Εισήγηση Δημάρχου στην ΠΕΔΑ για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό

DIMITRIS_STERGIOU3"...το υφιστάμενο σύστημα πολεοδομικής σχεδίασης απαιτείται άμεσα να αναδομηθεί, προκειμένου αυτό να εκφράζει την λαϊκή θέληση και να ανταποκρίνεται στα περιβαλλοντικά δεδομένα..."

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   24/1/2012

ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ- ΚΑΨΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Πολεοδομική Σχεδίαση)

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου –Καψάλης τοποθετήθηκε για το θέμα του «Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας» στην χθεσινή συνάντηση της Π.Ε.Δ.Α. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) στην Τεχνόπολη περιοχή Γκάζι Αθήνας, δηλώνοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα πολεοδομικής σχεδίασης απαιτείται άμεσα να αναδομηθεί, προκειμένου αυτό να εκφράζει την λαϊκή θέληση και να ανταποκρίνεται στα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Οι Ο.Τ.Α. πρέπει να αποτελούν την κυρίαρχη βαθμίδα χάραξης στρατηγικής πολεοδομικής σχεδίασης για την ζώνη ευθύνης του κάθε Δήμου και με το υφιστάμενο σύστημα αυτοί καλούνται να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις της Κεντρικής εξουσίας, εν πολλοίς λανθασμένες, αφού δεν λαμβάνονται υπ΄ όψη οι ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα της κάθε περιοχής.

Ο Δήμαρχος κλείνοντας τις γενικές παρατηρήσεις του, ζήτησε η πρώτη σημερινή αυτοδιοικητική συνάντηση για το θέμα, να αποτελέσει την εναρκτήρια σε μια σειρά συναντήσεων που θα βοηθήσουν στη σφυρηλάτηση μιας σχεδίασης στην οποία θα υπάρχει ως κυρίαρχη η Αυτοδιοικητική θέση.

Επεσήμανε δε ότι στην περιοχή του και όχι μόνο, οι τελευταίες αποφάσεις της πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ) κας. Μπιρμπίλη για τους δασικούς χάρτες , έχουν οδηγήσει την περιοχή σε ένα ιδιοκτησιακό αλαλούμ και τους ιδιώτες στην τρέλα.

Η άμεση χωροθέτηση κοιμητηρίων, θέσεων διαχείρισης των τοπικών στερεών αποβλήτων κατά Δήμο, θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες σχεδίασης.

Το περιβάλλον δεν δημιουργήθηκε για το περιβάλλον, αλλά για τον άνθρωπο και θα πρέπει η σχέση αυτή να είναι θετική και για τους δύο και αμφίδρομη.

 Η υπηρέτηση των δασών από τις δασικές υπηρεσίες με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, φέρνει μόνο καταστροφές, αυτόφωρα, απαξίωση ιδιοκτησιών, αδικίες και λειτουργεί σε δυσαρμονία Κράτους – Πολίτη και δεν προσφέρει τίποτα ούτε στην νομιμότητα, ούτε στο περιβάλλον, ούτε στον άνθρωπο.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης – Στεργίου –Καψάλης, τόνισε ότι αυτό που πετύχαμε στον πολεοδομικό σχεδιασμό με την λειτουργία του Ο.Ρ.Σ.Α. (Oργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) τόσα χρόνια, είναι να μην σχεδιάζουμε πολεοδομικά για να υλοποιήσουμε την σχεδίαση, αλλά να σχεδιάζουμε πολεοδομικά για να επιβεβαιώσουμε την αυθαιρεσία.

Στο πλαίσιο αυτών των θέσεων κινήθηκε σε γενικές γραμμές όλο το πνεύμα τοποθετήσεων και των άλλων Δημάρχων, δίνοντας την πραγματική διάσταση ενός τόσο σοβαρού θέματος – προβλήματος που σήμερα κουκουλώνεται με μεγάλα λόγια.

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ:

 

ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ρ.Σ.Α - 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012- ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Αγαπητοί μου,

Εγώ δεν θα μπορέσω, καταρχάς, να δεσμευτώ για τα τρία λεπτά, γιατί σήμερα αισθάνομαι αιφνιδιασμένος για αυτό το θέμα τόσο πολύ, που μένω έκπληκτος, το ότι ο Ο.Ρ.Σ.Α.(Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) ήρθε εδώ και έφερε ένα θέμα έτοιμο, χωρίς προηγουμένως κανένας από εμάς να έχει κάνει τη σχεδίασή του σαν Δήμος, να την έχει υποβάλει και να τη λάβει υπόψη του ο Ο.Ρ.Σ.Α., προκειμένου να συντάξει αυτό το πόνημα, που έρχεται σήμερα εδώ για συζήτηση και λήψη απόφασης.

Αγαπητοί μου, εμείς θα πρέπει να καταλάβουμε, ως υπεύθυνοι μεγάλων κομματιών της Αττικής, (80.000 στρέμματα περίπου είναι η Πεντέλη), ότι μπορεί να ισχύει για εμάς το απλούστερο. Να έχουμε σε τοπικό επίπεδο τη δυνατότητα να κόψουμε τα κομμάτια γης και να ρυθμίσουμε ανάλογα, πως αυτά θα διατεθούν πάνω σε μία στρατηγική, που προφανώς την έχει η κεντρική εξουσία. Έτσι λοιπόν τι κατορθώνουμε; Κατορθώνουμε να κυνηγάμε πάντοτε πίσω τα γεγονότα. Γιατί και αυτό που κάνει ο Ο.Ρ.Σ.Α. τώρα δεν είναι σχεδίαση για την υλοποίηση, είναι σχεδίαση επί της υλοποίησης.

Άρα, ο μέχρι τώρα χωροταξικός σχεδιασμός του Ο.Ρ.Σ.Α., όπως αυτός λειτούργησε, δείχνει ότι απέτυχε και απέτυχε με την εξής έννοια: το ότι κατόρθωσε να εντάξει στο σχέδιο Πλαγιές και Λυκορέματα, γιατί ανήκαν σε κάποιον οικοπεδικό οικοδομικό συνεταιρισμό και μοιράζονταν το παραδάκι μεταξύ τους και να έρχεται τώρα και να λέει η Πεντέλη δεν έχει Γ.Π.Σ. Ακούστε το εκπληκτικό:

Σχεδιάζει για Ρυθμιστικό και η Πεντέλη δεν έχει Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και να λέει η κεντρική πλατεία της Πεντέλης είναι αναδασωτέα και απορώ για το εξής: υπάρχουν εδώ εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας; Το άλλο ερώτημά μου είναι αυτό.

Άρα, αγαπητοί μου – και το προτείνω αυτό στην ΠΕΔΑ σαν κύρια γραμμή – ο χωροταξικός σχεδιασμός της πατρίδας μας μπορεί με αδρές γραμμές να γίνεται σε μία περιοχή. Από εκεί και πέρα, ο χωροταξικός σχεδιασμός των Δήμων μας είναι δικιά μας δουλειά και μόνο και μπορούν οι άνθρωποι του Ρυθμιστικού Σχεδίου ως τεχνοκράτες να είναι δίπλα μας. Αυτό που πέτυχαν μέχρι τώρα θα πρέπει να σταματήσει.

Να ρωτήσω κάτι. Κοιμητήριο έχετε νόμιμο; Γιατί εδώ είμαστε κάπου 50 παράνομα κοιμητήρια και τραβολογούνται οι άνθρωποι στα δικαστήρια, γιατί τώρα εμείς εδώ δεν λέμε στον κύριο Πολύζο που είναι το Κοιμητήριο της Πεντέλης, που είναι το Κοιμητήριο της Κηφισιάς, που το έχεις χωροθετήσει; Είναι δασικό. Τότε, αν πεθάνεις στο δάσος, δεν σε θάβω, σε πηγαίνω και σε θάβω στην Ομόνοια. Ένα λοιπόν θέμα, χωροταξικό σχεδιασμό για όλα τα κοιμητήρια της ΠΕΔΑ.

Δεύτερον, απορρίμματα. Είναι αδιανόητο εμείς να μην μπορούμε, έχοντας δίπλα λατομείο, να πάρουμε το λατομείο και να βάλουμε τα απορρίμματά μας και να πάρουμε εκείνα, που εμείς επί 16 και 20 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, βλέπω εδώ και τον κύριο Φιλίππου, τα είδαμε να εφαρμόζονται στο εξωτερικό κατά πόλη και να έχουμε την ευθύνη των απορριμμάτων μας στο χώρο μας. Δεύτερο ερώτημα.

Τρίτον, αυτή η φούσκα της κυρίας Μπιρμπίλη με τα δασικά γιατί δεν το λέτε ανοικτά τι πατατιά ήταν αυτή; Έφτασε στο σημείο να πάρει τους χάρτες του ’45 και να σχεδιάσει τα δασικά; Αν σχεδιάσεις με τους χάρτες του ’45, μήπως στην Ομόνοια δεν ήταν δασική; Κατόρθωσε το εξής: να νομιμοποιήσει τους παράνομους, τους οικοπεδικούς οικοδομικούς συνεταιρισμούς και να οδηγήσει στην τρέλα τους ανθρώπους, που με άδειες του 1934 είχαν χτίσει στις κεντρικές πλατείες.

Αγαπητοί μου, φίλε Νίκο, κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να το κλείσουμε εδώ σαν ΠΕΔΑ. Είναι αδιανόητο για εμένα με αυτή την ημερίδα να τελειώσουμε. Είναι η αρχή και βάλτε το κάτω να το συζητήσουμε.

 

Ευχαριστώ.

 

 


Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν256
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1261377

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση