28η Οκτωβρίου 1940-2011: Ομιλία Δημάρχου, Δελτίο Τύπου

28-10-11IMG_3914 "...ήρθε η ώρα στη λαίλαπα αυτή, να σταθούμε όρθιοι, να αγωνιστούμε, να σκεφτούμε, να φωνάξουμε "ΟΧΙ", μέχρι εδώ!

Απαιτούμε και μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Το επιβάλλει ο πολιτισμός του Ελληνισμού, το έπος του '40 και η ιστορία μας, οι πανανθρώπινες αξίες που δίδαξαν οι πρόγονοί μας και σήμερα γιορτάζουμε!.."

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πανοσιολογιότατε,

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

 

Γιορτάζουμε σήμερα μια από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας του Έθνους μας. Το «ΟΧΙ» του Έπους του ’40.

 Ο Έλληνας τον Οκτώβριο του 1940:

 • Δήλωσε παρών στην ιστορική του κληρονομιά
 • Τεκμηρίωσε με συνέπεια τη συνέχεια του Ελληνισμού
 • Την εποχή που στην Ευρώπη η μπότα του φασισμού έκοβε κάθε σκέψη ελεύθερης ανάσας, που όλα φαίνονταν μαύρα και σκοτεινά, εδώ στην μικρή Ελλάδα, στη Γη του Λεωνίδα, του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, ανέτειλε ηλιαχτίδα Ελπίδας.

 

Η αδικία, η πρόκληση, η υποτίμηση του Φασισμού στην ιστορία, στον άνθρωπο, στις αξίες, λειτούργησαν για τη συσπείρωση, την ηθική ανάταση, τη δίψα για αγώνα υπέρ βωμών και εστιών.

 

Εκεί στα Βορειοηπειρωτικά υψώματα για μια ακόμα φορά, ο Έλληνας λειτουργεί στον ντορό της διαχρονικής του αποστολής ως θεματοφύλακας του ύψιστου αγαθού, της Ελευθερίας και διδάσκει παγκόσμια πανανθρώπινα ιδανικά.

Μέσα στις εκτελέσεις, στη βία, στον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, στον παραλογισμό, στην αδικία και στις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Γερμανοιταλικός Άξονας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η ιαχή Αέρα του Έλληνα μαχητή στην Πίνδο και στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, αντίλαλος δύναμης ψυχής και κραυγή αδικίας, μας δίνει Παγκόσμια και διαχρονικά διδάγματα.

 

 • Το αδιαπραγμάτευτο της Λευτεριάς
 • Η κατίσχυση των ψυχικών και ηθικών δυνάμεων έναντι των φυσικών
 • Η οργή του αδικημένου
 • Η καταξίωση της λεβεντιάς, της ανδριωσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ηρωϊσμού
 • Η απομυθοποίηση των εξοπλισμών και η μυθοποίηση της ψυχής του μαθητή
 • Η πίστη στο Δίκαιο
 • Η αξία της Ενότητας
 • Η συνέχεια του Ελληνισμού ανά τους αιώνες

 

Οι ηθικές αξίες δημιούργησαν και στήριξαν το έπος του ’40.

Αυτές που ξεπηδούν από τα κύτταρα των υγειών οικογενειών και κοινωνιών που σφυρηλατούνται επί αιώνες και έχουν τις ρίζες τους σε Μαραθώνες, σε Παρθενώνες, σε Θερμοπύλες, σε Αλαμάνες για να δημιουργήσουν τα νέα σύμβολα, τα επώνυμα πλέον Βορειοηπειρωτκά Υψώματα, που ποτίστηκαν με αίμα χιλιάδων παλικαριών.

 

Το κόστος των ηθικών αξιών της λευτεριάς, της ανδρείας, της αγάπης για την πατρίδα, της αντίστασης κατά της προδοσίας, η ίδια η Ζωή, άγουρη με βάση του χρόνου την ωρίμανση, μεστή όμως πίστης και ιδανικών.

 

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

 

Τα λόγια για ηθικές αξίες, οράματα και ιδανικά, μήπως σήμερα ακούγονται παράξενα, ξένα, ίσως ακατανόητα σε πολλούς;

 

Σήμερα,

Σ’εναν κόσμο: - που το παιδί πεθαίνει για ένα κομμάτι ψωμί την

ίδια ώρα που δίπλα του άλλος ταϊζει το σκύλο του φιλέτο

-       που οι επιχειρήσεις δοκιμάζουν τα όπλα τους στους αμάχους για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους και τα πετρέλαιά τους

-       που οι μεγιστάνες του πλούτου ποντάρουν στον οικονομικό μας αφανισμό

-       που οι λέξεις ΠΑΤΡΙΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ για τις οποίες έχυσαν το αίμα τους οι γονείς μας το 1940, χάνουν την αξία τους στο βήμα της οικονομίας, της παγκοσμιοποίησης, των συμφερόντων

 

Σε μια κοινωνία:      -      που τα σχολεία προετοιμάζουν μετανάστες και οι

νέοι μας δεν βλέπουν πρότυπα

-              που μαστίζει η ανεργία

-              που οι αυτοκτονίες και τα ψυχολογικά προβλήματα αυξάνονται καθημερινά

-              που έσβησε η μεσαία τάξη

-              που το κράτος αντιμετωπίζει τον συνταξιούχο των 5.000,00ευρω ετησίως το ίδιο με αυτόν που έχει για σπίτι του ένα οικοδομικό τετράγωνο.

-              Που το κράτος δηλώνει ότι τα μέτρα που παίρνει είναι άδικα

-              Που όλοι λένε ότι οι άνθρωποι της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα διασπαθίζουν το Δημόσιο χρήμα και κανένας δεν είναι ένοχος ούτε τα χρήματά μας βρίσκονται

-              Που οι κοινωνίες επιλέγουν τις εξουσίες που τους υποδεικνύουν και δεν τις αντιπροσωπεύουν

-              Που χάθηκαν τα Γκιουσέμια, τα πρότυπα και που οι αρχηγοί υποδεικνύονται από το όνομα, τα ΜΜΕ, το κόμμα και δεν αναδεικνύονται

-              Που η αυτοδιοίκηση στη νέα Καλλικρατική της μορφή, παραμένει ταμπέλα χωρίς ουσία

 

-  Την ώρα αυτή τη δύσκολη, την ώρα εφαλτήριο, την ώρα μηνυμάτων, την ώρα αναγέννησης, την ώρα σταθμό στην ιστορία του Έθνους, την ώρα διαπραγμάτευσης της Εθνικής μας κυριαρχίας.

 

-     Εμείς τι κάνουμε; Ποιοί είμαστε; Που πάμε; Ποιές είναι οι ευθύνες μας απέναντι στον τελευταίο απόμαχο του ’40 με κομμένα από τα κρυοπαγήματα και τα δυο του πόδια;

 

-     Είναι ανάγκη στη λαίλαπα αυτή να σταθούμε όρθιοι, να αγωνιστούμε, να σκεφτούμε, να φωνάξουμε «ΟΧΙ» μέχρις εδώ, απαιτούμε ένα αύριο:

 

 • με εξουσίες που να σέβονται και να υπηρετούν

τον Έλληνα σε όλα τα επίπεδα

 • με Ελληνική συνείδηση
 • μια εξουσία σαν εμάς που ζήσαμε τους γονείς

μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, τα

εγγόνια μας, πεινάσαμε, δουλέψαμε,

δημιουργήσαμε και εξαπατηθήκαμε απ’αυτούς

που εξαργύρωσαν το όνειρο του Πολυτεχνείου

για τον ευατό τους και οδήγησαν την Πατρίδα στη σημερινή της κατάντια

 • μια εξουσία Καθαρότητας, Εντιμότητας με Αρχές και Αξίες
 • μια εξουσία Προσφοράς όπου οι υπηρέτες της μπαίνουν φτωχοί και φεύγουν φτωχοί

 

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

 

Σήμερα στον κόσμο μας που δίπλα-δίπλα άλλος πασχίζει να καταλάβει το σύμπαν και άλλος πασχίζει για ένα κομμάτι παιδί του για το ετοιμοθάνατο από την ασιτία παιδί του,

Σήμερα που τα 50,00ευρω φαντάζουν για την εξουσία ίδιο για τον συνταξιούχο των 450,00ευρω και τον πολυεκατομμυριούχο,

 

Σήμερα που ο πόλεμος, οι εκτελέσεις και οι φλονοι γίνονται για το «καλό των λαών»,

 

Σήμερα που φαντάζει ως ευκαιρία για τους ισχυρούς ο έλεγχος της πατρίδας του Πολιτισμού, της Επιστήμης, της Ιστορίας, του Πνεύματος, της Ελλάδας μας,

 

Σήμερα που οι λέξεις «Εθνικό» και «Πατρίδα» φαντάζει για μερικούς να ακούγονται ύποπτα.

 

Το πέρασμα σε ένα αύριο Αρχών και Αξιών δεν είναι εύκολο, απαιτεί σύνεση, σκέψη, πρόγραμμα. Δε μας επιτρέπεται στη μεγάλη αυτή αλλαγή να θρηνούμε θύματα και να ποτίζεται η άσφαλτος με αίμα Ελλήνων αγωνιστών. Έλληνες Τίμιους και Άξιους μπροστάρηδες θέλουμε.

 

Ο Ελληνισμός πρέπει να παραμείνει η ελπίδα του κόσμου, του το επιβάλλουν ο πολιτισμός του, η ιστορία του, το έπος του ’40 που τον ανέβασαν στο θρόνο της ανθρωπότητας, του το επιβάλλει η αναγκαιότητα νίκης των πανανθρώπινων ηθικών αξιών που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας και γιορτάζουμε.

ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940

 

Ο Δήμαρχος Πεντέλης

Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η 28Η Οκτωβρίου

στον Καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πεντέλης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών των σχολείων, των Προσκόπων, των Οδηγών των Εθελοντών Πυροσβεστών αλλά και εκπροσώπων από τους πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης. Μαθητικές παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες ξεχωριστά.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου παρακολούθησε την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων και στην συνέχεια την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους σχολείων, τοπικών φορέων, συλλόγων και κομμάτων.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο Δήμαρχος Πεντέλης έστειλε μήνυμα επανάστασης - ενότητας και αλληλεγγύης μπροστά στην λαίλαπα που σαρώνει την Ελλάδα και επεσήμανε την ανάγκη «να σταθούμε όρθιοι, να αγωνιστούμε, να σκεφτούμε, να φωνάξουμε «ΟΧΙ» μέχρις εδώ, απαιτούμε ένα αύριο:

• με εξουσίες που να σέβονται και να υπηρετούν τον Έλληνα σε όλα τα επίπεδα

• με Ελληνική συνείδηση

• μια εξουσία σαν εμάς που ζήσαμε τους γονείς μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, πεινάσαμε, δουλέψαμε, δημιουργήσαμε και εξαπατηθήκαμε απ’αυτούς που εξαργύρωσαν το όνειρο του Πολυτεχνείου για τον ευατό τους και οδήγησαν την Πατρίδα στη σημερινή της κατάντια

•μια εξουσία Καθαρότητας, Εντιμότητας με Αρχές και Αξίες

•μια εξουσία Προσφοράς όπου οι υπηρέτες της μπαίνουν φτωχοί και φεύγουν φτωχοί.

Σήμερα στον κόσμο μας που δίπλα-δίπλα άλλος πασχίζει να καταλάβει το σύμπαν και άλλος πασχίζει για ένα κομμάτι ψωμί για το ετοιμοθάνατο από την ασιτία παιδί του

Σήμερα που ο πόλεμος, οι εκτελέσεις και οι φόνοι γίνονται για το «καλό των λαών»,

Σήμερα που φαντάζει ως ευκαιρία για τους ισχυρούς ο έλεγχος της πατρίδας του Πολιτισμού, της Επιστήμης, της Ιστορίας, του Πνεύματος, της Ελλάδας μας,

Σήμερα που οι λέξεις «Εθνικό» και «Πατρίδα» φαντάζει για μερικούς να ακούγονται ύποπτα.

Το πέρασμα σε ένα αύριο Αρχών και Αξιών δεν είναι εύκολο, απαιτεί σύνεση, σκέψη, πρόγραμμα. Ο Ελληνισμός πρέπει να παραμείνει η ελπίδα του κόσμου, του το επιβάλλουν ο πολιτισμός του, η ιστορία του, το έπος του ’40 που τον ανέβασαν στο θρόνο της ανθρωπότητας, του το επιβάλλει η αναγκαιότητα νίκης των πανανθρώπινων ηθικών αξιών που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας»

 

 

 


Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
ΚΥ ΔΕ ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επισκέψεις Ιστοχώρου

σήμερα επισκέφθηκανσήμερα επισκέφθηκαν155
από Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαναπό Ιούνιο 2010 επισκέφθηκαν1262449

Χάρτης Ιστοχώρου

sitemap www.stergiou-kapsalis.gr Sitemap για πλοήγηση