Σ.Π.Α.Π. O Δημήτρης Στεργίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στην επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής

Ο Δημήτρης Στεργίου Καψάλης πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και δήμαρχος Πεντέλης, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη την εισήγησή του στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚΝΑ. 

Στη συνάντηση αυτή εξέφρασε τις απόψεις του για το νέο σχέδιο νόμου περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής. 

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ επεσήμανε πως οι περιοχές που κάηκαν χρειάζονται Νομοσχέδια παραγωγής, που θα δείξουν πως μελετήσαμε, κατανοήσαμε και βρήκαμε λύσεις στα λάθη που μας έκαψαν και τα διορθώνουμε. Την ανάγκη δημιουργίας από το κράτος ενός αξιόπιστου φορέα που θα ξαναπρασινήσει τα 25.000 στρέμματα της Νοτιοανατολικής πλευράς του Πεντελικού που κάηκαν και δεν θα περιμένει δράση μόνο από οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες και μεμονωμένους πολίτες. 

Ο κ. Στεργίου - Καψάλης τόνισε ότι οι καμένες περιοχές χρειάζονται υποδομές που θα τους εξασφαλίσουν νερό με γεωτρήσεις και θα αξιοποιηθούν τα όμβρια ύδατα. Οι περιοχές αυτές χρειάζονται στήριξη για να μην πλήττονται από τις βροχές και τα υλικά που παρασύρονται από το βουνό, καθώς και μελέτες για τη φύτευση των νέων δασών που θα δημιουργηθούν. 

Αναγκαία είναι η θεσμοθέτηση νόμων και λειτουργιών που θα οργανώνουν δράσεις, θα ενημερώνουν τον πολίτη και θα υλοποιούν περιβαλλοντικές επεμβάσεις και κυρίως η διαμόρφωση πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας σε σαφή καθορισμό των ορίων της οικιστικής ανάπτυξης. 

Ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. επικέντρωσε την κριτική του στο προσχέδιο του Φ.Ε.Κ. ανακήρυξης των αναδασωτέων περιοχών της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2009 που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. 

Στο Νομοσχέδιο αυτό φέρεται να συμπεριλαμβάνονται κεντρικές πλατείες και πατροπαράδοτοι οικισμοί της Πεντέλης και άλλων πόλεων της ζώνης ευθύνης του Σ.Π.Α.Π., κατάσταση που επιδεικνύει ακόμα περισσότερο το υφιστάμενο «αλαλούμ» ανυπαρξίας καθαρών λύσεων στα δασικά της Αττικής. 

Ολόκληρη η εισήγηση του προέδρου του ΣΠΑΠ στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής 

« 1.Το Νομοσχέδιο αυτό και το αντίστοιχο του υπουργείου Περιβάλλοντος που δρομολογούνται για την προστασία των καμένων περιοχών της Αττικής είναι μονοσήμαντα στη σωστή κατεύθυνση και έχουν σοβαρές παραμέτρους που πρέπει να μελετηθούν. 

- Η μονοδιάστατη αντιμετώπιση της κατάστασης αφού στοχεύουν κυρίως στην αστυνόμευση της αυθαίρετης δόμησης. 

- Η σχεδίαση χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ούτε να προσπαθούν να διορθώσουν μία αφετηρία παρανομίας που η απραξία της κρατικής εξουσίας για χρόνια δημιούργησε. 

- Ο πολλαπλασιασμός των Αστυνομοκρατικών δομών και διαδικασιών ξεχνώντας παντελώς το παραγωγικό περιβαλλοντοκεντρικό παρεμβατισμό που έχουν ανάγκη οι περιοχές που κάηκαν. 

- Ο σχεδιασμός με την παντελή απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φορέα εξουσίας της αμεσότητας, της συμμετοχής και της λεπτομερούς γνώσης των θεμάτων σε τοπικό επίπεδο. 

- Η αντιμετώπιση του μικροεγκλήματος του φτωχού μικροπαραβάτη και η εγκατάλειψη ανοικτών των θυρών στους μεγαλοεγκληματίες σφετεριστές της Πεντελικής γης του χτες και του αύριο. 

- Η δυνατότητα λειτουργίας του ελέγχου κατά περίπτωση τοπικά ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να δοθούν ευκαιρίες παρανομίας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να δοθούν υπερεξουσίες στους ελεγκτές λόγω ανυπαρξίας σταθερού και δίκαιου πλαισίου αφετηρίας. 

- Εκτιμώ την αναγκαιότητα του Νομοσχεδίου όχι όμως και την προτεραιότητά του. 

2. Κυρίες και κύριοι η ώρα αυτή δεν είναι μόνο ώρα αστυνόμευσης, ελέγχου θέσπισης θεσμών ανάπτυξης ελεγκτικών μηχανισμών είναι κυρίως ώρα παραγωγής έργου. Το χτες που άφησε πίσω του το καλοκαίρι του 2009 έδειξε την ανικανότητα ενός συστήματος να προστατεύσει την ζωή και την περιουσία του πολίτη και δημιούργησε στη Νοτιοανατολική κυρίως πλευρά του Πεντελικού την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή η οποία μέσα στη γενικότερη περιβαλλοντική κατάντια της Αττικής είναι τεράστια. 

3. Η κατάσταση της περιοχής που κάηκε παρουσιάζει την εξής μορφή: 

- Βόρεια πλευρά στην πλειονότητα κάηκε υψηλό δάσος και θα πρέπει να αναμένεται φυσική αναδάσωση πλην του υψώματος του Διονυσοβουνίου που είχε ξανακαεί. 

- Νότια- Νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού που κάηκε το αναγεννόμενο από φυσική ή τεχνητή αναδάσωση εντεκάχρονο δάσος που δημιουργήθηκε από το 1998 μέχρι σήμερα και αποτελούσε την ελπίδα για το Πεντελικό και δεν θα ξανααναγεννηθεί από μόνο του. 

- Σ’ όλο το εύρος της καμένης έκτασης υπάρχουν «αυθαίρετα- αυθαίρετα» που δημιουργήθηκαν κατά κανόνα από μεμονωμένες παρεμβάσεις και «νόμιμα αυθαίρετα» που δημιουργήθηκαν από τους Οικοπεδικούς - Οικοδομικούς συνεταιρισμούς που εκμεταλλεύτηκαν είτε την ανυπαρξία του Κράτους είτε την κατά το δοκούν λειτουργία του ανάλογα με τα συμφέροντα. 

4. Η κατάσταση αυτή δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να μην λειτουργήσουμε φεύγοντας προς τα μπροστά με πείσμα και αγώνα για την ελπίδα στήνοντας παράλληλα μια σταθερή βάση εκκίνησης: 

- Διευθέτηση της υφιστάμενης κατάστασης με αποκαταστάσεις αδικιών και επανεκίνηση του υπάρχοντος συστήματος που είναι σε λήθαργο. 
- Καθορισμός τελικά με σαφή γραμμή επί του εδάφους κυρίως του τι είναι οικιστικός ιστός και τι είναι δάσος. 

- Ανακήρυξη του Πεντελικού σε Εθνικό δρυμό και μάντρωμα του ότι απέμεινε. 

- Ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στους δεκάδες Οικοδομικούς – Οικοπεδικούς Συνεταιρισμούς που φέρονται να κατέχουν Πεντελική γη και μάχονται να ακολουθήσουν τον «ντόρο» των άλλων Οικοδομικών – Οικοπεδικών Συνεταιρισμών που μετέτρεψαν πλαγίες και λυκορέματα αγορασμένα αντί πινακίου φακής σε οικιστικό ιστό που τώρα τα μοσχοπουλούν. 

- Υπογραφή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των πόλεων για να ξέρουμε τι τελικά είναι οικιστικός ιστός και τις είναι δάσος στις πόλεις μας. Δεν μπορεί το Πολεοδομικό Κέντρο της Πεντέλης «Πλατεία Αγίας Τριάδας» σύμφωνα με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δομημένο από το 1932 με άδειες να θεωρείται σήμερα δασική και αναδασωτέα περιοχή την ίδια στιγμή που το Κράτος υπέγραψε ότι το Λυκόρεμα δεν είναι δάσος και το μετέτρεψε σε οικιστικό ιστό. 

5. Νομοσχέδια παραγωγής θέλουμε καταρχήν στις περιοχές μας που κάηκαν. Νομοσχέδια που θα : 

- Μας δείξουν ότι μελετήσαμε, κατανοήσαμε, βρήκαμε λύσεις στα λάθη που μας έκαψαν και τα διορθώνουμε. Το αποτυχημένο και το σάπιο πετιέται ή αλλάζει. 

- Μας πείσουν ότι το Κράτος έχει δημιουργήσει ή έχει ενεργοποιήσει αξιόπιστο φορέα σύστημα που θα ξαναπρασινήσει τα είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) στρέμματα της Νοτιοανατολικής πλευράς του Πεντελικού που κάηκαν και δεν περιμένει οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες και μεμονωμένους πολίτες να λειτουργούν κατά το δοκούν με την πλήρη απουσία του. 

- Μας εξασφαλίζουν νερό με γεωτρήσεις και ταμιευτήρες στις καμένες περιοχής αξιοποιώντας τα όμβρια ύδατα. 

- Στηρίζουν τις υποδομές που πλήττονται από τον τεράστιο όγκο υδάτων και φερτών υλών που με κάθε νεροποντή κατρακυλά από το βουνό προς τη θάλασσα. 

- Μελετούν την αρχιτεκτονική και την φύτευση των νέων δασών που θα δημιουργήσουμε. 

- Ενεργοποιούν την λειτουργία με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς για τα δάση με βάση ένα σταθερό πλαίσιο αρχών και διαφάνειας. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Αγαπητοί μου, θεσμούς, ελεγκτικούς μηχανισμούς έχουμε. Αποφάσεις και έργα θέλουμε πλέον. 

Να αλλάξουμε άμεσα ότι μας κατέστρεψε, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να οριοθετήσουμε ότι απέμεινε και πρέπει να σωθεί, να μπούμε αμέσως στην παραγωγή με θεσμούς, αρχές, οργάνωση και τέλος ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Φοβάμαι ότι η Κεντρική εξουσία έχει χάσει την επαφή με την περιβαλλοντική κατάσταση στα βουνά της Αττικής, τη διαχείριση των δασών τους, την προστασία τους και πιστεύει ότι θα κερδίσει το παιχνίδι με χάρτες, χαρτιά, σχέδια και νομοθετήματα μόνο
».

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μάϊος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν222
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1292642

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση