Πράσινος Δήμος Πεντελικού

Ο Δήμαρχος Πεντέλης και Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου Καψάλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "ΑΛήθεια", και τάσεται υπέρ της σημιουργίας πράσινου Δήμου Πεντελικού:

Υπέρ της ίδρυσης πράσινου Δήμου στο Πεντελικό
ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Τις απόψεις του για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα το ζήτημα που αφορά τις συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής μας κατέθεσε στην «Α» ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης.
«Ο συνδυασμός μας , τονίζει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε,, πιστεύει σε δυο κυρίαρχους κανόνες , ισοδύναμους . Τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είμαστε θετικοί στο ενδεχόμενο συνενώσεων αλλά αυτές πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια. Χωρίς κίνητρα δεν υφίσταται για εμάς θέμα συνένωσης με άλλους Δήμους, γιατί εμείς σήμερα ως Δήμος Πεντέλης αυδιοικητικά, λειτουργικά και οικονομικά είμαστε αυτάρκης. Λέμε ναι στους ισχυρούς Δήμους, πρόσθεσε, αλλά ισχυροί Δήμοι θα δημιουργηθούν, μόνο εάν και εφόσον υπάρξουν πραγματικά οικονομικά κίνητρα. Σε μία τέτοια περίπτωση εμείς επιθυμούμε την ίδρυση ενός Πρασίνου Δήμου στο Πεντελικό Όρος, στον οποίο θα μπορούσαν να συνυπάρξουν περιοχές όπως είναι το Πικέρμι , η Ανθούσα , η Πεντέλη και η Νέα Πεντέλη . Εάν τώρα αυτός ο Δήμος δεν συγκεντρώνει το απαιτούμενο πληθυσμιακό κριτήριο που όπως φαίνεται θα τεθεί ως προϋπόθεση για τις συνενώσεις, τότε ένα σχήμα πληθυσμιακά πιο ισχυρό με την ένωση και του Δήμου Μελισσίων, θα ήταν για εμάς το καλλίτερο».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»:Ποια είναι η γνώμη σας κ. Δ. Στεργίου-Καψάλη για τη διοικητική μεταρρύθμιση;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: «Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι κάτι που η ΚΕΔΚΕ με ομόφωνη απόφασή της προωθεί για υλοποίηση και νομίζω ότι στις 20 και 21 Ιουνίου, το θεματικό συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα, θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για το πως αυτή θα προωθηθεί. Το ζήτημα που υπάρχει είναι η δημιουργία μεγάλων Δήμων, είτε μητροπολιτικών, είτε αστικών, είτε των ημιαστικών. Εμείς σαν περιοχή θεωρώ ότι εμπίπτουμε στα ημιαστικά κέντρα αλλά μπορώ επίσης να πω ότι είμαστε και στην κατηγορία των ΟΤΑ ημιαστικών κέντρων και Υπαίθρου».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»:Ποια θεωρείτε εσείς ως ιδανική συνένωση για το Δήμο Πεντέλης;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ:«Ο Συνδυασμός μου θεωρεί του οποίου ηγούμαι, θεωρούμε ότι στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής πλευράς του Πεντελικού, θα πρέπει να αναβιώσει ο αρχαίος Δήμος Πεντέλης, με το όνομα «Δήμος Πεντελικού». Ο συγκεκριμένος Δήμος(με δεδομένο ότι οι εκλογικές Περιφέρειες δεν παραβιάζονται άμεσα), μπορεί να περιλαμβάνει τους Δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων και το Δήμο Βριλησσίων μέχρι την οδό Αναπαύσεως(όπως δηλαδή ήταν τα σύνορα Πεντέλης-Χαλανδρίου πριν δημιουργηθεί ο Δήμος Βριλησσίων).Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι εμείς ως Πεντέλη είχαμε σύνορα με το Χαλάνδρι στην οδό Αναπαύσεως. Σας υπενθυμίζω δε ότι ακόμα και σήμερα, Οικοδομικά Τετράγωνα του Χαλανδρίου είναι σύνορα με την Πεντέλη. Το εκτιμώμενο σύνολο εγγεγραμμένων δημοτών- ψηφοφόρων του Δήμου αυτού είναι 40 χιλιάδες ενώ το σύνολο κατοίκων θα αγγίζει ή θα ξεπερνά κατά τι τους 100 χιλιάδες. Η άλλη λύση(εφόσον μπορεί να παραβιαστούν τα σύνορα των εκλογικών Περιφερειών) είναι να δημιουργηθεί ο «Δήμος Πεντελικού» από τους παρακάτω Δήμους: Δήμοι Πεντέλης Νέας Πεντέλης, Δήμος Μελισσίων, Δήμος Βριλησσίων (μέχρι την οδό Αναπαύσεως) και τις Κοινότητες Ανθούσας και Πικερμίου. Το εκτιμώμενο σύνολο των εγγεγραμμένων δημοτών-ψηφοφόρων σε αυτή την περίπτωση είναι 50 χιλιάδες, ενώ το αντίστοιχο των κατοίκων 100 με 150 χιλιάδες».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»Υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι κατάλληλες προϋποθέσεις(αναπτυξιακά και οικονομικά κίνητρα) για την πραγματοποίηση των συνενώσεων;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: «Νομίζω ότι τελευταία άρχισε να φαίνεται μία χαραμάδα ελπίδας, ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις που είχε η ΚΕΔΚΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα δοθούν οικονομικά αναπτυξιακά κίνητρα αρμοδιότητες και θεσμοθετημένες πιστώσεις, αλλά και ιδιαίτερες λειτουργίες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε συνενώσεις Δήμων».

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν130
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1263623

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση