησίας και εδώ είναι το σημείο το οποίο με φοβίζει είναι πολύ καλά κλεισμένα. Δεν ενημερωθήκαμε για το χωροταξικό ούτε της δενδροφύτεσης ούτε της τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών. Και το κυριότερο που ήθελα να σας πω είναι ότι δεν με ενδιαφέρει τόσο αυτό, ή μάλλον με ενδιαφέρουν όλα πάρα πολύ, όμως εμένα με ενδιαφέρει και το χρονοδιάγραμμα.

Εγώ θα έλεγα στην Εκκλησία επειδή μου είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι θα έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πενταετές, να κλείσουμε το θέμα φωτοβολταϊκά για το Πεντελικό και να βάλουμε σε αυτό το πενταετές πρόγραμμα, ένα πενταετές πρόγραμμα δενδροφύτευσης των 20.000 στρεμμάτων του Πεντελικού της ΝΑ πλευράς . Εξασφαλίζω εγώ και το λέω επίσημα, την εθελοντική εργασία χωρίς κανένας να πληρώσει δραχμή. Ας μου εξασφαλίσει αυτός τη δυνατότητα να συνεχίσω στον αγώνα της δενδροφύτευσης.

Όπως καταλαβαίνετε τα φωτοβολταϊκά σε αυτή την περιοχή καμία θέση δεν έχουν είμαι κατηγορηματικός και σε αυτή τη διαδικασία έμεις δεν πρέπει να κολλήσουμε σε αυτό. Εμείς θα πρέπει να κολλήσουμε στην άλλη πρόταση που έκανε η Αρχιεπισκοπή. Δεν είναι μονοσήμαντη η πρόταση της Αρχιεπισκοπής. Η πρόταση είναι φωτοβολταϊκά, δενδροφύτευση, εκμετάλλευση του τοπικού εργατικού δυναμικού όπως ενημερωθήκαμε, πυροσβεστική υποστήριξη, εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα. Και επειδή το κομμάτι της πρότασής της που αφορά τα φωτοβολταικά είναι ένα κομμάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην ΝΑ πλευρά του Πεντελικού και ιδίως εντός των ορίων του Δήμου Πεντέλης ας συζητήσουμε τα υπόλοιπα. Και για τα υπόλοιπα εγώ έχω και πρόταση και διάθεση για συνεργασία και διάθεση για αγώνα.

 

Τη θέση σας αυτή σαν επιτροπή, απλώς ενημερωθήκατε ή την κάνατε γνωστή στην συνάντηση που είχατε με τον Αρχιεπίσκοπο;

 

Κατ΄ αρχην δεν τελείωσε η ενημέρωση μας. Θεωρώ ότι ήταν μια περισσότερο φιλολογική συζήτηση με λίγα τεκμηριωμένα στοιχεία. Γιατί η τεκμηρίωση των στοιχείων γίνεται με χαρτιά, όχι με λόγια. Αφού λοιπόν δεν απλώθηκαν στο τραπέζι σχεδιαγράμματα χαρτιά και τοπογραφικά εγώ θεωρώ ότι δεν ενημερωθήκαμε. Περιμένω λοιπόν ανταπόκριση στο δεύτερο αίτημα μου, ότι κάποια από αυτές τις ημέρες θα δούμε το χωροταξικό.

Γιατί το κυρίαρχο είναι το χωροταξικό και το χρονοδιάγραμμα. Διότι αν ας πούμε έβλεπα ότι τα τέσσερα πρώτα χρόνια το πρόγραμμα προέβλεπε τη δενδροφύτευση των 20.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό και την τελευταία χρονιά προέβλεπε 300-400 στρέμματα φωτοβολταϊκά στις βραχώδεις εκτάσεις θα μπορούσα να φέρω μια εισήγηση διαφορετική στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εάν δεν ενημερωθώ όμως επί του χωροταξικού, δεν έχω ενημερωθεί. Η θέση μου όμως σε ότι αφορά την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στα καμένα του Πεντελικού είναι κάθετα αρνητική. Είναι όμως κάθετα θετική στο κομμάτι της πρότασης που έκανε η Αρχιεπισκοπή για δενδροφύτευση του Πεντελικού με χρηματοδότηση από οπουδήποτε και αν είναι αυτή και τους εξασφαλίζω πολύ μεγάλο κομμάτι της δαπάνης λειτουργώντας για να συνεγείρω τον εθελοντισμό και νάμαι πρωτεργάτης σε μια δουλειά που αποδεδειγμένα την έχω κάνει και τα αποτελέσματα της μπορεί κάποιος να τα δει σήμερα στο Πεντελικό.

 

Ευχαριστούμε πολύ κύριε Δήμαρχε.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούνιος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν273
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1301014

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση