Ο Δήμαρχος σε κρίσιμη συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος για τους Δασικούς Χάρτες

Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση του Δημάρχου με την Υπουργό ΠΕ.ΚΑ κα. Τίνα Μπιρμπίλη... Μετά την τεκμηρίωση των θέσεών του, διαφάνηκαν ελπίδες συναίνεσης και απόδοσης δικαίου...

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/4/2011

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ TΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΚΑ...

 

1. Ο Δήμαρχος μετά από αίτημά του συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με την Υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη και την Επιτροπή Επεξεργασίας Δασικών Χαρτών στο Υπουργείο Πριβάλλοντος, Αμαλιάδος 17 και έθεσε τις απόψεις του για το θέμα, όπως παρακάτω:

α. Να μην ενταχθούν στους δασικούς χάρτες οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Γεωργοκτηνοτρόφων Πεντέλης δηλαδή οι 120 κλήροι (παραχωρητήρια) περίπου που αυτό αντιπροσωπεύει ως ισχύον Σχέδιο στην Πεντέλη από το 1956.

β. Να μην ενταχθούν στους δασικούς χάρτες όλες οι ιδιοκτησίες που έχουν ενταχθεί στην αναθεώρηση του Σχεδίου Γεωργοκτηνοτρόφων (Φ.Ε.Κ. 908/1999) που ανεκλήθη από το ΣτΕ (Συμβούλιο Επικρατείας) και βρίσκεται τώρα στη φάση της τριτανακοπής από το Δήμο.

γ. Να απαλλαγούν του δασικού και αναδασωτέου τους χαρακτήρα όλες οι περιοχές εκείνες οι οποίες είναι ενταγμένες στο υπο ψήφιση ΓΠΣ που υπεβλήθη από τον ΟΡΣΑ στο Υπουργείο το 2008 για υπογραφή.

δ. Να απαλλαγεί του αναδασωτέου χαρακτήρα το ήμιση περίπου της πλατείας Αγ. Τριάδας και το ήμιση του οικισμού της Γκορτσέζας Πεντέλης, που φέρεται να έχει κριθεί   με πράξεις του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας ως αναδασωτέο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στο ΦΕΚ των αναδασωτέων του Φεβρουαρίου του 2010.

 

2. Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος τόνισε στην κα. Υπουργό ότι θα έπρεπε:

α. Στην προετοιμασία του δασολογίου, η Αυτοδιοίκηση να έχει λόγο από την πρώτη στιγμή και όχι από τις 16 Μαρτίου 2011 που ο Δήμαρχος εκλήθη από τον Υφυπουργό κ. Θάνο Μωραϊτη.

β. Δεν είναι δυνατόν η κεντρική πλατεία της Πεντέλης που είναι κατοικημένη από τους αυτόχθονες Σαρακατσανέους Πεντελιώτες από το 17ο αιώνα και αποδεικνύεται αυτό και με χάρτες απο το 1933, να παραμένει δασική και αναδασωτέα περιοχή, όταν είναι δομημένη νόμιμα με άδειες από το 1934 και παρουσιάζεται στο υπό ψήφιση ΓΠΣ του ΟΡΣΑ ως Πολεοδομικό Κέντρο.

γ. Οι τέσσερεις πατροπαράδοτοι οικισμοί της Πεντέλης, Γορτσέζα, Αγία Τριάδα, Μπουρμπάχτι, Νταού Πεντέλη, είναι περιοχές όπου οι αυτόχθονες Πεντελιώτες στηρίζουν τις ρίζες τους και δεν είναι δυνατόν αυτές να κηρύσονται δασικές και αναδασωτέες την ίδια στιγμή που πλαγιές και Λυκορέμματα του Πεντελικού που αγοράστηκαν αντί πινακίου φακής από τους Οικοδομικούς Οικοπεδικούς Συνεταιρισμούς, ενετάχθηκαν στο Σχέδιο με το σύστημα της διαπλοκής και σήμερα μοσχοπωλούνται...

 

3. Από τη συζήτηση ο Δήμαρχος εκτιμά ότι η Υπουργός μάλλον συναίνεσε σε 1η φάση στα παρακάτω:

α. Στο θέμα του να συμπεριληφθεί το Σχέδιο Γεωργοκτηνοτρόφων στις μη δασικές περιοχές ως εγκεκριμένο σχέδιο για την Πεντέλη.

β. Στην τήρηση για τις αναδασωτέες περιοχές του ΦΕΚ Φεβρουάριου 2010 που έχει εκδοθεί για το θέμα, χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτές οι περιοχές του οικιστικού ιστού της Γκορστέζας και της πλατείας της Αγ.Τριάδος που με μεμονωμένες πράξεις έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες.

 

4. Τέλος, ο Δήμαρχος συνεχάρη την κα. Υπουργό για τη γεναία της απόφαση να αποφασίσει να δώσει λύση στο δυσκολότερο ίσως θέμα – πρόβλημα του Πεντελικού, της ευχήθηκε δύναμη, δεσμεύτηκε για στήριξη του αγώνα της και της ζήτησε μαζί να παρθούν οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που απαιτείται να ληφθούν για το θέμα, προκειμένου να τεκμηριωθεί το Κράτος δικαίου που αντιπροσωπεύουμε, υπηρετούμε για να σωθεί το Πεντελικό.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν136
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1264588

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση