Εκδηλώσεις Μνήμης Μικρασιάτικης Καταστροφής-ομιλία Δημάρχου Πεντέλης

 16_9_12__Δεν πεθαίνουν οι θύμησες…θάβονται προσωρινά στις στάχτες του νου. Μόλις όμως τραβηχτούν οι στάχτες… Ξεπετιούνται ολοζώντανες, γεμάτες ΦΩΣ!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ &  ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗ: 

 "...Σήμερα αγαπητοί μου είναι ανάγκη να κάνουμε Εθνική αυτοσυγκέντρωση, ο καθένας χωριστά για να δούμε τι έγινε που είμαστε και που πάμε. Και αν αυτό το κάνουμε είναι σίγουρο ότι θα δούμε ότι και το Ευρωπαϊκό κλίμα και το Εθνικό, δυστυχώς είναι παρόμοιο με εκείνης της εποχής. Είναι ένα κλίμα που όλους θα πρέπει να μας προβληματίσει και ο καθένας από την σκοπιά του να ζυγίσει τα θέματα και να στηρίξει την Πατρίδα. Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι μια τέτοια τεράστια ημέρα μνήμης, παρουσιάζεται σαν συσσώρευση λαού στα παράλια της Σμύρνης, χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να έχουν λογοδοτήσει, μια τέτοια ημέρα οι τηλεοράσεις, τα ΜΜΕ και οι παρελάσεις χάθηκαν. Η εθνική λοιπόν αυτοσυγκέντρωση όλων μας είναι η λύση... Από εδώ πρέπει να φουντώσει ξανά η Λευτεριά!..."

 

«ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων ΑΓ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε, συνδιοργάνωσε με το Δήμο Πεντέλης, ένα τετραήμερο εκδηλώσεων 13,14,15 &16 Σεπτεμβρίου 2012, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

 

Δεν πεθαίνουν οι θύμησες…θάβονται προσωρινά στις στάχτες του νου. Μόλις όμως τραβηχτούν οι στάχτες… Ξεπετιούνται ολοζώντανες, γεμάτες ΦΩΣ!

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων ΑΓ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε, συνδιοργάνωσε με το Δήμο Πεντέλης, ένα τετραήμερο εκδηλώσεων 13,14,15 &16 Σεπτεμβρίου 2012, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στη Δημοτική κοινότητα Μελισσίων.

 

Δυναμικό παρόν έδωσαν oι Μικρασιάτες οι οποίοι παρακολούθησαν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «οι Λαλητάδες» καθώς και μικροί μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με την παράσταση του Καραγκιόζη, του λαϊκού ήρωα του θεάτρου σκιών.

 

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, κατά την ομιλία χαρακτήρισε την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής σαν   «μια σελίδα δύσκολη για την Πατρίδα μας, σελίδα καταστροφής, η οποία παράλληλα έγινε Ανάσταση για την Ελλάδα του σήμερα». Τόνισε δε ότι «στη Μ.Ασία η Πατρίδα μας, δεν πλήρωσε λάθη του λαού της και των στρατιωτών της. Πλήρωσε λάθη της πολιτικής της ηγεσίας και των συμμάχων της του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οι οποίοι θελημένα την οδήγησαν σε μια καταστροφή.

Και κατάληξε «Είναι ανάγκη να κάνουμε Εθνική αυτοσυγκέντρωση, ο καθένας χωριστά για να δούμε τι έγινε που είμαστε και που πάμε. Και αν αυτό το κάνουμε είναι σίγουρο ότι, θα δούμε ότι και το Ευρωπαϊκό κλίμα και το Εθνικό, δυστυχώς είναι παρόμοιο με εκείνης της εποχής. Κοιτώντας το αύριο, το αύριο της Πατρίδας μας βλέπουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόσφυγες, είναι η Ελλάδα Μας, είναι η ίδια η Ελλάδα. Η προσφυγιά της Μ.Ασίας σήμερα διοικεί την Ελλάδα, δρομολογεί τις επιχειρήσεις της και είναι η ίδια αυτή η Ελλάδα. Από εδώ πρέπει να φουντώσει ξανά η Λευτεριά».

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗ

Καλημέρα σας,

Η ημέρα σήμερα είναι ημέρα μνήμης, μιας δύσκολης σελίδας για την Πατρίδα μας. Μιας σελίδας καταστροφής που παράλληλα έγινε σελίδα ανάστασης για την Ελλάδα του σήμερα. Εκεί η Πατρίδα μας, βγαίνοντας νικήτρια από τον πρώτο   παγκόσμιο πόλεμο, κλήθηκε να οδηγηθεί από τους «συμμάχους της» εντός της Μ. Ασίας για να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Και εκεί αναδείχθηκαν όλα τα κακά της φυλής μας. Αναδείχθηκε η ιδιοτέλεια, η αρχηγομανία, η κομματοκεντρικότητα και έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να έχουμε από τα πρώτα εκστρατευτικά τμήματα που ήταν στην πρώτη γραμμή, λιποταξίες της τάξεως του 30-40%. Δηλαδή στα τμήματα τα στρατιωτικά που πολέμαγαν εκεί για να απελευθερώσουν τα Πάτρια εδάφη, δημιουργήθηκε μέσα τους το ερώτημα του γιατί, γιατί πολεμάμε? Και όπως πολύ καλά ξέρετε όσοι διαβάζετε ιστορία είναι το ερώτημα που έριξε τη γραμμή Μαζινό, είναι το ερώτημα της φθοράς κάθε στρατιωτικού τμήματος, είναι το ερώτημα που οδήγησε στην άτακτο φυγή των στρατιωτικών τμημάτων στο εσωτερικό της Μ.Ασίας μέχρι τα παράλια. Και εκεί ακόμη δεν υπήρχε η διαδικασία της Διοίκησης των τμημάτων αφού αυτά διασπάσθηκαν και αφού την τελευταία στιγμή, η τότε Κυβέρνηση, η οποία είχε αποφασίσει να κάνει εκλογές, είχε αποφασίσει οι αξιωματικοί να προάγονται το ίδιο αυτοί που έπιναν καφέ στο Σύνταγμα, με εκείνους που πολέμαγαν στη Μ.Ασία, βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να αντικαταστήσει τον Αρχιστράτηγο. Στη Μ.Ασία αγαπητοί μου, η Πατρίδα μας, δεν πλήρωσε λάθη του λαού της και των στρατιωτών της. Πλήρωσε λάθη της πολιτικής της ηγεσίας και των συμμάχων της του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οι οποίοι θελημένα την οδήγησαν σε μια καταστροφή. Δεν ήταν τυχαίο το ότι μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι σύμμαχοι άφησαν την Ελλάδα να αποβιβαστεί στα παράλια της Μ.Ασίας και να εκστρατεύσει κατά των Τούρκων. Δεν ήταν τυχαίο ότι υπήρξε η ενθάρρυνση να προχωρήσουμε  στο εσωτερικό μιας αχανούς χώρας που κάθε βήμα πού κάναμε ήταν και η καταστροφή μας. Δεν ήταν τυχαίο που στα τμήματα εκείνα δημιουργήθηκε η σκέψη του γιατί πολεμάμε.

Γιατί ο Έλληνας έχει μάθει να πολεμά για Αξίες. Και όταν έφτασε στην Άγκυρα κατάλαβε ότι το παιγνίδι ήταν άλλο και δεν ήταν αυτό που αυτός ήθελε. Η απελευθέρωση δηλαδή των παράλιων της Μ.Ασίας, που εκεί από την Ιωνία μέχρι σήμερα έζησε ζει και θα ζει ο Ελληνισμός. Εκεί είναι οι Αλύτρωτες Πατρίδες, εκεί είναι η Ελλάδα.

Σήμερα αγαπητοί μου είναι ανάγκη να κάνουμε Εθνική αυτοσυγκέντρωση, ο καθένας χωριστά για να δούμε τι έγινε που είμαστε και που πάμε. Και αν αυτό το κάνουμε είναι σίγουρο ότι θα δούμε ότι και το Ευρωπαϊκό κλίμα και το Εθνικό, δυστυχώς είναι παρόμοιο με εκείνης της εποχής. Είναι ένα κλίμα που όλους θα πρέπει να μας προβληματίσει και ο καθένας από την σκοπιά του να ζυγίσει τα θέματα και να στηρίξει την Πατρίδα. Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι μια τέτοια τεράστια ημέρα μνήμης, παρουσιάζεται σαν συσσώρευση λαού στα παράλια της Σμύρνης, χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να έχουν λογοδοτήσει, μια τέτοια ημέρα οι τηλεοράσεις, τα ΜΜΕ και οι παρελάσεις χάθηκαν. Η εθνική λοιπόν αυτοσυγκέντρωση όλων μας είναι η λύση.

Αγαπητοί μου κοιτώντας το αύριο, το αύριο της Πατρίδας μας μπορούμε να δούμε και τα θετικά. Και τα θετικά είναι ότι πλέον οι πρόσφυγες δεν είναι πρόσφυγες είναι η Ελλάδα Μας, είναι η ίδια η Ελλάδα. Η προσφυγιά της Μ.Ασίας σήμερα διοικεί την Ελλάδα, δρομολογεί τις επιχειρήσεις της και είναι η ίδια αυτή η Ελλάδα. Από εδώ πρέπει να φουντώσει ξανά η Λευτεριά. Να είστε γεροί και συγχαρητήρια γιατί τέτοιες τελετές Πρόεδρε. Στηρίζουν μνήμες που τις έχουμε ανάγκη και εμείς και κυρίως τα παιδιά μας. Να είστε γεροί.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν216
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1263938

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση